Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 09:59:32

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Επιστολή... διαμαρτυρίας 7 ξένων εταιριών για ΑΠΕ
Επιστολή... διαμαρτυρίας 7 ξένων εταιριών για ΑΠΕ
Πηγή: Express.gr
ΤΗΝ παρέμβαση του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα στα αιολικά συστήματα, όπου έχει διαταραχθεί τόσο λόγω της επιβολής έκτακτης εισφοράς όσο και των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο καθεστώς τραπεζικών εγγυήσεων των επενδύσεων, ζητούν με επιστολή τους επτά ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα (ΣΠΕΦ) προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της έκτακτης εισφοράς, ενώ μεμονωμένες εταιρίες φωτοβολταϊκών έχουν καταθέσει δεκάδες προσφυγές και αιτήσεις αναστολής για το ίδιο ζήτημα στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Με την επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη οι εκπρόσωποι θυγατρικών στην Ελλάδα των εταιριών Iberdrola - Rokas, Acciona, Gamesa, Enel, EDF, Jasper και Vestas δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα οποία περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ: «θα μπορούσε να μας αναγκάσει να επανασχεδιάσουμε την επενδυτική μας πολιτική για την Ελλάδα».

Οι επτά εταιρίες εκφράζουν αμφιβολία για τη νομική βάση των ρυθμίσεων που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποστηρίζουν ότι είναι αντίθετες προς κάθε «λογική επιχειρηματική πρακτική». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «το σχέδιο νόμου δίνει στους ξένους επενδυτές την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση αποσύρει τη στήριξή της προς την αιολική ενέργεια και καταργεί τις δεσμεύσεις της για ενίσχυση του τομέα στο πλαίσιο της οδηγίας 2009/28/ΕΚ»

Στην επιστολή τονίζεται ακόμη ότι το νομοσχέδιο που «βιαστικά προωθείται» εισάγει επιπλέον διοικητικά εμπόδια και αυξάνει το κόστος στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των έργων λόγω της υποχρέωσης παροχής τραπεζικών εγγυήσεων από τους επενδυτές, προκειμένου να διατηρήσουν την ισχύ των αδειών τους. «Δημιουργείται ένα οξύμωρο σχήμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των εταιριών, «σύμφωνα με το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε σοβαρές επιχειρηματικές αποφάσεις πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των έργων μας. Επίσης, επιπρόσθετες διοικητικές κυρώσεις, σε χρηματική μορφή, θα επιβάλλονται στην περίπτωση καθυστέρησης στη διαδικασία αδειοδότησης, ανεξάρτητα από το αν αυτές οφείλονται στον επενδυτή ή στις αρμόδιες αρχές».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επτά εταιρίες, όπως σημειώνουν, έχουν ήδη επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ στον κλάδο, ενώ διατηρούν χαρτοφυλάκια νέων έργων αιολικής ενέργειας, αξίας πάνω από 5 δισ. ευρώ, ώριμων προς υλοποίηση εντός των επόμενων πέντε χρόνων.

Εξάλλου ο ΣΠΕΦ σε χθεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «προασπίζοντας την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα των επαγγελματικών φωτοβολταϊκών μονάδων προσέφυγε στις 4/1/2013 με επίσημη καταγγελία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας αλλά και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού κατά της εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των φωτοβολταϊκών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η κυβέρνηση με το ν. 4093/2012 επέβαλε εισφορά επί του κύκλου εργασιών των επαγγελματικών φωτοβολταϊκών μονάδων από 25% - 30% χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη διαβούλευση, ή αναλογιστική μελέτη επιπτώσεων, ή παροχή οιονδήποτε έστω αντισταθμιστικών ωφελημάτων στους θιγόμενους παραγωγούς. Μονομερώς έτσι και μάλιστα αναδρομικά, αφού από τη ρύθμιση θίγονται και όλες οι εν λειτουργία μονάδες των οποίων η διασύνδεση στο δίκτυο προηγήθηκε της ψήφισης του νόμου, η πολιτεία ανατρέπει το οικονομικό καθεστώς λειτουργίας τους».  Τέλος, εταιρίες - μέλη του ΣΠΕΦ προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο κατά της έκτακτης εισφοράς.

Πηνελόπη Μητρούλια 


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου