Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 09:05:14

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ποσειδώνια arrow Ιωάννης Τζωάννος, γ.γ. υπουργείου ναυτιλίας: Συγκοινωνούντα δοχεία ναυτιλία και χρηματαγορές
Ιωάννης Τζωάννος, γ.γ. υπουργείου ναυτιλίας: Συγκοινωνούντα δοχεία ναυτιλία και χρηματαγορές
Σήμερα, με την επίτευξη των στόχων της ενιαίας εσωτερικής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της νομισματικής ενοποίησης μέσω της Ευρωζώνης, τα εμπόδια στην πρόσβαση προς τις ξένες αγορές κεφαλαίου και χρήματος μέσω πληθώρας νομοθετικών ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ουσιαστικά καταργηθεί. Αυτές οι εξελίξεις έχουν εντείνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις διάφορες εθνικές κεφαλαιαγορές στην προσέλκυση πελατείας, είτε στην πρωτογενή είτε στη δευτερογενή αγορά, και αντίστοιχα στη δημιουργία ρευστότητας.

Την ίδια περίοδο η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία βρέθηκε στη δίνη μεγάλων ανακατατάξεων στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και κατάφερε όχι μόνον να επιβιώσει, παρά την απουσία αξιόλογης εγχώριας αγοράς, αλλά και να μεγαλουργήσει. Κι αυτό γιατί η παγκοσμιοποίηση δεν ήταν για τη ναυτιλία νέα υπόθεση.

Συγχρόνως, όμως, η ναυτιλία ήρθε πιο κοντά στην εθνική μας οικονομία με τη μεταφορά σταδιακά του μάνατζμεντ των δραστηριοτήτων της στον Πειραιά, δημιουργώντας ένα ισχυρό πλέον ναυτιλιακό cluster. Χαρακτηριστικό της δυναμικής ανάπτυξης του ελληνικού ναυτιλιακού cluster είναι η επιτόπια παρουσία μεγάλων διεθνών τραπεζικών ομίλων που χρηματοδοτούν τους έλληνες εφοπλιστές, καθώς και το σημαντικό μερίδιο που καλύπτουν οι ελληνικές τράπεζες. Ο κλάδος της ελληνικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης διαδραματίζει επάξια κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του ναυτιλιακού cluster και της εθνικής οικονομίας.

Στροφή στις χρηματιστηριακές αγορές

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η σημαντική διαφοροποίηση των πηγών, στις οποίες προσφεύγουν οι έλληνες εφοπλιστές, εκτός από τον τραπεζικό δανεισμό, τα τελευταία χρόνια. Αξιόλογος αριθμός έχει προσφύγει απευθείας στο επενδυτικό κοινό μέσω των πρωτογενών χρηματιστηριακών αγορών στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Η τάση αυτή έχει οδηγήσει σε ριζικές δομικές αλλαγές στον τρόπο εταιρικής οργάνωσης της ναυτιλιακής επιχείρησης για σημαντικό αριθμό εφοπλιστών.

Οι αναφερόμενες εξελίξεις διαμορφώνουν και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο κλάδος της ελληνικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης ως κρίσιμος κρίκος στο ελληνικό ναυτιλιακό cluster.

Η πρώτη άμεση προτεραιότητα είναι η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας με την εθνική οικονομία και κατά προέκταση την εμβάθυνση του ναυτιλιακού cluster. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέλουμε να αποφύγουμε περιφερειακές πολιτικές που θα έχουν ως μόνο αποτέλεσμα τη μετανάστευση της ναυτιλιακής δραστηριότητας σε κέντρα της Μέσης και 'Απω Ανατολής που κάνουν τα πάντα για να την προσελκύσουν.

Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι η μετεξέλιξη του επιχειρηματικού πλαισίου σε σύνθετα εταιρικά σχήματα επιβάλλει την προσαρμογή στους αυστηρούς κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης και σε νέες σχέσεις ευθύνης με τους stakeholders, όπου ο ανθρώπινος παράγοντας έχει αυξημένη βαρύτητα. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι εμμέσως θα συμβάλει στην αναβάθμιση του κοινωνικού status του ναυτικού.

Η στροφή των ελληνικών εφοπλιστικών επιχειρήσεων προς τις χρηματιστηριακές αγορές για την άμεση άντληση κεφαλαίου σημαίνει ότι ο κλάδος, πέραν των υποχρεώσεών του που πηγάζουν από το κανονιστικό πλαίσιο για τη ναυτιλιακή δραστηριότητα αυτή καθαυτή, εμπλέκεται πλέον άμεσα και με το ευρύτατο πλέγμα των κανόνων για τη λειτουργία των χρηματιστηρίων και την προστασία των επενδυτών.

Η επιτυχής αντιμετώπιση αυτής της εμπλοκής, ιδιαίτερα σε μια εποχή αναταράξεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και αυξημένου μετοχικού ακτιβισμού, αποτελεί νέα πρόκληση για το διεθνές κύρος της ελληνικής ναυτιλιακής και απαιτεί ιδιαίτερο knοw how.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχή πορεία του κλάδου της ελληνικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης την τελευταία τριακονταετία, είναι βέβαιο ότι τα μέλη του θα συμβάλουν αποτελεσματικά στη διεθνή καταξίωση του ελληνικού ναυτιλιακού cluster.



 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου