Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 01:41:31

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Νέες καλλιέργειες arrow «Χρυσοφόρα» τα γεωργικά εμπορεύματα το τελευταίο 12μηνο
«Χρυσοφόρα» τα γεωργικά εμπορεύματα το τελευταίο 12μηνο
Πηγή: Express.gr
ΠΕΡΙΟΔΟ «χρυσών αποδόσεων» αποτελεί το τελευταίο δωδεκάμηνο για τα γεωργικά εμπορεύματα. Στον κατάλογο των επενδυτικών εργαλείων με τις υψηλότερες αποδόσεις, τα δέκα πρώτα είναι εμπορεύματα, εκ των οποίων τα οκτώ είναι γεωργικά προϊόντα και τα δύο μέταλλα. Στην κούρσα ανόδου των τιμών ηγήθηκαν ο καφές και ο άργυρος, των οποίων οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 100%.

Οπως φαίνεται στον παρατιθέμενο πίνακα, η ενίσχυση των τιμών του καφέ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η καθημερινή συνήθεια των εργαζομένων αλλά και εκείνων που θέλουν να απολαύσουν τα απογεύματά τους, η κατανάλωση καφέ, συνέπεσε με σημαντικές καθυστερήσεις στην παραγωγή του προϊόντος για αυτό και η τιμή του αναρριχήθηκε στα υψηλά δεκατριών ετών. Οι διεθνείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια η παραγωγή καφέ δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση, με το παγκόσμιο έλλειμμα να ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 5,4 εκατ. σάκους ετησίως.

Η αύξηση της κατανάλωσης συνάδει με τη ραγδαία αύξηση κατά 40% από την Κίνα τα δύο τελευταία έτη. Στον αντίποδα βρίσκονται οι χαμηλές σοδειές της Κολομβίας και ευρύτερα της Κεντρικής Αμερικής, όπου τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν τις αποδόσεις των φυτειών. Ενδεικτικό της κατάστασης στα χρηματιστήρια είναι ότι τα αποθέματα κόκκου arabica στην αγορά της Νέας Υόρκης έχουν πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 1,7 εκατ. σάκων, κάτω από τα 3,1 εκατ. σάκους στις αρχές του 2010 και λιγότερο από το μισό του μέσου επιπέδου αποθεμάτων.


icon Γράφημα: Αποδόσεις Γεωργικών Εμπορευμάτων 2011 - ΕΞΠΡΕΣ (71.92 KB)

Η ζήτηση και η χαμηλή παραγωγή ώθησαν τις τιμές και άλλων εμπορευμάτων στα ύψη. Καλαμπόκι, σιτάρι, ζάχαρη, σόγια, βασικά προϊόντα στην αλυσίδα σίτισης εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο αλλά και βασικές πρώτες ύλες της βιομηχανίας τροφίμων και της γεωργίας, αποδείχθηκαν «χρυσοφόρα κοιτάσματα» για όσους αναζητούσαν κέρδη εκτός των αγορών μετοχών και συναλλάγματος. Παράλληλη πορεία ακολουθούν τα πολύτιμα μέταλλα, με κορωνίδα τον «χρυσό των φτωχών», τον άργυρο. Η επιλογή των πολύτιμων μετάλλων αφορά την αναγκαιότητα ύπαρξης ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων, σε περιόδους αμφιβολιών για την αναπτυξιακή πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ο χρυσός ανήλθε έως τα 1.571 και ο άργυρος διέσπασε ανοδικά τα 50 δολάρια.

Σε αυτές τις συνθήκες, σε δεύτερο πλάνο βρίσκεται ο ρόλος των διαχειριστών κεφαλαίων των μεγαλύτερων funds εμπορευμάτων. Η νομισματική πολιτική και το αδύναμο δολάριο βοήθησαν στην ισχυρή κερδοσκοπική διάθεση στις αγορές των εμπορευμάτων για αυτό και η διακύμανση στις τιμές τους ήταν τόσο υπερβολική. Στα ατελείωτα σχέδια αύξησης του κέρδους –τα οποία έχουν άμεσες επιπτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων– φρένο θέτουν τα προβλήματα με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων επηρεάζουν άμεσα την προσπάθεια ενίσχυσης της αδύναμης ανάπτυξης στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες τα ακριβά εμπορεύματα εγείρουν κύματα πληθωρισμού.

Ηδη εκδηλώθηκε το πρώτο μαζικό sell off εμπορευμάτων στο τέλος Απριλίου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν κυρίως ο χρυσός και ο άργυρος, όπως και τα βιομηχανικά μέταλλα, μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά επίπεδα τιμών. Στις αγορές οι διαχειριστές κεφαλαίων αναφέρουν ότι η διόρθωση των τιμών προς τα κάτω παρέχει ηρεμία και μεσοπρόθεσμα διαλείμματα για τους καταναλωτές. Δεν πρέπει όμως να αγνοηθεί ότι το δολάριο παραμένει αδύναμο.

Εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου