Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 11:39:54

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Περαίωση 2011 arrow Νέες οδηγίες και διευκρινίσεις για την περαίωση
Νέες οδηγίες και διευκρινίσεις για την περαίωση
Πηγή: Express.gr
Οδηγίες προς τις εφορίες και διευκρινίσεις προς τους φορολογούμενους για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων καθώς και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών δίνει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που απεστάλη προς όλες τις Δ.Ο.Υ.

Το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών και προκειμένου να υπάρχει η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των φορολογούμενων πολιτών που παραλαμβάνουν εκκαθαριστικά σημειώματα και να μην υπάρξουν παρερμηνείες, υπενθυμίζει:

    · Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις για την εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών είναι απολύτως προαιρετική και παρέχεται ως δυνητική επιλογή σε οποιονδήποτε επιθυμεί να την αξιοποιήσει για το κλείσιμο ανέλεγκτων χρήσεων.

    · Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά δεν επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να το αγνοήσει χωρίς καμία επίπτωση.

    · Εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλονται σε όλους τους φορολογούμενους εφόσον στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται να έχουν ανέλεγκτες χρήσεις την περίοδο 2000-2009 κατά τη διάρκεια των οποίων για τις φορολογικές αρχές θεωρούνταν οικονομικά ενεργοί.

    · Η επιλογή του φορολογούμενου να μην υπαχθεί στην περαίωση, δεν επιφέρει καμία ειδική δυσμενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση μελλοντικών ελέγχων.

    · Η υπαγωγή του φορολογούμενου στις ρυθμίσεις εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών σημαίνει φορολογικό κλείσιμο των χρήσεων που θα επιλέξει να περαιώσει, για τις οποίες δεν χρειάζεται να ελεγχθεί στο μέλλον.

    · Η επιλογή της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αποστολής εκκαθαριστικών και απευθείας εξόφλησης μέσω των τραπεζών έχει ως μοναδικό στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας και χρόνου και πόρων για όσους φορολογούμενους επιλέξουν να υπαχθούν.

    · Οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τα δεδομένα του εκκαθαριστικού σημειώματος που θα παραλάβει ή διαπιστώνει λάθη, μπορεί να απευθυνθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για επανέλεγχο των στοιχείων πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε καταβολής.

    · Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό που θεωρεί ότι με κανένα τρόπο δεν θα έπρεπε να απευθύνεται σε αυτόν - π.χ. δεν είχε ασκήσει ποτέ ελεύθερο επάγγελμα, επιτήδευμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα - μπορεί να το αγνοήσει.

    · Η υπαγωγή στη ρύθμιση ξεκινάει αυτόματα εφόσον ο φορολογούμενος αποδεχτεί τα ποσά που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό - ή όπως αυτά τροποποιηθούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. εφόσον ο ίδιος ο φορολογούμενος έχει απευθυνθεί έχοντας εντοπίσει λάθη - και ξεκινήσει τη διαδικασία εξόφλησης.

    Τονίζεται ότι, εφόσον όλοι οι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και ασκoύντες επιχειρηματική δραστηριότητα θα παραλάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα δεν στοιχειοθετείται η πληροφορία ότι όσοι δεν υπαχθούν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις ή θα δεχτούν άμεσα ελέγχους. Είναι προφανές ότι το ελεγκτικό έργο μετά το πέρας των προθεσμιών της περαίωσης θα μπει σε κανονική λειτουργία με βάση το νέο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων, στη βάση διασταυρώσεων στοιχείων και κριτηρίων επικινδυνότητας φοροδιαφυγής. Η συμμετοχή ή μη στην περαίωση δεν αλλάζει την αντικειμενικότητα των ελέγχων. Είναι επίσης προφανές ότι όσοι έχουν κλείσει ανέλεγκτες χρήσεις στο πλαίσιο της εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών δεν ξαναελέγχονται.

    Σημειώνεται επίσης, ότι έχουν ήδη καταγραφεί ειδικές περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δηλώνουν άγνοια περί της ύπαρξης φορολογικών εκκρεμοτήτων και κατ'Α επέκταση αμφισβητούν την ορθότητα του εκκαθαριστικού. Συνήθεις είναι οι περιπτώσεις θανάτου που δεν έχει δηλωθεί από τους συγγενείς, καθώς και θανάτου που έχει δηλωθεί αλλά δεν έχει γίνει αποποίηση από τους κληρονόμους. Διευκρινίζεται ότι το μηχανογραφικό σύστημα έχει ήδη εξαιρέσει 1.697 φορολογούμενους που αντιστοιχούν σε 2.798 χρήσεις, λόγω απενεργοποιημένου Α.Φ.Μ. ή αποβιωσάντων χωρίς κληρονόμο. Επίσης συνήθεις είναι και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν αλλά ουδέποτε έγινε διακοπή εργασιών και κλείσιμο βιβλίων στην Δ.Ο.Υ. καθώς και επιχειρήσεων που παρότι έκαναν διακοπή εργασιών, δεν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία και το δικαίωμα δεν έχει παραγραφεί. Όλες αυτές οι περιπτώσεις, θεωρούνται φορολογικά ενεργές και το μηχανογραφικό σύστημα εκδίδει εκκαθαριστικό σημείωμα για όσες από τις υπαγόμενες στην περαίωση χρήσεις είναι ανέλεγκτες. Κάθε ένσταση ή αμφισβήτηση μπορεί να διευθετηθεί στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με την προσκόμιση των αναγκαίων αποδεικτικών.

    Επιπλέον, τονίζεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της περαίωσης με τρόπο αυτοματοποιημένο μέσω της Γ.Γ.Π.Σ. γίνεται για πρώτη φορά για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και είναι απολύτως αιτιολογημένη η ύπαρξη περιπτώσεων σφαλμάτων. Για το λόγο αυτό, η Γ.Γ.Π.Σ. θα αποστείλει ειδικό λογισμικό στις εφορίες, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής διόρθωσης τυχόν λαθών και έκδοσης νέων εκκαθαριστικών, από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, για την ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση των φορολογούμενων. Το Υπουργείο Οικονομικών σε κάθε νέα διαδικασία και ρύθμιση επιχειρεί πλέον την αυτοματοποίηση και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση τεχνολογιών και διευκολύνσεων προκειμένου να βελτιώνονται διαρκώς οι υπηρεσίες προς τους πολίτες. Με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας περαίωσης η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων θα διευθετηθούν με ελάχιστο χρόνο για τους πολίτες και καμία επιβάρυνση των οικονομικών υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που θέλουν να υπαχθούν στην περαίωση μπορούν να απευθύνονται στις Δ.Ο.Υ. για οποιαδήποτε ένσταση και επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν.

Τέλος, οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι χρήστες του taxis net, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, θα έχουνε τη δυνατότητα να κατεβάσουν το σημείωμα της περαίωσής τους στη διεύθυνση .

Τι πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση που λάβετε εκκαθαριστικό περαίωσης

Πρόκειται για τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης που λαμβάνουν αυτές τις ημέρες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες που έχουν εκκρεμότητες με την Eφορία και καλούνται να «καθαρίσουν» οριστικά με τις φορολογικές αμαρτίες του παρελθόντος. Τα "ραβασάκια" περαίωσης δεν φτάνουν μόνο σε όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στέλνει σημειώματα σε φορολογούμενους που έχουν κλείσει την επιχείρησή τους ή δεν ασκούν ελευθέριο επάγγελμα εδώ και πολλά χρόνια. Εκκαθαριστικά εστάλησαν ακόμη και σε φορολογούμενους που όχι μόνο δεν έχουν επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά έχουν πεθάνει.
 
Τις επιστολές της Εφορίας λαμβάνουν:
 
1 Φορολογούμενοι οι οποίοι την τελευταία δεκαετία είχαν μηδενικά εισοδήματα για ένα ή περισσότερα χρόνια. Οι φορολογούμενοι αυτοί, με το που ανοίγουν τον φάκελο της ΓΓΠΣ και βλέπουν το εκκαθαριστικό, κυριολεκτικά μένουν άφωνοι. Καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου περαίωσης για να κλείσουν χρήσεις για τις οποίες δεν είχαν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.
 
Σε περίπτωση αδράνειας, ο φόρος της περαίωσης ανέρχεται σε 500 ευρώ για κάθε χρήση. Το δίλημμα να αποδεχτούν ή όχι την περαίωση αντιμετωπίζουν κυρίως οι μισθωτοί που κάποια στιγμή στο παρελθόν έκαναν έναρξη εργασιών επαγγέλματος και χρησιμοποίησαν το δελτίο παροχής υπηρεσιών μία ή δύο φορές την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο δεν μπορούν να επιλέξουν να περαιώσουν μόνο τις χρήσεις για τις οποίες είχαν αποκτήσει εισόδημα, ακόμη και αν αυτές είναι συνεχόμενες, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι περαιώνονται συνεχόμενες χρήσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη ανέλεγκτη χρήση.
 
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας έχει ανέλεγκτες τις χρήσεις 2000-2009 (οικονομικά έτη 2001-2010). Το 2003 και το 2004 είχε εισοδήματα 10.000 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για τις υπόλοιπες χρήσεις είχε μηδενικά εισοδήματα, καθώς δεν είχε καμία συναλλαγή.
 
Ο φόρος περαίωσης ανέρχεται συνολικά σε 5.400 ευρώ:
 
1.400 ευρώ για τις χρήσεις 2003-2004 (700 ευρώ η κάθε χρήση) και
4.000 ευρώ για τις μηδενικές χρήσεις (500 ευρώ η κάθε μηδενική χρήση). Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος για να κλείσει τις χρήσεις 2003 και 2004 θα πρέπει υποχρεωτικά να περαιωθεί από την πρώτη ανέλεγκτη, δηλαδή, από το 2000 που ήταν σε αδράνεια. Δηλαδή, θα πρέπει να πληρώσει φόρο περαίωσης για τις χρήσεις 2000-2004 ή 2.900 ευρώ (1.500 ευρώ για την τριετία 2000-2003 που είχε μηδενικά εισοδήματα και 1.400 ευρώ για τη διετία 2003-2004 που είχε αποκτήσει εισοδήματα).
 
 
2 Χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν πάψει εδώ και πολλά χρόνια να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρων για να περαιώσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις των ανύπαρκτων πλέον επιχειρήσεών τους. Η ΓΓΠΣ δεν έχει ενημερωθεί ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι έχουν κάνει παύση εργασιών εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τους θεωρεί ως «αδρανείς επιχειρήσεις». Για τον λόγο αυτό τους έχει χρεώσει για κάθε έτος με το ελάχιστο ποσό των 500 ευρώ, το οποίο προβλέπει ο νόμος για την περαίωση για όσους έχουν μηδενικό τζίρο.
 
3 Σημειώματα στέλνονται και σε φορολογουμένους που έχουν πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φορολογούμενου που απεβίωσε το 2005 και ήταν άνεργος από το 1987. Στον πεθαμένο αυτό φορολογούμενο εστάλη εκκαθαριστικό περαίωσης με το οποίο καλείται να πληρώσει συνολικό ποσό φόρου 1.800 ευρώ για να περαιώσει τις ανέλεγκτες χρήσεις των ετών 2000-2005.
 
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι - 10 SOS για όσους λαμβάνουν «ραβασάκι»
 
Οι επιτηδευματίες και ελεύθεροι που λαμβάνουν εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
 
1 Εχουν δύο επιλογές:
 
- να αγνοήσουν το ειδοποιητήριο με το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με τον τακτικό έλεγχο της Εφορίας ή
- να αποδεχτούν την περαίωση, πληρώνοντας στην τράπεζα την προκαταβολή 20% του φόρου περαίωσης ή ολόκληρο το ποσό.
 
2 Τα εκκαθαριστικά αφορούν όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 έως και το 2009. Εξαιρούνται όσοι έχουν προβεί σε αυτοπεραίωση και δεν έχουν ενταχθεί στο δείγμα ελέγχου μέχρι τη χρήση 2007 (οικονομικό έτος 2008).
 
3 Για κάθε χρήση, ανεξαρτήτως ακαθάριστων εσόδων, υπάρχει ελάχιστο ποσό καταβολής που κυμαίνεται από 300 έως 700 ευρώ για τις επιχειρήσεις, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων και από 700 έως 1.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για χρήσεις με μηδενικό τζίρο, ο ελάχιστος φόρος είναι 500 ευρώ. Για τις χρήσεις 2008 και 2009 (οικ. έτη 2009 και 2010) που έχουν αυτοπεραιωθεί, ο φόρος της περαίωσης περιορίζεται στο 1/2 του ελάχιστου φόρου.
 
4 Ελέγξτε προσεκτικά την ορθότητα των στοιχείων του εκκαθαριστικού, μόλις το παραλάβετε και πιο συγκεκριμένα τα εξής στοιχεία:
 
Τα ανέλεγκτα οικονομικά έτη που αναγράφονται.
Τη νομική μορφή του επιτηδευματία και την κατηγορία Βιβλίων ΚΒΣ.
Τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα.
Το ποσό του φόρου περαίωσης κατά οικονομικό έτος.
Το σύνολο της οφειλής κατά οικονομικό έτος.
 
5 Όποιος συμφωνεί με το εκκαθαριστικό, μπορεί να περαιώσει επιλεκτικά όσα οικονομικά έτη αποφασίσει, με την προϋπόθεση ότι αφορούν συνεχόμενες ανέλεγκτες χρήσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη ανέλεγκτη χρήση.
 
6 Με την εξόφληση της προκαταβολής 20%, ο φορολογούμενος αυτομάτως αποδέχεται τα στοιχεία του εκκαθαριστικού σημειώματος.
 
7 Η προθεσμία αποδοχής της ρύθμισης εκπνέει στις 18 Νοεμβρίου 2010 και γίνεται σε οποιαδήποτε τράπεζα. Δηλαδή, δεν είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας την προθεσμία που αναγράφεται στο σημείωμα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση.
 
8 Εφόσον το ποσό που απομένει μετά την προκαταβολή εξοφληθεί μέσα στον χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 10% επ'Α αυτού.
 
9 Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την αποδοχή της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό.
 
10 Εάν ο φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τα ποσά του εκκαθαριστικού, απευθύνεται στην αρμόδια ΔΟΥ, πριν να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε καταβολή. Εφόσον επέλθουν μεταβολές στο εκκαθαριστικό από τη ΔΟΥ και ο φορολογούμενος συμφωνήσει με τις μεταβολές, η πληρωμή της προκαταβολής πρέπει να γίνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2010 και γίνεται στην αρμόδια ΔΟΥ.
 
Σε πολλά σημειώματα της περαίωσης υπάρχουν και άλλα λάθη, όπως:
 
Εχουν σταλεί σημειώματα στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις στην περαίωση. Στα εκκαθαριστικά αυτά αναγράφονται φόροι για λιγότερο αριθμό εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από αυτές που έχουν στην πραγματικότητα οι φορολογούμενοι.
 
Σε άλλα σημειώματα δεν αναγνωρίζεται ότι ορισμένες χρήσεις έχουν περαιωθεί με τακτικό έλεγχο ή με τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης», με αποτέλεσμα να ζητείται από τον φορολογούμενο να ξαναπληρώσει για να περαιώσει.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα λάθη που εντοπίστηκαν στα «ραβασάκια» της περαίωσης οφείλονται:
 
Στον μεγάλο όγκο φορολογικών δεδομένων που είχε να επεξεργαστεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αφού η ρύθμιση αφορά περισσότερες από 4 εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις.
 
Σε στοιχεία-πληροφορίες που λείπουν από το μηχανογραφικό σύστημα. Για παράδειγμα, εάν δεν έχει δηλωθεί ο θάνατος συγγενούς, το μηχανογραφικό σύστημα δεν τον εξαιρεί και θα εκδοθεί εκκαθαριστικό στο όνομα του θανόντος. Αν έχει γίνει δήλωση του θανάτου, αλλά δεν έχει γίνει αποποίηση, το μηχανογραφικό σύστημα δεν εξαιρεί και θα εκδοθεί εκκαθαριστικό το οποίο αποστέλλεται στους κληρονόμους. Εάν δεν έχει γίνει διακοπή εργασιών και κλείσιμο βιβλίων στη ΔΟΥ, το μηχανογραφικό σύστημα θα εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα, εφόσον η επιχείρηση θεωρείται ότι εξακολουθεί να είναι φορολογικά ενεργή.
 
Εάν έχει γίνει διακοπή εργασιών, αλλά οι χρήσεις δεν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία, το μηχανογραφικό σύστημα θα εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα για τις μεσολαβούσες χρήσεις μέχρι το έτος της διακοπής. Σε κάθε περίπτωση η υπαγωγή στη ρύθμιση αφορά τις ανέλεγκτες χρήσεις για τις οποίες θεωρείται φορολογικά ανενεργή μια επιχείρηση.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου