Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 15:39:52

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Στα 2.500 MW η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ
Στα 2.500 MW η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ
Πηγή: Express.gr


Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ εγκατεστημένη ισχύς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που λειτούργησε στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας τον Ιούνιο προσεγγίζει πλέον τα 2.500 MW, με τα φωτοβολταϊκά να συνεχίζουν να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 15,5% ή κατά 96,97 MW μέσα σε ένα μήνα. Έτσι η συνολική ισχύς από φωτοβολταϊκά που είναι και η ακριβότερη τεχνολογία όσον αφορά τις τιμές αγοράς από το σύστημα, φθάνει πλέον τα 724,18 MW.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στο πρώτο εξάμηνο του 2012 η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε κατά 60,70%, ενώ η ισχύς όλων των εν λειτουργία ΑΠΕ από 2.095, 44 MW τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 14,9% ως το τέλος Ιουνίου φθάνοντας στα 2.409,10 MW. Στα νούμερα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε η Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που έχει μείνει σταθερή στα 89,07 MW από τον Ιανουάριο, ούτε οι ΑΠΕ που λειτουργούν στα μη συνδεδεμένα νησιά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγάλη αύξηση της πράσινης ενέργειας μεταξύ άλλων παραγόντων ευθύνεται για τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες του συστήματος με αποτέλεσμα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προσανατολίζεται στη δραστική μείωση των εγγυημένων τιμών ακόμη και για τις παλαιές μονάδες και για όλες τις τεχνολογίες. Οι προθέσεις αυτές της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προκαλούν ήδη αντιδράσεις.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά με χθεσινή ανακοίνωση καταγγέλλει αφανείς επιδοτήσεις των μονάδων παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο και σημειώνει ότι στην περίπτωση που μειωθούν οι τιμές το πρόβλημα θα μεταφερθεί στις τράπεζες που έχουν παράσχει δάνεια με μόνες εγγυήσεις τις συμβάσεις αγοράς του ρεύματος. Ο ΣΠΕΦ στην ανακοίνωση σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι όποιες νύξεις για αναδρομικές παρεμβάσεις σε υφιστάμενες μονάδες ΑΠΕ θα έπρεπε να συνδεθούν και με τα όσα δεινά αυτές θα επέφεραν στα συναλλακτικά ήθη αλλά και στο κύρος της χώρας. Πίσω από κάθε εν λειτουργία μονάδα ΑΠΕ υπάρχουν επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και προφανώς δανείστριες τράπεζες. Αθέτηση ή έμμεση αλλοίωση των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας εις βάρος των χιλιάδων παραγωγών θα οδηγούσε οπωσδήποτε και σε αθέτηση ή αλλοίωση των δανειακών τους συμβάσεων εις βάρος των δανειστριών τραπεζών. Επειδή όμως τα συναλλακτικά ήθη οφείλουν πράγματι να είναι ταμπού, θεωρούμε πως δεν είναι σκόπιμο να ανοίξει μια τέτοια επικίνδυνη συζήτηση ειδικά τώρα που η ελληνική οικονομία καλείται να ανασυνταχθεί για να βγει γρήγορα από την κρίση επανερχόμενη σε τροχιά ανάπτυξης».
                                    Πηνελόπη Μητρούλια 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου