Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 08:41:21

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Νέες καλλιέργειες arrow Τροπικές καλλιέργειες μπορούν να διευρύνουν την κρητική παραγωγή
Τροπικές καλλιέργειες μπορούν να διευρύνουν την κρητική παραγωγή
Πηγή: Express.gr
Τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των παραδοσιακών προϊόντων της Κρήτης αλλά και την ανάπτυξη εναλλακτικών-τροπικών και υποτροπικών καλλιεργειών με στόχο το κοινωνικό και οικονομικό ζωντάνεμα της ενδοχώρας του νησιού, ζήτησε μιλώντας σε εσπερίδα στο Ίνι ,του δήμου Μινώα Πεδιάδας, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

    «Θέλουμε τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη με ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με τη συνεργασία όλων και τη σωστή οργάνωση», είπε απευθυνόμενος σε πολυπληθές ακροατήριο αγροτών και φορέων ο Περιφερειάρχης, ενώ παράλληλα επέκρινε το «αθηνοκεντρικό κράτος», στο οποίο καταλόγισε διαχρονικές ευθύνες, για γραφειοκρατία, αγκυλώσεις και για ατολμία γενναίων αναπτυξιακών μέτρων. Μάλιστα αναφερόμενος στην αμπελουργία, και στη μελέτη που εκπόνησε το ΤΕΙ επί της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε ότι «είναι απαράδεκτο να παραμένουν απλήρωτες και επί χρόνια ξεχασμένες στα συρτάρια αναπτυξιακές μελέτες επιστημονικών ιδρυμάτων» και τόνισε ότι εάν στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν πληρωθεί η μελέτη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τότε θα την πληρώσει η Περιφέρεια.

    «Η αμπελουργία με σωστή οργάνωση έχει μέλλον στην Κρήτη. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο…» είπε από την πλευρά του ο ομιλητής στην εσπερίδα αλλά και συντάκτης της μελέτης για την Αμπελουργία Γιάννης Φυσαράκης καθηγητής Αμπελουργίας του ΤΕΙ Κρήτης.

    Ο Δρ Σπύρος Λιονάκης καθηγητής Δενδροκομίας του ΤΕΙ είπε ότι η ενδοχώρα της Κρήτης προσφέρεται για την ανάπτυξη τροπικών και υποτροπικών καλλιεργειών όπως αβοκάντο, παπάγια, λίτσι, μάγκο, πεκάν κ.α. Ο ίδιος παράλληλα έκρινε ως επικερδείς τις παραπάνω καλλιέργειες, ιδιαίτερα του αβοκάντο, όπως και τις καλλιέργειες σε ρόδια, λωτούς, ροδάκινα, δέσπολα, φραγκόσυκα κ.α. «Είναι ανάγκη να υπάρξει στροφή στις εναλλακτικές καλλιέργειες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιονάκης, ο δε παριστάμενος βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου επαναδιατύπωσε αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου στον ομιλητή αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, για την δημιουργία στο Ίνι ενός πρότυπου εκπαιδευτικού αγροκηπίου με τροπικές-υποτροπικές καλλιέργειες το οποίο μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά σε επίπεδο Κρήτης. Ο κ. Κουκιαδάκης που ανέπτυξε το θέμα «αναδασμός προοπτικές σήμερα», αναφέρθηκε στην ανάγκη της ποιοτικής βιώσιμης ανάπτυξης. Ο ίδιος είπε ότι εμπόδιο στην ανάπτυξη αποτελεί ο μικρός κατακερματισμένος κλήρος, επισημαίνοντας ότι ο αναδασμός αποτελεί αναγκαίο καλό. Παράλληλα ανέφερε ότι με δεδομένη την ύπαρξη στο Ίνι του μικρού και του μεγάλου φράγματος θα εξετάσει το αίτημα για τις δυνατότητες δημιουργίας του πρότυπου αγροκηπίου. Ο Δήμαρχος Μινώα-Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης στον χαιρετισμό του επισήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος υποδομών, παραγωγής, διαχείρισης και έρευνας. Ομιλητές στην ημερίδα επίσης ήταν ο Νίκος Μπουνάκης σύμβουλος επιχειρήσεων, ο Σωτήρης Μπαμπαγιούρης- ΒSc τεχνολογίας, ο Ιπποκράτης Καινουργιάκης πρόεδρος ΤΟΕΒ και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ινίου Τίτος Κοκολάκης.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου