Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 14:41:19

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Εμπορική «μάχη» ΗΠΑ - Κίνας στον εξοπλισμό φωτοβολταϊκών
Εμπορική «μάχη» ΗΠΑ - Κίνας στον εξοπλισμό φωτοβολταϊκών
Πηγή: Express.gr

ΝΕΕΣ διαστάσεις λαμβάνει ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς το αμερικανικό υπ. Εμπορίου αύξησε τους δασμούς που επιβάλλει στις εισαγωγές εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας από κινεζικές εταιρίες, στα οποία περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά και γκοφρέτες πυριτίου.

Η αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού υπουργείου υποστήριξε ότι προχώρησε σε αυτή την αύξηση προκειμένου να καλύψει την πολιτική dumping που ακολουθούν οι κινεζικές εταιρίες αλλά και τις υψηλές επιδοτήσεις που αυτές λαμβάνουν από το Πεκίνο. Οι νέοι δασμοί αφορούν προϊόντα των εταιριών Suntech Power Holdings και Trina Solar. Στα προϊόντα της Trina Solar ο νέος δασμός θα φθάσει στο επίπεδο του 15,97% από μόλις 4,73% που ήταν αρχικά, ενώ για τη Suntech, τον μεγαλύτερο όμιλο παραγωγής φωτοβολταϊκών παγκοσμίως, θα φθάσει στο 14,78% από 2,9% προηγουμένως. Για τις υπόλοιπες κινεζικές εταιρίες που εξάγουν εξοπλισμό ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ θα εφαρμοστεί κοινός δασμός ύψους 15,24%.
Παράλληλα οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς anti-dumping ύψους 25,96% σε 59 κινεζικές εταιρίες, ποσοστό το οποίο θεωρούν ότι καλύπτει τις «παράνομες εκπτώσεις τιμών» που εφαρμόζουν οι συγκεκριμένοι όμιλοι στην αμερικανική αγορά.

Το αμερικανικό υπουργείο επανεξέτασε το θέμα των δασμών στις κινεζικές εταιρίες μετά από αίτημα της αμερικανικής θυγατρικής της εταιρίας SolarWorld και σαφώς με αυτή του την κίνηση απειλεί να καταστήσει ακόμη πιο δυσχερείς τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
Όπως ήταν φυσικό το Πεκίνο φρόντισε να αντιδράσει άμεσα και αρκετά έντονα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κινεζικού υπ. Εμπορίου, Σεν Νάνγιανκ, να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ προκαλούν εμπορικές διαμάχες στον νέο ενεργειακό κλάδο και στέλνουν αρνητικό μήνυμα εμπορικού προστατευτισμού που εμποδίζει την ανάπτυξη του κλάδου». Λιγότερο επιθετικός αλλά αρκετά καυστικός ήταν και ο Μικ ΜακΝτάνιελ, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής της Suntech, ο οποίος δήλωσε ότι «η επιβολή υπερβολικών δασμών και εμπορικών εμποδίων δεν καθιστά τις υπόλοιπες εταιρίες πιο ανταγωνιστικές. Απλά καθιστά τον κλάδο στον σύνολό του λιγότερο ανταγωνιστικό και σαφώς πιο ακριβό από άλλους κλάδους παραγωγής ενέργειας».
Σαφώς την απόλυτη ικανοποίησή τους εξέφρασαν στελέχη της SolarWorld, με το δικηγόρο της εταιρίας Τίμοθι Μπράιτμπιλ να δηλώνει πως «είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την απόφαση του αμερικανικού υπ. Εμπορίου». 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου