Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 13:25:25

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Σε όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ θα επιβληθεί τελικά η έκτακτη εισφορά
Σε όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ θα επιβληθεί τελικά η έκτακτη εισφορά
Πηγή: Express.gr

ΕΠΕΚΤΑΣΗ της έκτακτης εισφοράς στο σύνολο των τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και μείωση του ποσοστού της για τις δύο από τις τρεις κατηγορίες των φωτοβολταϊκών προβλέπει τελικά το νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στη Βουλή, μετά τις αλλαγές που κατέθεσε αργά το απόγευμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου με τη μορφή των νομοτεχνικών βελτιώσεων.

Έτσι η ρύθμιση, όπως διαμορφώθηκε, προβλέπει έκτακτη εισφορά 10% για όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ πλην των φωτοβολταϊκών, δηλαδή για αιολικά, υδροηλεκτρικά, μονάδες βιομάζας και σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, η οποία υπολογίζεται επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2012 και έως τον Ιούνιο του 2014. Επίσης προβλέπεται δυνατότητα παράτασης της υποχρέωσης καταβολής της εισφοράς για έναν ακόμη χρόνο, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά και μετά την εντονότατη αντίδραση που υπήρξε από το σύνολο των συλλογικών φορέων και των επιχειρήσεων του κλάδου, η τελική ρύθμιση προβλέπει έκτακτη εισφορά που κλιμακώνεται ως εξής:
 
- 25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους έως 31.12.2011.
- 30% για τους σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται με τις υψηλές τιμές που ίσχυαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2012. Σημειώνεται ότι στην αρχική ρύθμιση το ποσοστό της εισφοράς σε αυτή την κατηγορία ήταν 35%.
- 27% για τους σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται με τις τιμές που ίσχυσαν στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012. Σε αυτή την κατηγορία η αρχική ρύθμιση προέβλεπε ποσοστό 29%.

Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι προκειμένου να αποφευχθεί κύμα πτωχεύσεων των εταιριών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, δεδομένης της επιβάρυνσης που θα υποστούν από την έκτακτη εισφορά σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια με τα οποία έχουν συνάψει δάνεια με τις τράπεζες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των δανείων, κατά πάσα πιθανότητα με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής τους.


                                Πηνελόπη Μητρούλια 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου