Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 01:32:04

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Σειρά αντικινήτρων ανακόπτουν την ανοδική πορεία των φωτοβολταϊκών
Σειρά αντικινήτρων ανακόπτουν την ανοδική πορεία των φωτοβολταϊκών
Πηγή: Express.gr


Η ΥΦΕΣΗ, η έλλειψη ρευστότητας, αλλά και η αβεβαιότητα εν όψει της εξεταζόμενης νέας μείωσης των εγγυημένων τιμών αγοράς ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά πάρκα, αναμένεται να ανακόψουν την ανοδική  πορεία του κλάδου στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. 

Αυτό προβλέπει σε έκθεση του, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος της Φωτοβολταικής Βιομηχανιών (EPIA), εκτιμώντας ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών πάρκων που αναμένεται για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια λόγω της κρίσης, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, στην Ελλάδα μετά το «εκρηκτικό» 2011, οπότε και καταγράφηκε θεαματική αύξηση των νέων εγκαταστάσεων, αναμένεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση από αυτή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, η συνολική φωτοβολταϊκή ισχύς ξεπέρασε τα 400 MW, από περίπου 150 MW στο τέλος του 2010.

Συνολικά στην Ευρώπη η ηλιακή ενέργεια καλύπτει το 2% της ζήτησης ηλεκτρισμού και περίπου το 4% της ζήτησης αιχμής
«Οι ευρωπαϊκές  αγορές, όπου τα  φωτοβολταϊκά συστήματα αναπτύχθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια έχουν φθάσει, προς το παρόν τουλάχιστον, σε ένα επίπεδο που θα είναι δύσκολο να το διατηρήσουν τα επόμενα δύο χρόνια» αναφέρει η έκθεση της ΕΡΙΑ για τις προοπτικές του κλάδου μέχρι το 2016. Προβλέπει δε, επιβράδυνση της αγοράς στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, η οποία μάλιστα δεν θα αντισταθμιστεί άμεσα από την ανάπτυξη των αγορών σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Ωστόσο η διαδικασία της αντιστάθμισης έχει ήδη αρχίσει, όπως υποστηρίζει η έκθεση, καθώς  θα   ανοίξουν νέες αγορές για τα  φωτοβολταϊκά, που θα πάρουν τη σκυτάλη από την Ευρώπη, η οποία  μέχρι σήμερα ήταν η ατμομηχανή για την ανάπτυξή τους.
Σύμφωνα με την  ΕΡΙΑ, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών ήταν τον προηγούμενο χρόνο ταχύτερη απ' όσο αναμενόταν τόσο στην Ευρώπη όσο και στις τρίτες χώρες. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πάντως η ΕΡΙΑ εκτιμά ότι υπάρχουν προοπτικές για μία υγιή ανάπτυξη του κλάδου. Με βάση τα στοιχεία του 2011 που αναδεικνύει η έκθεση προκύπτει ότι:
•    Σε παγκόσμιο επίπεδο τον προηγούμενο χρόνο συνδέθηκαν στο ηλεκτρικό  δίκτυο  29,7 GW φωτοβολταϊκής ισχύος, έναντι 16,8 GW τo 2010.
•    Στην Ευρώπη το 2011 συνδέθηκαν 21,9 GW φωτοβολταϊκών σε σχέση με τα 13,4 GW που συνδέθηκαν στο δίκτυο το 2010.
•    Η χώρα με τις περισσότερες συνδέσεις ήταν η Ιταλία, όπου 9,3 GW ηλιακής ενέργειας προστέθηκαν στο σύστημα. Ακολουθεί η Γερμανία με 7,5 GW.
•    Εκτός Ευρώπης η αγορά με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ήταν η Κίνα, όπου εγκαταστάθηκαν περί τα 2,2 GW και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 1,9 GW.
Πηνελόπη Μητρούλια 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου