Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 07:19:12

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Διαμαρτυρίες για φωτογραφική τροπολογία σε Φωτοβολταϊκά
Διαμαρτυρίες για φωτογραφική τροπολογία σε Φωτοβολταϊκά
Πηγή: Express.gr
Επιστολή με την οποία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκειά του, σχετικά με την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, απέστειλε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ), κατόπιν των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με ευνοϊκή τροπολογία που προωθείται στη Βουλή από βουλευτές, η οποία αφορά δύο ενεργειακούς ομίλους φωτοβολταϊκών και προβλέπει γενναιόδωρες επιδοτήσεις στο τριπλάσιο ποσό από εκείνο που ισχύει για όποιον θελήσει να εγκαταστήσει σήμερα φωτοβολταϊκά. Στην επιστολή που απευθύνεται προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου και κοινοποιείται προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ, Ν. Βασιλάκο, η διοίκηση του ΒΕΠ επισημαίνει:

«Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, κατόπιν πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τροπολογία που προωθείται στη Βουλή από βουλευτές, η οποία αφορά δύο ενεργειακούς ομίλους και προβλέπει γενναιόδωρες επιδοτήσεις στο τριπλάσιο ποσό από εκείνο που ισχύει για όποιον θελήσει να εγκαταστήσει σήμερα φωτοβολταϊκά. Μία προκλητική τροπολογία, η οποία, όπως αναφέρεται και στα δημοσιεύματα, θα εκτινάξει το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ κατά τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως, ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, μέσω του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που υποχρεωτικά πληρώνεται με το ρεύμα.

Κύριε υφυπουργέ, κατά τις συναντήσεις μας που πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο σας και στο γραφείο του προέδρου της ΡΑΕ, Ν. Βασιλάκου, αλλά και κατά την επίσκεψή σας στο Επιμελητήριό μας, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι στόχος σας είναι να αρθούν οι όποιες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και να υπάρξει ορθολογισμός, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργούν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις, για να αναπτυχθούν και να είναι ανταγωνιστικές και όχι να πληρώνουν για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ.

Αντί αυτού και εν μέσω οικονομικής κρίσης και ύφεσης, παρατηρείται μία εξωφρενική αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας για την εκπομπή αερίων ρύπων, διαμορφώνοντας τη διαφορά, ενδεικτικά, από τον Δεκέμβριο 2012 στον Οκτώβριο 2013 σε 85,68 ευρώ ανά μήνα για 7.000 κιλοβατώρες. Η αύξηση, για το πρώτο δεκάμηνο του 2013, στην τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται σε ποσοστό 228,5%. Επικαλούμενοι την ευαισθησία σας και τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει ορθολογισμός στην αγορά της ενέργειας και ελπίζοντας στην άμεση παρέμβασή σας για την απόσυρση της τροπολογίας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη 15-10-2013, 21:45

Αντίθετος και ο ΣΠΕΦ

Την αντίθεσή του με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας που αφορά φωτοβολταϊκά έργα που έχουν ενταχθεί στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων, εκφράζει και ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από φωτοβολταϊκά με επιστολή προς τους βουλευτές. Όπως αναφέρει, με την τροπολογία επιχειρείται να θεσπιστεί πρόσθετη επιβάρυνση του ήδη προβληματικού ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ μέσω της ένταξης εκατοντάδων νέων MW φωτοβολταϊκών στο σύστημα και μάλιστα με αναδρομικά υψηλές τιμές απορρόφησης της ενέργειας που ίσχυαν πριν από δύο χρόνια. Ο ΣΠΕΦ καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι μονάδες φωτοβολταϊκών που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία έχουν υπερκαλύψει τον εθνικό στόχο του 2014 κατά περίπου +50% και έχουν καλύψει ακόμη και αυτόν του 2020.

Οι καταγγελίες:

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, επτά βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν μια ιδιαίτερα «φωτογραφική» τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας, η οποία φορτώνει «καπέλο» 40 εκατ. Ευρώ/χρονο στον καταναλωτή ρεύματος και ωφελεί δύο συγκεκριμένες αθηναϊκές επενδύσεις φωτοβολταϊκών, αλλά αφήνει έξω τη μοναδική στρατηγική επένδυση παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα.
Η «τροπολογία της ντροπής» όπως τη χαρακτηρίζουν, προβλέπει για τις συγκεκριμένες επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στον νόμο για το fast track (v.3894/2010) οι επιχειρηματίες θα μπορούν να πωλούν το ρεύμα στη χονδρική αγορά και στον ελλειμματικό ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ) με τις παλιές εγγυημένες τιμές, δηλαδή με περίπου 300-350 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα η τιμή έχει πέσει στα 90 ευρώ/μεγαβατώρα!  Δηλαδή, οι συγκεκριμένες εταιρείες θα λαμβάνουν ένα «bonus» ύψους 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα!

Το «κριτήριο» που θέτει η τροπολογία είναι ότι αυτές οι εταιρείες πρέπει να έχουν λάβει την άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πριν την 10/8/2012, κάτι που δείχνει τον φωτογραφικό της στόχο, αν γνωρίζει κανείς ότι  υπάρχουν 3 κύριες στρατηγικές φωτοβολταϊκές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες κάποιοι επιχειρηματίες θα λάβουν ως «bonus» τιμές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν ισχύουν εδώ και 2 χρόνια, αλλά η τροπολογία φροντίζει να αποκλείσει και επένδυση εταιρίας που εδρεύει σε άλλο σημείο της επικράτειας!

«Ο προηγούμενος νόμος πάγωνε μέχρι στιγμής τις στρατηγικές επενδύσεις στο συγκεκριμένο χώρο και αυτή η στρέβλωση πρέπει να αλαλάξει γιατί ουσιαστικά ακυρώνεται η ένταξη των επενδύσεων στο fast track σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται εναγωνίως επενδύσεις και βελτίωση του κλίματος που τις ευνοούν.  Η τροπολογία όμως, έτσι όπως προτείνεται αδικεί κατάφωρα τους Έλληνες καταναλωτές, χιλιάδες παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά που υλοποίησαν έργα τα προηγούμενα 2 χρόνια με ταρίφα χαμηλότερη από την πρόταση της τροπολογίας, και τη στρατηγική επένδυση της Βόρειας Ελλάδας σε ένα νομό με μεγάλα προβλήματα ανεργίας» αναφέρουν στελέχη της αγοράς φωτοβολταϊκών.

Απέσυραν 3 βουλευτές της ΝΔ την υπογραφή τους από τροπολογία

Τρεις βουλευτές από τη ΝΔ απέσυραν το απόγευμα της Τρίτης τις υπογραφές τους από την τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά, την οποία είχαν καταθέσει, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για «Ρυθμίσεις θεμάτων ΑΠΕ», 22 συνολικά βουλευτές, οι δύο από το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Ανδρέα Λυκουρέντζο, Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλο Λεονταρίδη. Σύμφωνα με την βουλευτική τροπολογία «δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων πώλησης με τιμή αναφοράς που αναγράφεται στον πίνακα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, όπως ίσχυε κατά την ημερομηνία υπαγωγής τους στη Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων και αντιστοιχεί στην τιμή που ίσχυε κατά την ίδια ημερομηνία, εάν υλοποιήσουν εγκατάσταση ονομαστικής ισχύος μικρότερης ή ίσης των 60 MW».


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου