Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 07:34:00

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow ΡΑΕ: Αυξάνεται το τέλος ΑΠΕ 8% στη μέση τάση, 9% στη χαμηλή ενώ μειώνεται 22% στην υψηλή
ΡΑΕ: Αυξάνεται το τέλος ΑΠΕ 8% στη μέση τάση, 9% στη χαμηλή ενώ μειώνεται 22% στην υψηλή
Πηγή: Express.gr
 ΜΕΙΩΣΗ κατά 22% του τέλους υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεγάλες βιομηχανίες που συνδέονται στην υψηλή τάση και αύξηση κατά 8% για τις μικρότερες επιχειρήσεις, εμπορικές και μεταποιητικές, που συνδέονται στη μέση τάση, αλλά και κατά 9% για τους οικιακούς καταναλωτές της χαμηλής τάσης αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το τέλος υπέρ των ΑΠΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2013 σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ διαμορφώνεται σε 3,55 ευρώ ανά MWh  για την υψηλή τάση έναντι περίπου 4,4 ευρώ ανά MWh που ίσχυε μέχρι τώρα. Για την αγροτική χρήση στη μέση τάση διαμορφώνεται σε 5,57 ευρώ ανά MWh, για τις λοιπές χρήσης της μέσης τάσης, δηλαδή μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών (εμπορικές, μεταποιητικές κ.λπ.) σε 7,76 ευρώ ανά MWh, για την αγροτική χρήση στη χαμηλή τάση σε 6,48 ευρώ ανά MWh και για την οικιακή χρήση στη χαμηλή τάση σε 9,53 ευρώ ανά MWh  από 8,74 που ίσχυε.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ, η επίπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές στο σύνολο του λογαριασμού του ρεύματος θα είναι αύξηση της τάξης του 0,4%-0,8%. Πρέπει να σημειωθεί ότι το τέλος υπέρ των ΑΠΕ περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος και αποτελεί τμήμα του μηχανισμού χρηματοδότησης των μονάδων παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές. Οι αυξήσεις επιβάλλονται προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ διαμορφώθηκε στο τέλος του 2012 σε 280 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προβλέπει μηδενισμό του ελλείμματος ως το τέλος του 2014 μέσω του τέλους υπέρ των ΑΠΕ, της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις ΑΠΕ, τμήμα του τέλους ΕΡΤ που επίσης θα χρηματοδοτήσει τον ίδιο λογαριασμό και τα έσοδα από τις δημοπρατήσεις δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εξάλλου αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα τιμολόγια της ΔΕΗ με βάση τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ όσον αφορά το ύψος και το χρονοδιάγραμμα επιβολής τους. Το υπουργείο ήδη περιόρισε κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προτάσεις της ΡΑΕ τα έσοδα της ΔΕΗ από τους καταναλωτές χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) για το 2013.

                                Πηνελόπη Μητρούλια
 


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου