Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 14:40:23

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Τη συνδρομή των ελβετικών αρχών για φορολόγηση των τόκων «φανερών» καταθέσεων ζήτησε η Ελλάδα
Τη συνδρομή των ελβετικών αρχών για φορολόγηση των τόκων «φανερών» καταθέσεων ζήτησε η Ελλάδα
Πηγή: Express.gr

ΑΙΤΗΜΑ προς  την ελβετική κυβέρνηση υπέβαλε το ελληνικό υπουργείου Oικονομικών προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις (που είχαν παγώσει) για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ των δυο χωρών με στόχο τη φορολόγηση των καταθέσεων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων που διατηρούν Έλληνες πολίτες στις ελβετικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2011 τα έσοδα της Ελλάδας από τη φορολόγηση των τόκων των «φανερών» ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες αυξήθηκαν άνω του 50%, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η εκροή κεφαλαίων προς τη χώρα ήταν σε έξαρση.

Από τα επίσημα ελβετικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν, προκύπτει ότι οι Έλληνες με καταθέσεις στην Ελβετία που συμφώνησαν το 2011 να κοινοποιηθούν τα στοιχεία τους στις ελληνικές φορολογικές αρχές ανέρχονται σε 1.360. Οι «επώνυμοι» καταθέτες το 2011 φαίνεται πως έλαβαν συνολικούς τόκους 10 εκατ. ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία (12,1 εκατ. ελβετικά φράγκα), ενώ τα προηγούμενα έτη οι τόκοι αυτών των καταθετών από την Ελλάδα κυμαίνονταν από 800.000 έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντικά κρίνονται τα στοιχεία που δείχνουν αξιοσημείωτη αύξηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, τουλάχιστον όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα. Ενώ το 2010 τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων έφτασαν τα 7,8 εκατ. ελβετικά φράγκα (5,8 εκατ. ευρώ με την ισοτιμία του ευρώ στο 1,35), το 2011 ξεπέρασαν τα 11,3 εκατ. φράγκα (9,3 εκατ. ευρώ).

Οι  πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η συμφωνία που επιδιώκει να συνάψει η Ελλάδα με την Ελβετία θα αφορά τη φορολόγηση κατά 28% του συνόλου των καταθέσεων (κεφάλαιο και όχι μόνο τόκοι) που θα παραμείνουν ανώνυμες στις ελβετικές τράπεζες. Οι καταθέτες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα έχουν δύο επιλογές:

    Να δηλώσουν στις ελληνικές αρχές τα ποσά που έχουν τοποθετήσει στην Ελβετία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί οι αναλογούντες τόκοι.
    Να μην τα δηλώσουν, με κίνδυνο να φορολογηθούν με συντελεστή πιθανώς στο 28% στην Ελβετία για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι  η Αγγλία ζήτησε και πέτυχε με αντίστοιχη συμφωνία αυτή να κατάσχεται από τις ελβετικές αρχές και να της αποδίδεται το 34% από το σύνολο των καταθέσεων που προέρχονται από αγγλικές τράπεζες. Η Γερμανία και η Αυστρία ζήτησαν να εισπράξουν μεγαλύτερο ποσοστό, έως και 41%.

Του Στέλιου Κράλογλου 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου