Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 08:30:45

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Κίνητρα χρήσης εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά ζητούν οι εταιρείες του χώρου
Κίνητρα χρήσης εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά ζητούν οι εταιρείες του χώρου
Πηγή: Express.gr
Τη θέσπιση κινήτρων για χρήση ελληνικού ή ευρωπαϊκού εξοπλισμού για τα φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται στη χώρα μας ζητούν οι εταιρείες παραγωγής που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από τα 625 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν, μόνο τα 25 μεγαβάτ έχουν παραχθεί από ελληνικές επιχειρήσεις ενώ στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι επενδυτές του χώρου προτιμούν κινέζικα φωτοβολταϊκά, που είναι φθηνότερα.

    Σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσίασαν σήμερα ο Ηλίας Μοναχολιάς, εκπρόσωπος μίας από τις τέσσερις εταιρίες του χώρου και ο δικηγόρος Αντώνης Μεταξάς, το κίνητρο που θα μπορούσε να θεσπιστεί είναι να ισχύσουν αυξημένες τιμές αγοράς της ενέργειας που παράγουν τα φωτοβολταϊκά εγχώριας κατασκευής έναντι των εισαγόμενων.

    Για να θεσπιστεί κάτι τέτοιο απαιτείται αίτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παροχή σχετικής άδειας καθώς οι κρατικές ενισχύσεις απαγορεύονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η νομική μελέτη που έχει γίνει πάντως, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπραγματευθεί με την Κομισιόν επικαλούμενη την οικονομική κρίση καθώς η Κοινοτική νομοθεσία προβλέπει σε τέτοιες περιπτώσεις δυνατότητα λήψης μέτρων στήριξης της εγχώριας παραγωγής.

    Η άδεια της Κομισιόν απαιτείται αν θεσπιστούν κίνητρα για εξοπλισμό εγχώριας παραγωγής. Για ευρωπαϊκό εξοπλισμό δεν απαιτείται άδεια και η Ιταλία έχει ήδη θεσπίσει σχετική διάταξη που πριμοδοτεί με 10 % τις τιμές της ενέργειας εφόσον ο εξοπλισμός έχει παραχθεί κατά 60 % τουλάχιστον από ευρωπαϊκές εταιρείες.

    Διευκρινίζεται επίσης ότι τα κίνητρα, εφόσον θεσπιστούν, αφορούν εταιρίες που θα είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ ή την Ελλάδα ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

    Οι εκπρόσωποι του κλάδου ανέφεραν τέλος ότι η ισχύς των φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν εφέτος προβλέπεται να είναι μικρότερη από πέρυσι, λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου