Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 16:05:28

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ποσειδώνια arrow Συνέντευξη Γιάννη Μίχα, Νομάρχη Πειραιά: «O Πειραιάς δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες»
Συνέντευξη Γιάννη Μίχα, Νομάρχη Πειραιά: «O Πειραιάς δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες»
Η Νομαρχία Πειραιά έχει να επιδείξει μέχρι στιγμής σημαντική δραστηριότητα και έργο, ενώ για το μέλλον επικεντρώνει την προσοχή της στην επούλωση των επώδυνων κοινωνικών πληγών της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και των εκρηκτικών κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτό υπογραμμίζει ο Νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας στη συνέντευξη που παραχώρησε στις Ειδικές Εκδόσεις της ΕΞΠΡΕΣ. Ωστόσο, ο ίδιος σπεύδει –περί τα ναυτιλιακά και τα ακτοπλοϊκά– να περιγράψει μια δύσκολη κατάσταση, αποδέκτης κι ο ίδιος παραπόνων που καταγράφουν καθημερινά οι υπηρεσίες στις οποίες προϊσταται, από τους πολίτες .

-Είστε για δεύτερη θητεία νομάρχης Πειραιά. Έχετε κάνει έναν απολογισμό του έργου σας έως σήμερα;

- Απολογισμό κάνουμε κάθε μέρα στη Νομαρχία Πειραιά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην αφήνουμε ώρα ανεκμετάλλευτη, να προχωράμε διαρκώς μπροστά στο δρόμο που υπηρετεί τους πολίτες και χρειάζεται ο τόπος. Κάτι που το έχουμε πετύχει με σκληρή, συλλογική δουλειά και αυτό αντανακλάται σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε.

Καθημερινά έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα στον αγώνα για την προστασία των καταναλωτών. Και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Από το ξεκίνημά μας, το 2003, μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 121.000 ελέγχους, κατάσχοντας περίπου 4,2 εκατ. περίπου κιλά ακατάλληλα προϊόντα. Έχουμε στείλει στον εισαγγελέα 2,5 χιλιάδες επιχειρήσεις και έχουμε επιβάλλει πρόστιμα 3,3 εκατ. ευρώ.

Με το Δίκτυο Kοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα έργα προσβασιμότητας στις υπηρεσίες μας, με τη λειτουργία ειδικού Γραφείου Εξυπηρέτησης για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, με την οικονομική στήριξη των φορέων ΑμεΑ, και μια σειρά ακόμα δράσεις κοινωνικής πολιτικής που συνεχώς εμπλουτίζουμε, έχουμε αποδείξει στην πράξη, πως δεν είμαστε παρατηρητές της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας, αλλά αναμορφωτές μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Ποιότητα ζωής

Κυρίαρχος οραματικός μας στόχος , που εμπνέει τους δυναμικούς αγώνες και τις υπεύθυνες προτάσεις μας για την προστασία του Κηφισού, του Σαρωνικού, την περιβαλλοντική αξιοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων του μεγάλου λιμανιού, της ΧΡΩΠΕΙ, της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας, είναι μια άλλου τύπου ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη πράσινη, οικολογική, βιώσιμη, που βάζει τον άνθρωπο και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη. Αυτός ακριβώς ο στόχος μάς οδήγησε αβίαστα στην απόφαση να διαθέσουμε πέρυσι και φέτος 2,4 εκατ. ευρώ για την προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής μας, αν και δεν είναι στις αρμοδιότητές μας.

Την πίστη μας για αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες δεν την εξαγγέλλουμε μόνο, αλλά την κάνουμε καθημερινά πράξη. Ο Οδηγός Υπηρεσιών για τα δικαιώματα του πολίτη, η αξιοποίηση του προγράμματος της Κοινωνία της Πληροφορίας, η συνεχής βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων με νέα κτίρια, με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε συνδυασμό με τη λήψη του σήματος ISO 9001, αποτελούν δείγματα γραφής της δουλειάς μας για μια διάφανη και αξιόπιστη λειτουργία της Νομαρχίας Πειραιά.

Προτεραιότητα ο πολιτισμός

Αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό όχι ως δευτερεύον κομμάτι της καθημερινότητας, αλλά ως κορυφαία επένδυση που φέρνει ποιότητα ζωής, ανάπτυξη, ευημερία. Δημιουργήσαμε στα Καμίνια τον Πολυχώρο «Απόλλων», ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο, 4.500 τετραγωνικών μέτρων, που καθημερινά σφύζει από ζωή και δημιουργικότητα. Η Ορχήστρα Σαξοφώνων της Νομαρχίας Πειραιά, με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες μουσικές αίθουσες του κόσμου, αποτελεί άλλη μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να πρωταγωνιστεί με τον δικό της αυτοτελή και σημαντικό ρόλο, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να κτίζουμε το μέλλον με έργα πνοής. 147 έργα, προϋπολογισμού 68,7 εκατ. ευρώ, έχουμε ήδη υλοποιήσει στον ευρύτερο Πειραιά και στα νησιά μας. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 23 έργα συνολικού ύψους 35,7 περίπου εκατ. ευρώ, ενώ υπό δημοπράτηση είναι 133 έργα, ύψους 89 εκατ. ευρώ.

Πίσω απ’ όλη αυτήν τη διαδρομή, κρύβεται, όπως προανέφερα, συλλογική και συστηματική δουλειά. Δεν μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Έχουμε πετύχει πολλά αλλά δεν ξεχνάμε ότι οι συμπολίτες μας περιμένουν από εμάς περισσότερα. Για το περισσότερο, για το καλύτερο, για το ποιοτικότερο παλεύουμε. Καθημερινά, αδιάκοπα, ακούραστα.

-Τι δράσεις έχετε προγραμματίσει για το μέλλον;

- Το παρόν και το μέλλον απαιτούν να ενδυναμώσουμε τους αγώνες μας για την επούλωση των επώδυνων κοινωνικών πληγών της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και των εκρηκτικών κοινωνικών ανισοτήτων.

Διεκδικούμε, όπως σας ανέφερα, μια άλλου τύπου ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Το μεγάλο στοίχημα σήμερα είναι η αναβάθμιση του αστικού πρασίνου, τα ποσοστά του οποίου είναι τραγικά χαμηλά στην περιοχή μας, καθώς και η προστασία του πολύπαθου Κηφισού και του Σαρωνικού, που είναι οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοποίησης του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Παράλληλα εμπλουτίζουμε την κοινωνική μας ατζέντα με νέες πρωτοβουλίες, στην προσπάθειά μας να ανατρέψουμε το σημερινό κοινωνικό τοπίο που στιγματίζεται από τις κραυγαλέες ανισότητες.

Η επιτυχής λειτουργία του Δικτύου μάς δίνει τη δύναμη ώστε στα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας να περιλαμβάνεται η δημιουργία και δεύτερης έδρας στον ευρύτερο Πειραιά, όπου οι κοινωνικές ανάγκες είναι μεγάλες.

Ρητή δέσμευσή μας προς τη σκληρά εργαζόμενη μητέρα, είναι η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στον Πειραιά που είναι σήμερα πολύ λίγοι για να ανταποκριθούν στις ανάγκες . Ξεκινάμε με τους πρώτους τρεις, στον Κορυδαλλό, στο Πέραμα και στον Ρέντη όπου υπάρχουν διαθέσιμοι δημοτικοί χώροι, με κονδύλι συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ από τα ίδια έσοδά μας. Οι παιδικοί σταθμοί θα κατασκευαστούν με μέριμνα και φροντίδα εξ ολοκλήρου από εμάς και θα παραδοθούν στους δήμους πλήρως εξοπλισμένοι, έτοιμοι να τους λειτουργήσουν.

- Έχετε λάβει κάποιες πρωτοβουλίες ειδικά για το λιμάνι, για την εξυπηρέτηση της επιβατικής, τουριστικής και εμπορευματικής κίνησης;

- Θίγετε ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό που θέλει πολλή συζήτηση.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, οι οποίες σηκώνουν το κύριο βάρος της μετακίνησης νησιωτών και τουριστών.

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει αρμοδιότητες και περιορίζεται στο να γίνεται φορέας αιτημάτων και να «ταράζει τα νερά». Σε κάθε περίπτωση βασική επιδίωξή μας είναι να έχουμε επαρκείς και ποιοτικές ακτοπλοϊκές υπηρεσίες, προσιτές στον επιβάτη, συγκοινωνίες δηλαδή, που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών, των μεταφορέων και του τουρισμού.

Η ακτοπλοΐα σήμερα ανταποκρίνεται σ’ αυτή την απαίτηση; Δυστυχώς, όχι. Η εικόνα που παρουσιάζει με τα ελλειμματικά δρομολόγια, με την έλλειψη αξιόπιστου προγραμματισμού δρομολογίων, με τη δυσβάστακτη ακρίβεια των εισιτηρίων, είναι απογοητευτική. Και τα μέχρι τώρα δεδομένα καθιστούν τις προβλέψεις για το άμεσο μέλλον εξαιρετικά απαισιόδοξες.

Πρόσφατα με προσωπική μου επιστολή εξέφρασα εγγράφως στον ΥΕΝ, την αγανάκτηση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας για την προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων και Αντικυθήρων, καθώς για μία ακόμη χρονιά κι ενόψει της τουριστικής περιόδου, τα δρομολόγια που συνδέουν το νησί με την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τον Πειραιά βρέθηκαν και πάλι στον «αέρα».

Πέραν όμως των σοβαρότατων προβλημάτων της ακτοπλοΐας, υπάρχει και το κρίσιμο θέμα των συνεχιζόμενων αυξήσεων των ναύλων που παρατηρούνται ακόμη και στα πλοία του Αργοσαρωνικού. Στην περιοχή μας, η δυσαρέσκεια των πολιτών, από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις, ιδιαίτερα μάλιστα εκείνων που για διάφορους λόγους μετακινούνται σε καθημερινή βάση από και προς κάποιο νησί του Αργοσαρωνικού είναι μεγάλη. Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι τιμές, όπως διαμορφώνονται, είναι βέβαιο θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στον τουρισμό, όσο και στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών.

Για την εμπορευματική κίνηση του μεγάλου λιμανιού, τι μπορούμε να πούμε, όταν πέντε μήνες τώρα έχει κυριολεκτικά «παραλύσει» εξαιτίας της εμμονής της κυβέρνησης να παραχωρήσει άνευ όρων σε ιδιώτες το πιο κερδοφόρο κομμάτι του, το ΣΕΜΠΟ;

Δίνουμε και εδώ σκληρό αγώνα, μαζί με τους εργαζομένους, τους φορείς και τους πολίτες. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού, διεκδικώντας την αξιοποίησή του ως δημόσια περιουσία με στρατηγική σημασία για την απασχόληση, την οικονομία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Και ένας λόγος για τον οποίο διεκδικούμε την επιστροφή των Ποσειδωνίων, στο μεγάλο λιμάνι, είναι και αυτός. Ο Πειραιάς, ο ευρύτερος Πειραιάς που βλέπει σήμερα τη ναυπηγοεπισκευαστική του δραστηριότητα να αργοπεθαίνει, την αγορά να υποφέρει αντιμετωπίζοντας τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, την ανεργία να καλπάζει, την κοινωνική συνοχή να κλονίζεται, δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες. Και οπωσδήποτε, δεν αξίζει τέτοια απαξίωση στην πόλη και στους ανθρώπους της που ανέδειξαν την Ελλάδα σε παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη.

- Ποια τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην ανάληψη δράσης εκ μέρους σας και πώς θεωρείτε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν;

- Το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο για τη Νομαρχία Πειραιά αλλά για το σύνολο των Νομαρχιών της χώρας, είναι αυτό της υποχρηματοδότησής μας, που δεν μας επιτρέπει την ουσιαστική άσκηση των αρμοδιοτήτων μας.

Τη στιγμή που οι Νομαρχίες λειτουργούν υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας και οι άμεσοι πόροι που απαιτούνται προκειμένου να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο ανέρχονται στα 450 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε ότι θα μας κάνει τη χάρη να μας δώσει 70 εκατ. ευρώ για το 2008 και 50 εκατ. ευρώ για το 2009.

Και εμείς αναρωτιόμαστε τι ανάγκες θα πρωτοκαλύψουν τα 70 εκατ. ευρώ που μας δίνουν φέτος όταν οι οφειλές των Νομαρχιών μόνο για τις δαπάνες της μεταφοράς των μαθητών παρελθόντων ετών, όχι οι φετινές, ανέρχονται σε 90 εκατ.;

Δυστυχώς, η κυβέρνηση επιμένει να μας αντιμετωπίζει ως «ζητιάνους», που πρέπει μάλιστα να είμαστε και ευγνώμονες με τα ψίχουλα που μας δίνει. Φτάνει πια!

Στις 18 Απριλίου πάνω από 22 Νομαρχίες της χώρας, από τον Έβρο έως την Κρήτη και από τα Δωδεκάνησα έως τη Δυτική Ελλάδα, στείλαμε το μήνυμα. Καμία ανοχή στην απαξίωση, στην αδιαλλαξία, στην υποβάθμιση.

Η μάχη συνεχίζεται με κάθε μορφή αγώνα, όπως η διακοπή υλοποίησης κρατικών αρμοδιοτήτων, λόγω έλλειψης πόρων. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Είναι ζήτημα επιβίωσης πλέον. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου