Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 08:30:17

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φωτοβολταϊκά 2014 arrow Μείωση εγγυημένων τιμών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά προωθεί το ΥΠΕΚΑ
Μείωση εγγυημένων τιμών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά προωθεί το ΥΠΕΚΑ
Πηγή: Express.gr

Μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με γνώμονα το ότι τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει μεγάλες μειώσεις στο κόστος αγοράς των «πάνελ» αλλά και με στόχο να μειωθεί η δαπάνη αγοράς της «πράσινης» ενέργειας.

    Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις εκπροσώπων του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, οι οποίοι ανέφεραν σήμερα σε εκδήλωση του Συνδέσμου ότι θεωρούν εύλογη τη διόρθωση των εγγυημένων τιμών, ζήτησαν ωστόσο οι νέες τιμές να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και να μην ισχύσουν για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ή όσες έχουν συμφωνήσει τις τιμές με το Διαχειριστή του Συστήματος αλλά μόνο για τις νέες (κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ήδη το ΥΠΕΚΑ).

    Η νομοθεσία προβλέπει ήδη σταδιακή απομείωση των τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας κατά 5% ανά εξάμηνο, και μια πρόταση που συζητείται είναι να εφαρμοστούν από εφέτος οι τιμές του 2013, δηλαδή να γίνει μείωση των τιμών κατά 10%.

    Ο ΣΕΦ επισημαίνει, ότι η βασική παράμετρος για την υλοποίηση των επενδύσεων δεν είναι οι τιμές αγοράς της ενέργειας αλλά η διασφάλιση χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η επίλυση των προβλημάτων γραφειοκρατίας, η αποφυγή φορολογικών «εκπλήξεων» και η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στη χώρα. Όπως υποστήριξαν, δύο μεγάλα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια αποχώρησαν από την ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα λόγω των καθυστερήσεων στη λήψη των απαραίτητων αδειών.

    Επιπλέον αίτημα του ΣΕΦ είναι να λυθεί νομοθετικά το πρόβλημα που προέκυψε με τις χρήσεις γης και συγκεκριμένα με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, με επαναφορά σε ισχύ της ρύθμισης που ίσχυε μέχρι πέρυσι. Επίσης, να ξεκαθαρίσει η εκκρεμμότητα με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, καθώς από τις 6.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν έχουν υλοποιηθεί μόνο οι 50. Όμως οι υπόλοιπες παραμένουν ενεργές και εμποδίζουν την υλοποίηση άλλων επενδύσεων, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία έχουν προτεραιότητα έναντι των ιδιωτών επενδυτών, χωρίς να υπάρχει όμως προοπτική υλοποίησής τους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου το 2011 παρά την κρίση και τις δυσκολίες εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά ισχύος 400 μεγαβάτ, μέγεθος αυξημένο κατά 165 % σε σχέση με το 2010. Ο κύκλος εργασιών έφθασε το 1 δισ. ευρώ ενώ ο κλάδος απασχολεί σήμερα περί τους 7.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου