Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 10:05:43

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Εγκαταλείπονται οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις
Εγκαταλείπονται οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις
Πηγή: Express.gr
ΤΑΣΗ εγκατάλειψης των επιχειρηματικών σχεδίων που είχαν γίνει στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα καταγράφεται στην αγορά μετά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με τις δυσκολίες χρηματοδότησης από τις τράπεζες που αντιμετωπίζει ο κλάδος.  
Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι η επιστολή του Συνδέσμου Παραγωγών Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ζητείται η υιοθέτηση διαδικασίας «οικιοθελούς ανάκλησης της δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου» από τους επενδυτές με ταυτόχρονη επιστροφή της εγγυητικής τους επιστολής και των όρων σύνδεσης.

Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) ζητεί να δοθεί τουλάχιστον δίμηνη παράταση σε όλους τους επενδυτές φωτοβολταϊκών των οποίων η προθεσμία σύνδεσης με το δίκτυο λήγει στις 12 Μαρτίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη παράταση έχει δοθεί ήδη στους κατ'Α επάγγελμα αγρότες που είχαν λάβει άδειες τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτική γη και οι οποίοι καθυστέρησαν να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση λόγω των αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αγροτικής Τράπεζας. Στη συγκεκριμένη κατηγορία (αγρότες) δόθηκε επίσης η δυνατότητα να παραιτηθούν των αδειών που είχαν λάβει και να πάρουν πίσω τις εγγυητικές επιστολές τους εφόσον δεν επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν την επένδυση που είχαν σχεδιάσει.
Ο ΣΠΕΦ ζητάει σήμερα να ισχύσει ακριβώς αυτή η δυνατότητα και για τους κατόχους αδειών με βάση το ν. 3851/2010 (μικρότερα του 1 MW) που κατέβαλαν εγγυητικές επιστολές ύψους 150 ευρώ/kWp για την αποδοχή των όρων σύνδεσης, την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το διαχειριστή του δικτύου και την οριστική δέσμευση του αντίστοιχου ηλεκτρικού χώρου.

Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, η παροχή της δυνατότητας υπαναχώρησης σε όσους το επιθυμούν καταρχήν θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδέσμευση ηλεκτρικού χώρου, ενώ θα περιορίσει σημαντικά το εμπόριο αδειών.
Ο ΣΠΕΦ στην επιστολή του επικαλείται «τη ραγδαία μεταβολή των οικονομικών και επιχειρηματικών συνθηκών, ειδικότερα κατόπιν της εισφοράς του ν. 4093, που έχει δημιουργήσει την τάση υπαναχώρησης από τις συμβάσεις σύνδεσης σε αρκετούς επενδυτές. Τονίζει δε ότι με τον τρόπο αυτό αφενός πληθώρα επενδυτών θα διασώσουν σημαντικά κεφάλαια που έχουν δεσμευθεί στις εγγυητικές, οι οποίες σύντομα θα καταπέσουν (σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με το διαχειριστή καταπίπτει η εγγυητική αν δεν ηλεκτριστεί η μονάδα) και αφετέρου μεγάλο μέρος του ανέκκλητα –τουλάχιστον μέχρι σήμερα– δεσμευμένου ηλεκτρικού χώρου θα απελευθερωθεί.

Σε ό,τι αφορά τη δίμηνη παράταση, ο ΣΕΦ ζητεί επίσης  να συνοδευτεί και από δίμηνη παράταση στις συμβάσεις πώλησης, δηλαδή «κλείδωμα» της ταρίφας για 20 μήνες αντί των 18 που ισχύει. Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, οι επενδυτές είχαν κλειδωμένη ταρίφα για ένα 18μηνο και με τον νέο νόμο (4093/2012) καλούνται να διασυνδέσουν τα έργα τους το αργότερο ως τις 12/3/2013. Αυτό για αρκετούς σημαίνει ότι αν δεν θέλουν να χάσουν τη συμβολαιοποιημένη ταρίφα καλούνται εντός μόλις λίγων μηνών να διασφαλίσουν χρηματοδότηση, να εξασφαλίσουν και να παραγγείλουν εξοπλισμό, να κατασκευάσουν τα έργα και να προλάβουν τις προθεσμίες. Έτσι ο ΣΕΦ, επικαλούμενος την ισότιμη μεταχείριση όλων των επενδυτών, ζητεί δίμηνη παράταση.

Πηνελόπη Μητρούλια


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου