Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 14:46:49

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Ο ΣΠΕΦ προσέφυγε στην ΕΕ για νόθευση του ανταγωνισμού στην ηλεκτροπαραγωγή
Ο ΣΠΕΦ προσέφυγε στην ΕΕ για νόθευση του ανταγωνισμού στην ηλεκτροπαραγωγή
Πηγή: Express.gr

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού υπέρ των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, από το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους που ισχύει στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά, κατέθεσε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΠΕΦ, η κίνηση αυτή έγινε για την προάσπιση της βιωσιμότητας του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, του κλάδου των ηλεκτροπαραγωγών από ανανεώσιμες πηγές και ειδικά από φωτοβολταϊκά, αλλά και τα συμφέροντα των τελικών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, λειτουργώντας μονομερώς επ' ωφελεία των ηλεκτροπαραγωγών από φυσικό αέριο, διατηρεί καθ'Α υπέρβαση του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) όλες τις μονάδες αυτές ενταγμένες στο σύστημα, ακόμη και όταν δεν υπάρχει ανάγκη εκτοπίζοντας έτσι τις έως και δύο φορές φθηνότερες λιγνιτικές. Επιπλέον ο μηχανισμός αυτός τους εξασφαλίζει σταθερό εισόδημα σε 24ωρη βάση ίσο με το μεταβλητό τους κόστος πλέον περιθωρίου 10%, παραβιάζοντας κάθε έννοια ανταγωνισμού.

 Επίσης ο ΣΠΕΦ υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός αυτός παραβιάζει σειρά άρθρων της Σύμβασης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση, η οποία μάλιστα νοθεύει ή ακόμα και ακυρώνει βίαια τον υγιή ανταγωνισμό σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής. Επιπρόσθετα, επειδή ο ΜΜΚ προσφέρεται μόνο σε ηλεκτροπαραγωγούς με καύσιμο φυσικό αέριο που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα αποτελεί επιπλέον και επιλεκτική κρατική ενίσχυση, θέτοντας έτσι σαφέστατα εμπόδια στο υγιές διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Παράλληλο δυσμενές αποτέλεσμα της λειτουργίας του ΜΜΚ είναι η τεχνητή απομείωση και νόθευση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, η οποία δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί τη βάση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Η νόθευση της τιμής αυτής, τροφοδοτώντας συστηματικά με έλλειμμα το ταμείο των ΑΠΕ, έχει οδηγήσει τις ανανεώσιμες σε οικονομικό αφανισμό.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο ΣΠΕΦ σημειώνει ότι παρά την επιβάρυνση των μονάδων ΑΠΕ με έκτακτη εισφορά επί του κύκλου εργασιών τους, ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ θα συνεχίζει να εμφανίζει παραγωγή ελλειμμάτων λόγω ακριβώς του ΜΜΚ και της δομικής στρέβλωσης στην ΟΤΣ που αυτός προκαλεί. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου