Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 13:33:29

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Νέες καλλιέργειες arrow Προβληματίζει η μείωση της καλλιέργειας τεύτλων
Προβληματίζει η μείωση της καλλιέργειας τεύτλων
Πηγή: Express.gr
     Στο ένα έκτο φαίνεται να περιορίζεται φέτος η καλλιέργεια τεύτλων για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΒΖ, αφού αναμένεται να σπαρθούν μόλις 52.000 στρέμματα, όταν το 2006 το αντίστοιχο νούμερο πλησίαζε τις 300.00 στρέμματα, όπως ανέφεραν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων σε Σέρρες, Πλατύ και Ορεστιάδα.


    Η απόφαση της ΑΤΕBank να μηδενίσει την «παρουσία» της στις θυγατρικές εταιρείες μη χρηματοοικονομικής δραστηριότητας που συμμετέχει έχει θορυβήσει ακόμα και τους παραγωγούς, οι οποίοι δείχνουν πλέον έμπρακτα την απαξία τους για τα τεύτλα και στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στις Σέρρες, Χριστόδουλο Βαρκάκη, γραμματέα της Ομοσπονδίας του συνόλου των απασχολούμενων στην ΕΒΖ.

    Στο εργοστάσιο της εταιρείας στις Σέρρες, οι 94 εργαζόμενοι ζουν από το Δεκέμβριο με τη δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας πάνω από τα κεφάλια τους, ενώ η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά στη λειτουργία και των άλλων δύο μονάδων της βορειοελλαδικής επιχείρησης, σε Πλατύ και Ορεστιάδα, ολοένα και εντείνεται.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη, φέτος στις Σέρρες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις τεύτλων δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17.000 στρέμματα, στην Ορεστιάδα τα 15.000 στρέμματα, κατά τον πρόεδρο εργαζομένων, Πέτρο Καστανίδη, και στο Πλατύ τα 21.000 στρέμματα, κατά τον Σταύρο Κανσίζογλου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η εταιρεία κατόρθωσε να βγάλει 80.000 τόνους ζάχαρη και φέτος βάσει των στρεμμάτων δεν αναμένεται να ξεπεραστούν οι 35.000 τόνοι ζάχαρης.

    Στο πλαίσιο, λοιπόν, της μειωμένης καλλιέργειας τεύτλων και με δεδομένο ότι η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα για τη λειτουργία και των τριών μονάδων της ΕΒΖ είναι τα 150.000 στρέμματα, στόχος που έθεσε για φέτος και η διοίκηση της εταιρείας, τα σενάρια περί αναστολής της λειτουργίας ενός εκ των τριών εργοστασίων μοιάζουν «πιο αληθινά από ποτέ», σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι οι «φήμες θέλουν τη μονάδα των Σερρών να είναι και η επικρατέστερη για λουκέτο». Πάντως, όπως διευκρίνισε, κοινή συνισταμένη για τους συνολικά 428 εργαζομένους της ΕΒΖ είναι η κακή ψυχολογία και η έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το «λουκέτο» θα εξαρτηθεί από την έκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων που θα έχουν σπαρθεί. Η σπορά τεύτλων σημειώνεται ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως και τις 10 Απριλίου.

    Προς ενεχυρίαση οι εισηγμένες μετοχές της ΕΒΖ στη Σερβία

    Στο προσεχές διάστημα πρόκειται να ενεργοποιηθεί η συμφωνία της εταιρείας με την ΑΤΕBank για ενεχυρίαση των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Βελιγραδίου μετοχών των δύο θυγατρικών εταιρειών της ΕΒΖ στη Σερβία, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Λάμπρος Χαραλάμπους. Στη μια θυγατρική η βορειοελλαδική εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 92% και στην άλλη με 80%.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω διαδικασία εξυπηρετεί την ΕΒΖ ως προς την αύξηση των πιστωτικών της ορίων στην ΑΤΕbank. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειακές οφειλές της βορειοελλαδικής εταιρείας κυμαίνοντας στα 150 εκατ. ευρώ.

    Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους της εταιρείας αναμένεται να περιοριστεί το προσωπικό κατά 100 άτομα, είτε μέσω του προγράμματος των μετατάξεων υπαλλήλων του Δημοσίου είτε με εφαρμογή νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαραλάμπους διατύπωσε τη διαβεβαίωση ότι η ΕΒΖ θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς τους παραγωγούς που θα υπογράψουν συμβόλαια, ανεξάρτητα με το τι θα γίνει σχετικά με τη λειτουργία των εργοστασίων. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι η διοίκηση της ΕΒΖ καταβάλλει «τεράστιες προσπάθειες», όχι μόνο για να επιβιώσει η εταιρεία, αλλά και να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή προοπτική για τους εργαζομένους της. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου