Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 07:23:26

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Περαίωση 2011 arrow Με λάθη τα εκκαθαριστικά της περαίωσης
Με λάθη τα εκκαθαριστικά της περαίωσης
Πηγή: Express.gr
APXIZEI από τη Δευτέρα 1-11-2010 η πληρωμή στις τράπεζες της προκαταβολής για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009, που αφορά 1,3 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Oμως τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν λάβει χιλιάδες φορολογούμενοι (ακόμα και πολίτες που… απεβίωσαν) κρύβουν πολλά λάθη, κυρίως στον τζίρο βάσει του οποίου υπολογίζεται το ποσό της περαίωσης.

Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 440.000 εκκαθαριστικά σημειώματα και οι παραλήπτες τους θα κληθούν πρώτοι να περάσουν από την τράπεζα για την εξόφληση της προκαταβολής 20% επί του συνολικά οφειλόμενου φόρου.

Σύμφωνα με πολλές καταγγελίες που έγιναν από τους φορολογούμενους πολλά λάθη έχουν εντοπιστεί στα εκκαθαριστικά της περαίωσης και συγκεκριμένα στον υπολογισμό του φόρου. Το αποτέλεσμα είναι το Δημόσιο να έχει καθυστέρηση στην άντληση των εσόδων, αφού θα γίνει επανέλεγχος των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Η προθεσμία για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στην περαίωση είναι η 29η Νοεμβρίου, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί παράταση, έως ότου διορθωθούν τα λάθη, με κίνδυνο, εν τω μεταξύ, να έχει πληρώσει μεγαλύτερο φόρο ο υπόχρεος.

Για την αντιμετώπιση των λαθών το Yπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στην πρόσφατη εγκύκλιο την οποία εξέδωσε το υπουργείο (παρέχοντας οδηγίες στις εφορίες) και προβλέπει έκδοση νέων εκκαθαριστικών, διαφορετικών από αυτά που αποστέλλονται, εφόσον διαπιστωθούν σε αυτά εκ των υστέρων λάθη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εγκύκλιος για τον εντοπισμό λαθών στα εκκαθαριστικά της περαίωσης:

1. "Σε περίπτωση ύπαρξης προφανών σφαλμάτων του περιεχομένου του εκκαθαριστικού σημειώματος, ο επιτηδευματίας αμέσως με τη διαπίστωση του σφάλματος και πάντως το ταχύτερο, προσέρχεται στην αρμόδια για τη φορολογία του ΔΟΥ, η οποία αναγράφεται επί αυτού, όπου και γίνεται άμεση διόρθωσή του, βάσει του υφιστάμενου φακέλου της υπόθεσης. Αν κατά τη διόρθωση του εκκαθαριστικού σημειώματος διαπιστωθούν από την εν λόγω ΔΟΥ και τυχόν άλλα προφανή σφάλματα πέραν αυτών για τα οποία αιτείται ο επιτηδευματίας διορθώνονται και αυτά από την ίδια ΔΟΥ. Στη συνέχεια, από την προαναφερόμενη ΔΟΥ επανεκδίδεται τροποποιημένο το εκκαθαριστικό σημείωμα εις διπλούν και ένα αντίγραφο αυτού παραδίδεται στον επιτηδευματία, ο οποίος, εφόσον επιθυμεί, προβαίνει στην αποδοχή του το αργότερο έως την 29.11.2010.

2. Αν μετά την κατά τα ανωτέρω αποδοχή του εκκαθαριστικού Σσημειώματος περιέλθουν σε γνώση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ "συμπληρωματικά στοιχεία", εκδίδεται βάσει αυτών συμπληρωματικό εκκαθαριστικό σημείωμα, όπου συμψηφίζεται το ποσό που ήδη καταβλήθηκε.

3. Το ίδιο ισχύει α) αν προκύψουν κάθε είδους στοιχεία, που υφίστανται μεν ήδη στις αρμόδιες ΔΟΥ ή τις λοιπές ελεγκτικές αρχές, αλλά δεν ήταν έως την 13.10.2010 διαθέσιμα στη ΓΓΠΣ, β) για τα αποτελέσματα των ελέγχων για επίσημα ή ανεπίσημα κατασχεμένα βιβλία, που δεν είχαν ολοκληρωθεί έως 13.10.2010.

4. Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία θα εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση των διατάξεων της περ. β' του άρθρου 13 του ν. 3888/2010, θα αντιμετωπισθούν τα διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με την έκδοση των κατά τα ανωτέρω συμπληρωματικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων καθώς και οι συνέπειες και οι διαδικασίες επί μη αποδοχής τους από τον επιτηδευματία". 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου