Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 20:53:10

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Προσγείωση τιμών για νέα φωτοβολταϊκά
Προσγείωση τιμών για νέα φωτοβολταϊκά
Πηγή: Express.gr
ΕΝΑ ακόμη βήμα στην προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς των φωτοβολταϊκών, αλλά και ελέγχου του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, θα αποτελέσει η υπουργική απόφαση που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, με την οποία θα καθοριστούν νέες εγγυημένες τιμές για τα καινούργια φωτοβολταϊκά.
Η απόφαση που βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών έχει βασιστεί σε σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προσδιορίζει τις εγγυημένες τιμές σύμφωνα με το αποδεκτό ύψος απόδοσης των επενδύσεων και οδηγεί σε κατακόρυφη μείωση της τιμής αγοράς της φωτοβολταϊκής ενέργειας από το σύστημα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, οι εγγυημένες τιμές θα πρέπει να εξασφαλίζουν απόδοση μετά από φόρους σε τρέχουσες τιμές (after-tax nominal project IRR) που να μην υπερβαίνει το 13% για φωτοβολταϊκά σε στέγες και το 10% με 12% για όλους τους υπόλοιπους φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Σημειώνεται ότι με βάση τις προβλέψεις της ΡΑΕ, τις μεγαλύτερες αποδόσεις θα έχουν τα μικρότερα έργα.
Έτσι και με βάση τα επικαιροποιημένα κοστολογικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΡΑΕ, η εύλογη απόδοση οδηγεί σε ταρίφες περί τα 10 με 11 λεπτά  ανά KWh για τα μεγάλα πάρκα, στα 14 με 15 λεπτά για τα πάρκα κάτω από 100 KW και γύρω στα 17 λεπτά για τα μικρά συστήματα που τοποθετούνται στις στέγες.

Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ περιλαμβάνει και ειδική αντιμετώπιση για τα πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα πάνω από 10 MW, με το σκεπτικό ότι έχουν οικονομίες κλίμακας και συνεπώς μεγαλύτερες αποδόσεις.
Η πρόταση της ΡΑΕ βασίστηκε στο γεγονός ότι έχει επέλθει σημαντικότατη μείωση στο κόστος εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών αλλά και βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Παράλληλα δε, έλαβε υπόψη ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης και  οι επισφάλειες των επενδύσεων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για την οριστικοποίηση των τιμών θα ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η διείσδυση των φωτοβολταϊκών αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και έχουν ξεπεραστεί ήδη οι εθνικοί στόχοι για το 2014. Η απόφαση θα αφορά τις νέες άδειες, αν και επί του παρόντος η διαδικασία υποβολής νέων αιτήσεων έχει παγώσει, αλλά θα αφορά και τις συμβάσεις (σχεδόν 1.200 MW) που έχουν στα χέρια τους  επενδυτές και δεν έχουν εξαιρεθεί από την πρόσφατη αναστολή.                                                                               


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου