Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 11:53:53

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Ακριβά και λίγα δάνεια για Φωτοβολταϊκά
Ακριβά και λίγα δάνεια για Φωτοβολταϊκά
Πηγή: Express.gr
ΜΕ το σταγονόμετρο, αλλά και με υψηλά επιτόκια που φθάνουν το 10%-12% και καθιστούν οριακή τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, χορηγούνται δάνεια από τις τράπεζες προς υποψήφιους επενδυτές φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα να ανακόπτεται ο ρυθμός επέκτασης του μοναδικού αναπτυσσόμενου κλάδου της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2011 η εγκατεστημένη ισχύς σε φωτοβολταϊκά ξεπερνούσε τα 600 MW έναντι 6,7 MW πριν από έξι χρόνια. 

Ο τεράστιος όγκος των αιτήσεων που είχαν υποβάλει μικροί και μεγάλοι υποψήφιοι επενδυτές φωτοβολταϊκών παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του ανενεργός. Ο ένας λόγος είναι οι καθυστερήσεις στην εξέταση των φακέλων από τη ΔΕΗ, η οποία επικαλείται τεράστιο φόρτο εργασίας αλλά και κορεσμό των δικτύων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα συρτάρια της ΔΕΗ παραμένει το σύνολο σχεδόν των χιλιάδων νέων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί με τον νέο νόμο για τις ΑΠΕ από το καλοκαίρι του 2010. Μάλιστα παράγοντες του κλάδου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι δεν έχει καν εξεταστεί η αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 1 και αποτελεί ζήτημα το εάν τελικώς η ΔΕΗ προχωρήσει στην αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τις 60 πρώτες ημέρες ισχύος του νέου καθεστώτος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2010.

Ο δεύτερος λόγος καθυστέρησης είναι η αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων, ακόμα και αν ξεπεράσει κανείς τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους. Η έλλειψη ρευστότητας που καταγράφεται στην αγορά είναι πρωτοφανής.

«Η αλήθεια είναι ότι αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο να δίνονται δάνεια αυτός είναι της πράσινης ενέργειας», υποστηρίζει παράγοντας του χώρου, «αλλά αυτά τα δάνεια είναι και πάλι πολύ λίγα και πολύ ακριβά». Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πριν από περίπου ένα χρόνο τα τραπεζικά δάνεια δίνονταν με επιτόκια της τάξης του 6%, σήμερα πλέον έχουν φθάσει στο 10% ίσως και 12%

Ωστόσο, με τέτοιου ύψους επιτόκια, ειδικά για τις περιπτώσεις που το δάνειο αφορά το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης, το όφελος για τους επενδυτές είναι μικρό και συνεπώς το κίνητρο... αδυνατίζει. Πολλώ δε μάλλον όταν οι «ταρίφες» αγοράς του ρεύματος βαίνουν μειούμενες, ενώ όπως όλα δείχνουν ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον νέο υπουργό Ενέργειας μετά τις εκλογές θα είναι η αναθεώρηση του συστήματος των εγγυημένων τιμών.
Πηνελόπη  Μητρούλια


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου