Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 11:53:38

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Διαρροή μεγάλων επενδυτών στον τομέα των φωτοβολταϊκών
Διαρροή μεγάλων επενδυτών στον τομέα των φωτοβολταϊκών
Πηγή: Express.gr
AΠOXΩPHΣAN από την ελληνική αγορά δύο μεγάλες αμερικανικές ενεργειακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Πρόκειται για τις εταιρίες AES Solar και Sunedison που αποχώρησαν ήδη από τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών εκτιμώντας προφανώς ότι οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί γύρω από τη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου δεν επιβεβαιώνονται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διεξαγάγει η ΔΕΗ για το μεγάλο φωτοβολταϊκό, ισχύος 200 MW. Η AES Solar είναι κοινή εταιρία της ενεργειακής AES με έδρα το Τέξας και της εταιρίας ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) Riverstone και έχει κατασκευάσει στην Ελλάδα  –και συγκεκριμένα στη Φλώρινα– φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,3 MW.

Η Sunedison αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία παροχής υπηρεσιών ηλιακής ενέργειας στη Βόρεια Αμερική και είναι θυγατρική της MEMC Electronic Materials. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ είχε προχωρημένες συζητήσεις με τη Sunedison για την πραγματοποίηση από κοινού της επένδυσης στο φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, οι οποίες ωστόσο δεν ευοδώθηκαν καθώς επελέγη η διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες.
Η αποχώρηση των δύο εταιριών σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου είναι αποτέλεσμα του περίπλοκου επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και των «εκπλήξεων», φορολογικών και άλλων, που συναντούν στον δρόμο τους οι ενδιαφερόμενοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών επισημαίνουν πως βασική παράμετρος για την υλοποίηση των επενδύσεων δεν είναι οι τιμές αγοράς της ενέργειας (ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μειώσει τις ταρίφες) αλλά η διασφάλιση χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η επίλυση των προβλημάτων γραφειοκρατίας, η αποφυγή φορολογικών «εκπλήξεων» και η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στη χώρα. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, τα δύο μεγάλα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια αποχώρησαν από την ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα λόγω των καθυστερήσεων στη λήψη των απαραίτητων αδειών.
Επιπλέον τα στελέχη του Συνδέσμου τονίζουν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η εκκρεμότητα με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, καθώς από τις 6.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν έχουν υλοποιηθεί μόνο οι 50 ενώ ο ηλεκτρικός χώρος παραμένει δεσμευμένος αποτρέποντας τους επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν να αποχωρήσουν αντί να αναμένουν πότε θα ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Πηνελόπη Μητρούλια 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου