Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 08:30:47

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Επεξεργασία του ν/σ για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ
Επεξεργασία του ν/σ για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ
Πηγή: Express.gr

Την πεποίθηση ότι η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η προώθηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ μπορούν να βοηθήσουν στην επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή, που επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στις διατάξεις για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο υπουργός υπογράμμισε ότι από μόνη της η δημοσιονομική προσαρμογή δεν αρκεί, καθώς είναι ώρα να ληφθούν και αποφάσεις ώστε να στηριχθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

    Για δε το ρόλο που ανατίθεται στην εταιρία "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ένας φορέας "καθαρίζει" το χώρο και βάζει τις πρώτες βάσεις για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η συζήτηση με υποψήφιους επενδυτές δεν μπορεί να γίνει με μια λευκή κόλλα χαρτί και γι΄ αυτό ορίζεται η πολεοδομική ταυτότητα του χώρου, στον οποίο δίνεται αξία, με τον καθορισμό επιτρεπόμενων χρήσεων και τους συντελεστές δόμησης.

    Ο υπουργός κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες να προασπίσουν το συμφέρον των περιοχών τους, ενώ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι και ο δικός του πολιτικός χώρος υιοθέτησε στο παρελθόν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, που, αν γίνονταν πράξη, το "Ελληνικό" θα γινόταν 2,5 φορές το Χάϊντ Πάρκ.

    Δίνουμε την αρχική προίκα και προσδίδουμε ενιαία πολεοδομική και χωροταξική ταυτότητα και επιλέγουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης με αποτύπωμα κτιρίων, σε ποσοστό 20%, 40% ανοιχτούς χώρους πρασίνου, 20% ιδιωτικούς χώρους πρασίνου και 20% σε δρόμους, είπε και σημείωσε ότι μιλάμε πλέον για μία μεγάλη πράσινη παρέμβαση στην περιοχή.

    Για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ

    Σχετικά με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι ενώ η χώρα μας εισάγει πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο δεν μπορεί να εξάγει την κατ' εξοχήν ανανεώσιμη πλουτοπαραγωγική μας πηγή, που είναι η ηλιακή ενέργεια.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναρωτήθηκε πως γίνεται «να πείθουμε την ευρωπαϊκή επιτροπή να μας στηρίξει στην προώθησή του και να μην μπορούμε να πείσουμε τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας».

    Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο θα χαρεί να δείξει σε όποιον βουλευτή το επιθυμεί τη βάση δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων, που δίνει σε κάθε υποψήφιο επενδυτή τη δυνατότητα να δει έτοιμα αγροτεμάχια να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ταυτόχρονα ότι η διαπραγμάτευση των τεχνικών ομάδων για την επίτευξη διακρατικών συμφωνιών ξεκίνησε και μάλιστα με χώρες, όπως η Γερμανία, οι συζητήσεις γίνονται κάθε εβδομάδα. «Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το πώς η υπόθεση της ηλιακής ενέργειας συνδέεται με την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και για το κατά πόσο ξεπουλάμε τον ήλιο μας. Αλλά και ο ευρωπαίος τουρίστας που έρχεται στη χώρα μας εκμεταλλεύεται το ίδιο πράγμα. Ο ήλιος δεν φεύγει, είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που δεν τον σπαταλάμε και μένει σε εμάς», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ αναφερόμενος στις διατάξεις για τα βιοκαύσιμα, σημείωσε ότι μπαίνουν κριτήρια αειφορίας, καθιερώνονται μηχανισμοί ελέγχου και διαφάνειας ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τι ακριβώς καύσιμο χρησιμοποιεί και από πού αυτό προέρχεται, ταυτόχρονα δε μειώνεται και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

    Οι θέσεις των κομμάτων

    Στα πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη από την αξιοποίηση του "Ελληνικού" αναφέρθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Χαραλαμπόπουλος. Για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ο βουλευτής υπογράμμισε ότι συνδέεται με την μείωση του χρέους, γεγονός που αποτελεί μια θετική ένδειξη για τη σοβαρότητα που αποδίδουν οι εταίροι μας στο συγκεκριμένο θέμα.

    Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ως εισηγητής της ΝΔ, χαρακτήρισε την υπόθεση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ως μια συνολική αποτυχία των κυβερνήσεων, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, των τοπικών κοινωνιών και διαφόρων φορέων. «Τα σχέδια για το Ελληνικό είναι πολλά. Προσωπικά πιστεύω ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις είναι εκτός εποχής και ότι η έλλειψη οράματος μας έχουν οδηγήσει εδώ σήμερα», είπε ο βουλευτής, ο οποίος αν και δηλώνει κατ΄αρχήν θετικός, επισημαίνει ότι πρέπει να διευκρινισθούν πολλά σημεία και να γίνει γόνιμος διάλογος.

    Για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ο βουλευτής το χαρακτήρισε «φαραωνικού τύπου» και υπογράμμισε την ανάγκη χρηματοοικονομικής μελέτης και διευκρινίσεων στην συζήτηση που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

    «Στόχευση του νομοσχεδίου είναι η παραχώρηση του Ελληνικού σε ολιγοπωλιακά συμφέροντα. Τροχιοδρομείται η εγκληματική εκμετάλλευση του Ελληνικού», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, ενώ για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ είπε ότι οι πραγματικά ωφελημένοι θα είναι οι ολιγοπωλιακοί όμιλοι και όχι το λαϊκό συμφέρον. Εκτίμησε επίσης ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

    Θετικά στοιχεία διαπιστώνει και στις δύο αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης, εξέφρασε, όμως, τις αμφιβολίες του, όσον αφορά στο Ελληνικό, κατά πόσο τέτοια σχέδια μπορεί να έχουν επιτυχία μέσα στις παρούσες συνθήκες. Στη σωστή κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με το ΛΑΟΣ και οι διατάξεις για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, αν και ο κ. Πολατίδης προειδοποίησε ότι υπάρχει τεράστιο θέμα με τη χρηματοδότηση του προγράμματος για την μεταφορά της ενέργειας.

    Αντίθετη με τις διατάξεις για το Ελληνικό και για το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, δήλωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και προειδοποίησε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια, χωρίς να είναι νομιμοποιημένη από τον λαό».

    Η κα Διώτη ανέφερε ότι το κόμμα της θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του προκειμένου να μην εφαρμοστεί στο ελάχιστο το σχέδιο για το Ελληνικό ενώ για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ εκτίμησε ότι στόχος του είναι να συνεχίζει να στηρίζει την ηγεμονία εκείνου που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση.

    Την εκτίμηση ότι δρομολογείται υπερβολική οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή του Ελληνικού, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

    «Αν προσβλέπουμε σε μακροπρόθεσμη αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου θα πρέπει να κρατήσουμε μια συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην Ελληνικό ΑΕ, ώστε να καρπώνεται οφέλη σε βάθος χρόνου από τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Την ανάγκη να διευκρινισθούν μια σειρά από ζητήματα, επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, ιδίως για την μεταφορά της ηλιακής ενέργειας και το ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών συστημάτων.

    Κάθετα αντίθετος με τις ρυθμίσεις για το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, ενώ για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ είπε ότι δεν θα πρέπει να αναπτυχθεί σε δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες ή αναδασωτέες περιοχές.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου