Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018, 00:31:03

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογία 2014 arrow Οικονομία: Aρθρο του Γιώργου Αλογοσκούφη, Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών:Σε τροχιά υλοποίησης το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα Δημοσιονομική εξυγίανση με κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και απασχόληση
Οικονομία: Aρθρο του Γιώργου Αλογοσκούφη, Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών:Σε τροχιά υλοποίησης το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα Δημοσιονομική εξυγίανση με κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και απασχόληση
Πηγή: Express.gr
 Το 2008 είναι κρίσιμη χρονιά για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυσης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Και είναι κρίσιμη χρονιά για τρεις λόγους. Πρώτον, επειδή είναι η πρώτη χρονιά μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και πρέπει να βάλουμε τις βάσεις της πολιτικής μας για την επόμενη τετραετία. Είναι η χρονιά υλοποίησης της δεύτερης φάσης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Κυβέρνησης. Δεύτερον, επειδή είναι η χρονιά ολοκλήρωσης μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν ή νομοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως η μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Και τρίτον, επειδή υπάρχουν αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία, λόγω της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και των αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων διεθνώς.

Η ελληνική οικονομία έχει σημαντικά αναπτυξιακά αποθέματα. Αναπτυξιακά αποθέματα, που οφείλονται στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Η φορολογική μεταρρύθμιση, τα Kοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, τα δημόσια έργα, οι ιδιωτικές επενδύσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου και οι επενδύσεις που προωθούνται στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αποτελούν εγγύηση για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Στον επενδυτικό νόμο έχουν υπαχθεί για επιχορήγηση ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 8,7 δισ. ευρώ συνολικά, ενώ στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν εγκριθεί έργα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2008 ανέρχεται σε 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά θα δώσουν το 2008 και τα επόμενα χρόνια σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Πληθωρισμός

Ο μεγάλος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία, όπως και για τις άλλες οικονομίες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι κυρίως εισαγόμενος. Οι αυξήσεις των διεθνών τιμών οφείλονται σε πολλούς λόγους - και στις επί χρόνια χαμηλές επενδύσεις για εξόρυξη πετρελαίου και στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για πετρέλαιο και για τρόφιμα από τις αναδυόμενες μεγάλες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός ανησυχεί και εμάς και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό που έχει σημασία, όπως προέκυψε και από τη συζήτηση που έγινε στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, είναι να επιδειχθεί προσοχή και στη λειτουργία των αγορών, ώστε να μην έχουμε αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται με βάση τον εισαγόμενο πληθωρισμό, και στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, ώστε να μην έχουμε φαύλο κύκλο μισθών και τιμών αλλά και στις διοικητικά καθοριζόμενες τιμές ή στους έμμεσους φόρους.

Στη νέα κυβερνητική θητεία, μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, συνεχίζουμε την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνεχίζουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2004 για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την κοινωνική συνοχή. Μια προσπάθεια που τα τελευταία 3,5 χρόνια είχε συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 7,4% του ΑΕΠ το 2004 στο 2,7% του ΑΕΠ το 2007. Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 4% κατά μέσο όρο ετησίως τη τελευταία 3ετία, επίπεδο που είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, η ανεργία μειώθηκε στο 7,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2007 από 11,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2004 και η κοινωνική συνοχή ενισχύθηκε με στοχευμένα μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.

Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Οι στόχοι μας για τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία είναι σαφείς και αναφέρονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης:

1. Η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών από το 2010, όπως απαιτούν οι ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις. Γιατί έτσι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τη δραστική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους και να απελευθερώσουμε πόρους για σημαντικές αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες.

2. Η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα έως το 2009, την περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μεταρρύθμιση της φορολογίας ακινήτων.

3. Η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού κράτους με στοχευμένες δράσεις για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του κοινωνικού συνόλου, όπως με το Εθνικό Ταμείο για την Κοινωνική Συνοχή.

4. Η ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας με τη διάθεση του 80% των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ (Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς), που ξεπερνούν τα 24 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007 έως 2013.

5. Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού, για να έχουμε ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα που να εγγυάται τα ασφαλιστικά δικαιώματα και να εξασφαλίζει τις μελλοντικές γενιές.

6. Η ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου με έμφαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξωστρέφειας.

7. Η περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης.

• Με την καθιέρωση προϋπολογισμού προγραμμάτων

• Με την εφαρμογή σύγχρονου λογιστικού συστήματος στην Κεντρική Κυβέρνηση

• Με την ενσωμάτωση των Ειδικών Λογαριασμών στον Κρατικό Προϋπολογισμό

• Με την εφαρμογή κανόνων διαφάνειας όσον αφορά την οικονομική κατάσταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι κανόνες αυτοί αφορούν τη δημοσίευση ισολογισμών και προϋπολογισμών και τον έλεγχό τους και από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής

Με τις πρωτοβουλίες που πήραμε μετά τις εκλογές, διαμορφώνουμε με ταχείς ρυθμούς το πλαίσιο για την επίτευξη των στόχων μας. Με τον προϋπολογισμό του 2008 το έλλειμμα μειώνεται στο 1,6% του ΑΕΠ από 2,7%. Με το νόμο 3610/2007 ενισχύουμε σημαντικά το οπλοστάσιο κατά της φοροδιαφυγής. Ενισχύουμε την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων στις φορολογικές αρχές και την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων. Παράλληλα, δίνουμε με το νόμο αυτό κίνητρα στους φορολογούμενους για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής. Επίσης, άρχισε να συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και των πολιτικών κομμάτων και μπορούν να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

ΕΣΠΑ

Διαμορφώσαμε το πλαίσιο για την αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013. Με το νόμο 3614/2007 για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ δημιουργήσαμε το πλαίσιο για την υλοποίησή του. Έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επιχειρησιακά του προγράμματα ένα χρόνο νωρίτερα σε σχέση με το Γ'Α Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το ποσοστό απορρόφησης του Γ'Α ΚΠΣ έφθασε στο τέλος του 2007 στο 75,2% από 58% το 2006 και 23% τον Μάρτιο του 2004.

Με το νόμο για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, ο οποίος ψηφίσθηκε από τη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου, προβλέπεται η χρηματοδότηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Στόχος του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής είναι η εισοδηματική ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών με στοχευμένες δράσεις. Το Ταμείο χρηματοδοτείται με ποσό που θα φθάσει σταδιακά τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στον ίδιο νόμο περιλαμβάνεται μια σημαντική θεσμική ρύθμιση που θέτει τις προϋποθέσεις και τους όρους για την απόκτηση από άλλους μετόχους, εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, δικαιωμάτων ψήφου 20% και άνω του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου εταιριών στρατηγικής σημασίας που διαχειρίζονται υποδομές και δίκτυα. Η απόκτηση μετοχών των εταιριών αυτών από τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, από το 20% και πάνω, το οποίο συνεπάγεται τη δυνατότητα άσκησης κρίσιμων καταστατικών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να εφαρμόζονται διαδικασίες ελέγχου και θωράκισης του εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος. Η επόμενη γενιά αποκρατικοποιήσεων αφορά δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα που διαχειρίζονται υποδομές και δίκτυα. Είναι σαφές ότι οι αποκρατικοποιήσεις αυτές δεν μπορεί να γίνουν μόνο με τους κανόνες του Χρηματιστηρίου και σίγουρα δεν μπορούν να είναι σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη κυβερνητική πολιτική. Θα προχωρήσουν με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και με κανόνες που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας, την ανάπτυξη της οικονομίας και των ίδιων των επιχειρήσεων, την απασχόληση και την ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι καταναλωτές.

Κατάργηση φόρου κληρονομιάς

Με το νόμο για την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που ψηφίσθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 2008, καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών στα ακίνητα και απαλλάσσεται από τους φόρους η πρώτη κατοικία, στο βαθμό που καλύπτει βασικές στεγαστικές ανάγκες. Σε αντικατάσταση μιας σειράς φόρων που επιβάρυναν την κατοικία, θεσπίζεται ενιαίο τέλος ακινήτων με χαμηλό συντελεστή 0,1% για τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης, με το νόμο αυτό και σε συνέχιση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, εξομοιώνουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, χωρίς να υπάρξει απολύτως καμία επιβάρυνση των νοικοκυριών, τα οποία θα εξακολουθούν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με τον μειωμένο φόρο που ισχύει. Tο νέο σύστημα διακίνησης πετρελαίου άρχισε να λειτουργεί από τις 15 Φεβρουαρίου.

Η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει γερές βάσεις χάρη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Ενός προγράμματος που εφαρμόζεται με συνέπεια και εξελίσσεται με συνέχεια μέσα στο χρόνο. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία συνεχίζουμε την πορεία που ξεκινήσαμε. Και πιστεύω ότι και το 2008 θα κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για μία ακόμη πιο δυναμική οικονομία και μια πιο δίκαιη κοινωνία.

• Ο Γιώργος Αλογοσκούφης είναι Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου