Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 20:42:22

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Αναζητούνται μέτρα ελέγχου του υψηλού κόστους των ΑΠΕ
Αναζητούνται μέτρα ελέγχου του υψηλού κόστους των ΑΠΕ
Πηγή: Express.gr
ΕΝΤΟΝΟ προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αναμενόμενη εκτόξευση του κόστους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 1,6 δισ. ευρώ για το 2013, σε συνδυασμό με το επιπλέον κόστος που επιβάλλει η ευρωπαϊκή πολιτική για τους ρύπους.  Το πρόβλημα τίθεται με έμφαση από τους εκπροσώπους του βιομηχανικού κόσμου της χώρας, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι το ενεργειακό κόστος έχει φθάσει να αποτελεί το 50% του κόστους παραγωγής τους. Προβληματίζει έντονα δε και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας που από τη μια πλευρά αναζητεί τρόπους να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» του λογαριασμού των ΑΠΕ και από την άλλη να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, στο εισόδημα των καταναλωτών και γενικότερα στην οικονομία  και μάλιστα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του μεγέθους του προβλήματος.  Το κόστος των ΑΠΕ για το σύστημα το 2011 ήταν 350 εκατ. ευρώ. Το 2012 διπλασιάστηκε σε 700 εκατ. ευρώ και για το 2013 όπως προβλέπεται από τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ θα υπερδιπλασιαστεί και πάλι και θα εκτοξευθεί στα 1,6 δισ. ευρώ.

Το επιπλέον αυτό κόστος προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των εγγυημένων τιμών της «πράσινης ενέργειας» και της οριακής τιμής του συστήματος, δηλαδή της χονδρικής τιμής, όπως αυτή διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά. Τη διαφορά καλείται να καλύψει ο ΛΑΓΗΕ που διαχειρίζεται τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ. Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα έχει εκτοξευτεί στα 900 εκατ. ευρώ μέχρι το 2014.

Η ραγδαία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ τους επόμενους μήνες, οπότε και υπολογίζεται να τεθούν σε λειτουργία περίπου 600 MW, κυρίως φωτοβολταϊκών, εκτιμάται ότι θα θέσει για μια ακόμη φορά την κατάσταση εκτός ελέγχου, αφού πλέον τα εργαλεία αντιμετώπισης φαίνεται να εξαντλούνται.

Το καλοκαίρι του 2012 για τον περιορισμό της «μαύρης τρύπας» του ΛΑΓΗΕ η  ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ έλαβαν δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ πρόσφατα αυξήθηκε περαιτέρω το τέλος υπέρ των ΑΠΕ που καταβάλλουν όλοι ανεξαιρέτως οι καταναλωτές. Όσο δε για τα έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων στο χρηματιστήριο και τη διοχέτευση μέρους του τέλους υπέρ της ΕΡΤ στο λογαριασμό των ΑΠΕ, μοιάζουν με σταγόνες στον ωκεανό ενός προβλήματος για το οποίο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, μεγάλη ευθύνη φέρουν όχι μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και η ίδια η ακραία «πράσινη πολιτική» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν συνυπολογίζει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Ενδεικτική του προβλήματος, το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά στην Ελλάδα είναι πολύ εντονότερο λόγω της κρίσης, είναι η ρύθμιση που προωθεί στη χώρα του ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Altmaier για πάγωμα του τέλους υπέρ των ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, καθώς και ο ετεροχρονισμός της καταβολής των επιδοτήσεων στους νέους παραγωγούς ΑΠΕ.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της βιομηχανίας, «Μας έλεγαν για τα οφέλη της πράσινης ενέργειας, αλλά δεν μας είπαν πόσο θα την πληρώνει ο καταναλωτής. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ούτε καν ήξεραν ποιο θα είναι το κόστος αυτής της πολιτικής». 

Όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας οι επενδύσεις στις ΑΠΕ  δεν δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία, ενώ οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν αφορούν μόνο την περίοδο της εγκατάστασης και είναι ελάχιστες κατά την 25ετή περίοδο λειτουργίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Κωνσταντίνο Κουκλέλη οι εταιρίες παραγωγής ανεμογεννητριών δεν επιτρέπουν την παραγωγή στην Ελλάδα ούτε καν των ιστών, ενώ τα φωτοβολταϊκά πάνελ εισάγονται από την Κίνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ρόλο στη σημερινή ανισορροπία του συστήματος έχει παίξει και η ραγδαία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών που απολαμβάνουν υψηλότατες ταρίφες, προσδιορισμένες σε μια εποχή που ήταν ακόμη μια ανώριμη τεχνολογία η οποία χρειαζόταν στήριξη. Σήμερα το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί κατά 90% και είναι της τάξεως των 0,4 ευρώ ανά KW. Η πολιτική αυτή οδήγησε σε ανατροπή της σχέσης 1 προς 4 μεταξύ φωτοβολταϊκών και αιολικών και τη διαμόρφωση της σχέσης αυτής σήμερα στο 1 προς 1. Μια σχέση που επιτείνει τις πιέσεις στην τελική τιμή του ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές.   

Ταυτόχρονα η μεταβλητότητα της διαθεσιμότητας της πράσινης ενέργειας αναλόγως των καιρικών συνθηκών και της ώρας της ημέρας προκαλεί επιπλέον αφανές κόστος, αφού δημιουργεί την ανάγκη πρόσθετων επενδύσεων εγκατάστασης εφεδρικής ισχύος και αναβάθμισης των δικτύων για την εξασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος. Επενδύσεις που παραμένουν ανεκμετάλλευτες όταν οι ΑΠΕ παράγουν ρεύμα, το οποίο έχει το προνόμιο να εισέρχεται πρώτο στο σύστημα.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ασκώντας επιθετική περιβαλλοντική πολιτική, ανέλαβε τη μονομερή δέσμευση (κάτι ανάλογο δεν έχει γίνει από τους μεγάλους ρυπαντές της Ασίας ή της Αμερικής) μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο και δημιούργησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εμπορίας Ρύπων. Έχοντας προβλέψει μάλιστα ότι η τιμή στο χρηματιστήριο των ρύπων θα κυμαινόταν μεταξύ 20-30 ευρώ ανά τόνο, σήμερα που οι τιμές έχουν καταρρεύσει στα 4 ευρώ ανά τόνο λόγω της βαθιάς ύφεσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί τρόπο τεχνητής αύξησής τους.

Στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού η ΔΕΗ έχει προβλέψει επιπλέον κόστος λόγω των ρύπων περίπου 300 εκατ. ευρώ για το 2013 και έχει προαναγγείλει ότι θα αυξήσει τις τιμές του ρεύματος στη βιομηχανία κατά 8%-15%.
Η εκρηκτική αυτή κατάσταση, αποτέλεσμα ολιγωριών, απουσίας μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, αλλά και στρατηγικής ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει πλέον φθάσει σε οριακό σημείο. Ειδικά η ελληνική βιομηχανία λειτουργώντας σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης εκπέμπει σήμα κινδύνου το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη.       

Δύο παραδείγματα επιχειρήσεων στις  οποίες «απογειώθηκε» το ενεργειακό κόστος

ΤΑ παραδείγματα δυο συγκεκριμένων επιχειρήσεων είναι ενδεικτικά της κατάστασης που βιώνει η ελληνική μεταποίηση σε ό,τι αφορά το κόστος της ενέργειας.

«Επίλεκτος»: Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ευριπίδης Δοντάς, διευθύνων σύμβουλος της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της ΕΒΙΚΕΝ, το ενεργειακό κόστος για την επιχείρηση ως ποσοστό επί του συνολικού κόστους παραγωγής από 26,59% το 2008 έχει εκτοξευθεί στο 45,32%. Μάλιστα είναι πλέον κατά πολύ υψηλότερο από το εργασιακό κόστος που το 2008 αποτελούσε το 63,44% του συνόλου του κόστους παραγωγής και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε 39,57%.  Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Επίλεκτος πλήρωνε την ηλεκτρική ενέργεια το 2005 έναντι  0,0523 ευρώ ανά KWh, ενώ σήμερα πληρώνει 0,119 ευρώ ανά KWh. Στην τιμή αυτή θα πρέπει να προστεθούν οι φόροι (ΔΕΤΕ, ΕΦΚ) αλλά και το τέλος υπέρ των ΑΠΕ που τον Ιούνιο του 2012 αυξήθηκε από 1,69 ευρώ ανά MWh σε 7,76 ευρώ ανά MWh, δηλαδή αύξηση 359%.

ΠΑΚΟ: Αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα της χαρτοποιίας ΠΑΚΟ, όπως το παρουσίασε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Κολλιοπούλου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η τιμή του ρεύματος για την εταιρία αυξήθηκε κατά 30% από την αρχή του 2012, ενώ το τέλος ΑΠΕ αυξήθηκε για την εταιρία, η οποία είναι συνδεδεμένη στη μέση τάση, κατά 359%. Αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών ήταν η συμμετοχή του κόστους του ρεύματος στο σύνολο των εξόδων της εταιρίας να αυξηθεί κατά 25%, ενώ και το μαζούτ έχει αυξηθεί για την ΠΑΚΟ από το 2011 μέχρι σήμερα κατά 40%. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κολλιοπούλου, παρά τη μείωση του εργατικού κόστους της εταιρίας, ως απόλυτο μέγεθος, κατά 15% η δραματική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας έχει ουσιαστικά οδηγήσει την εταιρία να λειτουργεί με ζημία. «Είμαστε στα όρια του λουκέτου, καταρρέουμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι οι επιχειρήσεις είναι κρίκοι στην αλυσίδα της οικονομίας. Δεν είναι νησιά στο πέλαγος».  


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου