Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 08:31:14

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Σύννεφα από τη Γερμανία στο πρόγραμμα «Ήλιος»
Σύννεφα από τη Γερμανία στο πρόγραμμα «Ήλιος»
Πηγή: Express.gr
ΠΟΛΥ ακριβή και ως εκ τούτου ασύμφορη για τους Γερμανούς φορολογούμενους χαρακτήρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γερμανίας Γιούργκεν Μπέκερ την ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, απορρίπτοντας ευθέως την προοπτική ελληνικών εξαγωγών ηλεκτρισμού στη χώρα του στο πλαίσιο του προγράμματος «Ήλιος».  Ο κ. Μπέκερ μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσαν χθες στο Μέγαρο Μουσικής το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την προβολή του προγράμματος «Ήλιος», σημείωσε ότι στην Ελλάδα οι εγγυημένες τιμές αγοράς από το σύστημα της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά είναι κατά 50% υψηλότερες από αυτές που ισχύουν στη Γερμανία, καθώς και ότι για να υλοποιηθεί το «Ήλιος» είναι απαραίτητη η μείωσή τους σε αυτά τα επίπεδα.  

Ο Γερμανός υφυπουργός καθιστώντας απολύτως σαφείς τις προθέσεις της χώρας του και ανατρέποντας πλήρως τους σχεδιασμούς του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισε:  «Δεν μπορούμε να μελετήσουμε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ παρά μόνο ως χρήσιμο συμπλήρωμα στην επέκταση του δικού μας δυναμικού. Εάν αγοράσουμε στις ελληνικές τιμές τότε το κόστος για τους Γερμανούς καταναλωτές θα εκτιναχθεί. Βλέπουμε το Ήλιος μόνο ως έναν τρόπο να βοηθήσουμε στην οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας». Ο κ. Μπέκερ έκλεισε την ομιλία του παραδίδοντας μαθήματα αφού όπως είπε στη Γερμανία οι τιμές είναι χαμηλές, αλλά οι επενδύσεις στις ΑΠΕ προχωρούν με ραγδαίους ρυθμούς σε αντίθεση με την Ελλάδα, λόγω του σταθερού  πλαισίου, της επενδυτικής ασφάλειας και της απουσίας γραφειοκρατίας.

Πάντως νωρίτερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ήλιος» είχε σημειώσει ότι η υλοποίησή του θα καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγές ενέργειας. Μάλιστα μίλησε για την ανάγκη η ενέργεια να παράγεται εκεί που κοστίζει λιγότερο και τόνισε ότι «αν η ίδια επένδυση γινόταν στην Κεντρική Ευρώπη, όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλότερη, θα είχε επιπλέον κόστος 6 δισ. ευρώ».
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ παραδέχθηκε ότι η υπάρχουσα υποδομή  δεν επαρκεί για την πλήρη ανάπτυξη του «Ήλιος» για την οποία, όπως είπε, θα απαιτηθεί ενίσχυση των δικτύων, διασύνδεση των νησιών και νέες διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, βήματα που εξυπηρετούν και τον στόχο της δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Ανέφερε εξάλλου ότι στο νέο πρόγραμμα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή ενεργειακών διασυνδέσεων, περιλαμβάνονται και έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, η διασύνδεση με Ιταλία και με Δυτικά Βαλκάνια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας, τόνισε ότι έχει ήδη γίνει μείωση στις τιμές για τα φωτοβολταϊκά και ότι για τις άλλες τεχνολογίες δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση αλλαγή του πλαισίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλα τα θέματα θα τεθούν στον διάλογο με τους φορείς της αγοράς που έχει ήδη ξεκινήσει στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Ήλιος παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος σημείωναν ότι ενδιαφέρον για αγορά ενέργειας που θα παράγεται στην Ελλάδα έχουν εκφράσει εκτός από τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Ελβετία.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου