Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 13:04:29

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Νέες καλλιέργειες arrow "Χρυσά" το 2011 τα ελληνικά... μήλα των εσπερίδων
"Χρυσά" το 2011 τα ελληνικά... μήλα των εσπερίδων
Πηγή: Express.gr
 Με εξαγωγές-ρεκόρ εκτιμάται ότι θα κλείσει η τρέχουσα σεζόν (1/10/2010-30/09/2011) για τα ελληνικά πορτοκάλια και μανταρίνια, καθώς, παρά την όποια ανασχετική επίδραση της διεθνούς υπόθεσης με το βακτήριο e-coli, οι πωλήσεις τους στο εξωτερικό έχουν ήδη ξεπεράσει ή πλησιάζουν τις επιδόσεις συνολικά της προηγούμενης περιόδου (2009/2010).

    Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (σ.σ. τα επίσημα στοιχεία των δύο υπηρεσιών αφορούν μεν την περίοδο μέχρι 30/4, αλλά συνυπολογίζοντας τα δεδομένα από την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τα προηγούμενα χρόνια, ο Incofruit κατέληξε σε εκτιμήσεις για την περίοδο μέχρι 30/6).

    Βάσει της επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, που πραγματοποίησε ο κ.Πολυχρονάκης, οι εξαγωγές πορτοκαλιών για την περίοδο μέχρι τις 30/6 υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκαν σε 380.000 τόνους, έναντι 377.000 στο σύνολο της προηγούμενης περιόδου, ενώ κατά τους μήνες που απομένουν μέχρι το κλείσιμο της σεζόν, υπολογίζεται ότι θα "πιάσουν" τους 400.000 τόνους (καθώς οι πωλήσεις πορτοκαλιών της ποικιλίας valencia συνεχίζονται). Μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικών πορτοκαλιών είναι με διαφορά η Ρουμανία, ακολουθούμενη από Σερβία και Γερμανία.

    Ρεκόρ αναμένεται και στις εξαγωγές ελληνικών μανταρινιών, καθώς 75.000 τόνοι, έναντι 68.658 πέρυσι, έχουν ήδη βγει από τα ελληνικά σύνορα, καταλήγοντας κατά κύριο λόγο στις αγορές Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γερμανίας. Ικανοποιητική εκτιμάται ότι θα παραμείνει και η πορεία των εξαγωγών ακτινιδίων, καθώς αν και δεν προβλέπεται να πιάσουν το περσινό ρεκόρ (73.589 τόνοι), ωστόσο είχαν φτάσει τον Ιούνιο στους 67.500 τόνους, ποσότητα που πόρρω απέχει από εκείνες παλαιότερων εποχών (οπότε δεν ξεπερνούσαν τους 56.000 τόνους). Τα ακτινίδια με ελληνική ετικέτα κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στη ρωσική αγορά και έπονται Ουκρανία και Γερμανία.

    «Η υπόθεση του e-coli μας έχει μεν επηρεάσει, αλλά τα φετινά ρεκόρ δεν “κινδυνεύουν”, καθώς έχουν ήδη επιτευχθεί», σημείωσε ο κ.Πολυχρονάκης, εξηγώντας πάντως ότι ο θόρυβος για το e-coli έχει επηρεάσει διεθνώς τον κλάδο των φρούτων και λαχανικών από άποψη τόσο ποσότητας (μειώθηκε η κατανάλωση) όσο και τιμών πώλησης (μόνο στη Γερμανία, η πτώση κυμαίνεται μεταξύ 20% και 25%). Μεγαλύτερη ενδέχεται να είναι η επίδραση σε άλλα φρούτα, όπως τα ροδάκινα ή τα νεκταρίνια.

    Μάλιστα, ο Σύνδεσμος υπέβαλε σήμερα υπόμνημα-αίτημα στις ηγεσίες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Μεταφορών, ζητώντας να χορηγηθούν και φέτος άδειες διέλευσης σε φορτηγά ψυγεία από Τρίτες χώρες, ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των ελληνικών φρούτων, ιδίως ροδάκινων και νεκταρινιών.

    Τα εγγεγραμμένα μέλη του INCOFRUIT HELLAS ανέρχονται σε 70 και αν η εκπροσώπησή του δεν είναι τόσο έντονη στον κλάδο των ροδάκινων και νεκταρινιών, στα εσπεριδοειδή τα μέλη του ελέγχουν πάνω από το 40% των ελληνικών εξαγωγών. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου