Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 13:08:11

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow «Θύμα» της έλλειψης ρευστότητας της αγοράς ενέργειας οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών έργων
«Θύμα» της έλλειψης ρευστότητας της αγοράς ενέργειας οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών έργων
Πηγή: Express.gr

ΤΑ φωτοβολταϊκά έχουν υποστεί ήδη πολλές και σημαντικές περικοπές, μεγαλύτερες από κάθε άλλη τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αποτέλεσμα οι ενισχύσεις να μειωθούν στο μισό αυτών που ίσχυαν λίγα χρόνια πριν, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Αφορμή, οι πληροφορίες για νέες αλλαγές στο καθεστώς ενισχύσεων για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος (με πιθανή μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της ενέργειας από τον ήλιο) λόγω του διογκούμενου ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ.
Ο ΣΕΦ δηλώνει, ωστόσο, ότι η αγορά δεν θα είχε αντίρρηση και για περαιτέρω μελλοντικές παρεμβάσεις εφόσον συνεχιστεί η μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών, αρκεί οι όποιες αλλαγές να είναι εύλογες και να μην υποσκάπτουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων των μελών του.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η πραγματική αιτία των προβλημάτων ρευστότητας στη αγορά ηλεκτρισμού είναι οι διαρκώς αυξανόμενες επισφάλειες στον κλάδο της προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν επιδεινωθεί από τη στιγμή που η ΔΕΗ επιφορτίστηκε με τη συλλογή του Τέλους Ακινήτων. «Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ», προσθέτει, «τα προβλήματα ξεκίνησαν ήδη από το 2010 και έχουν να κάνουν με τον εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού του Ειδικού Τέλους που τον χρηματοδοτεί και όχι τις ΑΠΕ».
Ο ΣΕΦ επισημαίνει, τέλος, ότι ο κλάδος των φωτοβολταϊκών αποτελεί τον μόνο ίσως τομέα της οικονομίας που συνεχίζει να αναπτύσσεται και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, επιτυγχάνοντας και διεθνείς διακρίσεις καθώς η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών ήταν σε μέγεθος 6η στην Ευρώπη και 10η παγκοσμίως τη χρονιά που πέρασε.
ΣΠΕΦ
Εξάλλου το ζήτημα της άτυπης στάσης πληρωμών προς τις εταιρίες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που έχει γίνει από τον λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) θέτει με επιστολή του προς το νέο υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά και ζητά την άμεση λήψη μέτρων για τις καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ στις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Όπως τονίζει ο ΣΠΕΦ στην επιστολή του, οι παραγωγοί του διασυνδεδεμένου συστήματος παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερους από 3 μήνες, κάτι το οποίο, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Σύνδεσμος, τους έχει «γονατίσει», καθώς δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους αλλά και στις καταβολές ΦΠΑ. «Ο φαύλος κύκλος λοιπόν της μαζικής καταστροφής χιλιάδων παραγωγών ενέργειας από φ/β που δημιουργήθηκε από την «αινιγματική» και πλήρη στάση πληρωμών του ΛΑΓΗΕ μονομερώς προς τις ΑΠΕ επί τρεις και πλέον μήνες, οφείλει άμεσα να διακοπεί με παρέμβασή σας», αναφέρει ο ΣΠΕΦ.                                                    Πηνελόπη Μητρούλια 


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου