Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 17:36:26

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ
Πηγή: Express.gr
 Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα. Σημειώνεται, πως με νομοθετική προσθήκη του, ο υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, προσέθεσε τις αγροτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από απε, ισχύος μικρότερης των 100 κιλοβάτ, στις μονάδες εκείνες των οποίων ο συντελεστής διαφοροποίησης θα προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση.

Η πληθώρα παραπομπών σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις που διέπει το νομοσχέδιο, υπήρξε και μία από τις αιτίες της καταψήφισής του εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στηλίτευσε τις "υπερεξουσίες που δίνονται στον υπουργό, καθώς και στον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας". Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, "όλα τα ανοιχτά θέματα παραμένουν ορθάνοιχτα, όπως οι εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, ο σχεδιασμός του ενεργειακού μείγματος". Ο κος Παπαδημούλης, τόνισε παράλληλα πως "από το τέλος για τις απε που μετονομάζεται τώρα σε ΕΤΜΕΑΡ, το 40% πάει για την επιδότηση πραγματικών απε και το 60% για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από μεγάλους επενδυτές που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο".

Από πλευράς του, ο Γιάννης Μανιάτης, αναγνώρισε την προβληματικότητα των παλαιότερων νομοθετικών και αναπτυξιακών δομών - χαρακτήρισε δε, το νομοσχέδιο "ένα βήμα μπροστά".

Αναφερόμενος στην εισαγωγή της "διακοψιμότητας", (δηλαδή στην δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων ηλεκτροδότησης, με τις οποίες θα περιορίζεται η ηλεκτροδότηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης σε περιόδους υψηλής ζήτησης ρεύματος, έναντι μειωμένου τιμολογίου), ο κος Μανιάτης δήλωσε πως το οικονομικό αντιστάθμισμα για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά όλη την παραγωγή ενέργειας μέσω του "μεταβατικού τέλους ασφάλειας εφοδιασμού".

'Αλλα σημεία του νομοσχεδίου στα οποία στάθηκε ο υπουργός Ενέργειας, είναι η εισαγόμενη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταικών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς, καθώς και η κατάρτιση Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης μικρών Ανεμογεννητριών, προκειμένου να επιτευχθεί η ορθολογική ανάπτυξη τους. Επίσης, ο κος Μανιάτης, ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος τους έτους αναμένεται η δημοσιοποίηση του νέου νομοσχεδίου για τα λατομεία, με το οποίο ενδυναμώνεται ο κλάδος, αλλά και οι προϋποθέσεις μιας κοινωνικά δίκαιης κατανομής των αυξανόμενων κρατικών εσόδων από τα μισθώματα. Σοβαρά θα είναι επίσης και τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

"Μπορούμε να κάνουμε λόγο για μοχλό επιτάχυνσης της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Μπορούμε να κάνουμε λόγο για εξασφάλιση βιώσιμου και υγιούς επενδυτικού κλίματος, για σιγουριά και ασφάλεια για τους επενδυτές, για όφελος του τελικού καταναλωτή" διαπίστωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κριτσιώτης.

"Στο σχέδιο νόμου, έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις με τις οποίες επιδιώκεται η άρση στρεβλώσεων στο θεσμικό πλαίσιο των απε - ρυθμίσεις που θέτουν ως στόχο την αξιοπιστία του συστήματος και ένα υγιές επενδυτικό κλίμα προς όφελος του καταναλωτή" εκτίμησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως "υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας".

Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως καταψηφίζει το "πρόχειρο" νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας. "Περιμένουμε εκείνο που θα έρθει στο τέλος του χρόνου για την γενικότερη ενεργειακή πολιτική, το οποίο θα εσωκλείει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας" δήλωσε η Νίκη Φούντα.

"Κανείς επενδυτής δεν μπορεί να προχωρήσει, όταν ξέρει πως τα πάντα εξαρτώνται από την υπογραφή του υπουργού - εκτός από κάποιον ξένο μεγαλοεπενδυτή που νοιώθει πως μπορεί να τον επηρεάσει" σχολίασε από πλευράς ΑΝ.ΕΛ. η Μίκα Ιατρίδη, διευκρινίζοντας ωστόσο παράλληλα, πως η αναφορά της αυτή δεν έχει καμία προσωπική αιχμή εναντίον της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου.

"Δεν διευκρινίζεται τι θα κερδίσει η Ελλάδα σ' όλη αυτή τη διαδικασία" παρατήρησε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή), ζητώντας να υπάρξει "ένα εθνικό γενικό ενεργειακό πλάνο βασιζόμενο πρωτίστως στην ΑΟΖ, βάσει του οποίου θα κινηθούν οι υπόλοιπες λεπτομέρειες". Αργότερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης, στηλίτευσε την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ.

"Εντάσσετε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις απε, επειδή ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ. Δίνετε άδειες εσκαφής σε αστικό περιβάλλον, στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ - ουσιαστικά το κόστος εσκαφής γίνεται φθηνότερο" κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου.

Η συζήτηση των άρθρων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου