Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019, 14:19:03

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογία 2014 arrow Άρθρο του Γ. Α. Παπανδρέου: Το κράτος να αντιμετωπίζει τις αδικίες της ελεύθερης αγοράς
'Αρθρο του Γ. Α. Παπανδρέου: Το κράτος να αντιμετωπίζει τις αδικίες της ελεύθερης αγοράς
Πηγή: Express.gr
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ειδικά στη σημερινή δύσκολη διεθνώς οικονομική συγκυρία είναι συγκεκριμένη. Είναι αναγκαία η αναδιανομή του εισοδήματος και ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα. Αναμόρφωση και ενοποίηση των περισσότερων φόρων ακίνητης περιουσίας, όπως και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και απόδοση αυτών των εσόδων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Νέα δημόσια διαχείριση του κράτους. Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, διασφάλιση του θεσμικού πλαισίου από πλευράς Πολιτείας ώστε να έχουν εξασφαλισμένη κεφαλαιακή επάρκεια, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, ευελιξία, ανάπτυξη και εξωστρέφεια, με στόχο απρόσκοπτα να παίζουν τον εθνικό τους ρόλο. Ο ρόλος αυτός διασφαλίζεται μόνο με τον έλεγχο των στρατηγικών αποφάσεων από το δημόσιο και συγκεκριμένα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας:

Ελεγχος του δημοσίου στον ΟΤΕ, για δε τη ΔΕΗ επένδυση σε Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας και οικολογικές τεχνολογίες, εκσυγχρονισμός των λιγνιτικών σταθμών, νέες μονάδες φυσικού αερίου, αποκεντρωμένη διάσπαρτη παραγωγή μικρών, σύγχρονων ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, οικοδόμηση στρατηγικών συμμαχιών και συμμετοχή σε μεγάλα καινοτόμα ενεργειακά και οικολογικά έργα. Για την «Ολυμπιακή Αεροπορία», ανάπτυξή της σε μικτό σχήμα, με συμμετοχή δημοσίων αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Για το ασφαλιστικό απαιτείται εκπλήρωση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στα ταμεία. Δυναμική παρέμβαση στο δημογραφικό, αλλά και στην αγορά εργασίας για τη διεύρυνσή της. Είσπραξη της τεράστιας εισφοροδιαφυγής, δραστικό περιορισμό της μαύρης εργασίας, ενοποιήσεις ταμείων με αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες και μετά από διάλογο, και ενίσχυση του συστήματος με τη συγκρότηση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης. Πλήρης εφαρμογή του ονομαζόμενου νόμου Ρέππα.

Επίσης εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου με επίκεντρο το περιβάλλον, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, μέσα από νέες οικολογικές τεχνολογίες, μαζί με την εκπαίδευση. Τα οποία μεταφράζονται σε ανταγωνιστικά προϊόντα στον αγροτικό χώρο, ανταγωνιστικές υπηρεσίες στον τουρισμό, στη βιομηχανία μας, στις κατασκευές, στον τομέα της ενέργειας και της υγείας.

Τομές σε Δημόσιο και Αυτοδιοίκηση

Το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί καλύτερα, λιγότερο γραφειοκρατικά, με λιγότερη διαφθορά. Το κράτος πρέπει να αλλάξει με σοβαρές τομές για την Αυτοδιοίκηση, για τη χρηματοδότησή της, για την ανάδειξη της περιφέρειας, ως βασικού εργαλείου δημοκρατικού προγραμματισμού. Χρειάζεται επίλυση, με δίκαιο τρόπο, του ασφαλιστικού.

Μέσα από τη φορολογική ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων, μέσω της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, όπως της παιδείας, της πρόνοιας και της ασφάλισης, οφείλει το κράτος να εξισορροπεί τις ανισότητες και να αντιμετωπίζει τις αδικίες που προκαλεί η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.

Προτείνουμε πολιτική αναδιανομή του εισοδήματος με ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα. Τα εισοδήματα, απ’ όλες τις κατηγορίες αμοιβών, να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή, και τα διανεμόμενα κέρδη των εταιριών να φορολογούνται με την ίδια κλίμακα. Αντίθετα, τα αδιανέμητα κέρδη των Νομικών Προσώπων και προσωπικών εταιριών, δηλαδή, αυτά που θα επενδύονται για την ανάπτυξη της επιχείρησης, για νέες θέσεις εργασίας, για την καινοτομία και την εκπαίδευση, να φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή, στο πλαίσιο μιας άλλης αναπτυξιακής λογικής.

Προτείνουμε ακόμη την αναμόρφωση και ενοποίηση των περισσότερων φόρων ακίνητης περιουσίας, και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και απόδοση αυτών των εσόδων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε τη σημερινή πρακτική φορολόγησης των ακινήτων που θεσμοθετήθηκε και εφαρμόζεται από τη Ν.Δ.

ΔΕΚΟ

Σε ό,τι αφορά το κράτος, ζητάμε μια νέα δημόσια διαχείριση. Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, το ΠΑΣΟΚ ζητά η πολιτεία να διασφαλίζει θεσμικό πλαίσιο για την κεφαλαιακή επάρκεια, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την ευελιξία, την ανάπτυξη και την εξωστρέφειά τους, ώστε να μπορούν να παίξουν αποτελεσματικά τον εθνικό τους ρόλο. Ο ρόλος αυτός διασφαλίζεται μόνο με τον έλεγχο των στρατηγικών αποφάσεων από το δημόσιο και συγκεκριμένα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας. Αυτόν τον έλεγχο τον είχαν διασφαλίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο επιμένουμε (π.χ. για τον ΟΤΕ) ότι για να πρωταγωνιστήσει στην τεχνολογική ανάπτυξη και στην καινοτομία, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, χρειάζεται ο έλεγχος του δημοσίου.

Για τη ΔΕΗ ζητάμε επένδυση σε Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας και οικολογικές τεχνολογίες, εκσυγχρονισμό των λιγνιτικών σταθμών, νέες μονάδες φυσικού αερίου, αποκεντρωμένη διάσπαρτη παραγωγή μικρών, σύγχρονων ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, οικοδόμηση στρατηγικών συμμαχιών και συμμετοχή σε μεγάλα καινοτόμα ενεργειακά και οικολογικά έργα.

Για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Υπερασπιζόμαστε την ανάπτυξή της σε ένα μικτό σχήμα, με συμμετοχή δημοσίων, αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων. Ακόμα ζητάμε επίμονη πολιτική διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σοβαρή, τεκμηριωμένη δικαστικά, διεκδίκηση θετικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εμείς προτείναμε τη διαμόρφωση ενός σχεδίου συνεχούς εξυγίανσης και τη σύναψη, μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, κοινωνικού συμβολαίου, στο οποίο όλοι οι συντελεστές θα συμβάλουν και, βεβαίως, θα βοηθούσαμε έτσι και τους εργαζομένους.

Ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό θεωρούμε ότι είναι πρωτευόντως πρόβλημα πόρων και όχι παροχών. Η πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος σημαίνει:

Εκπλήρωση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στα ταμεία. Δυναμική παρέμβαση στο δημογραφικό, με πολιτικές για την οικογένεια, για το παιδί, για τη γυναίκα, για τα νέα ζευγάρια. Παρέμβαση στην αγορά εργασίας, για τη διεύρυνσή της, με πολιτικές για την ένταξη των νέων σε εργασία, των γυναικών και των ανασφάλιστων, είτε είναι ξένοι μετανάστες, είτε είναι ημεδαποί. Είσπραξη της τεράστιας εισφοροδιαφυγής, δραστικό περιορισμό της μαύρης εργασίας, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού βεβαίωσης και είσπραξης των εισφορών, ενοποιήσεις ταμείων με αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες και μετά από διάλογο, και ενίσχυση του συστήματος με τη συγκρότηση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης. Εφαρμογή του ονομαζόμενου Nόμου Ρέππα, στο σύνολό του.

Για την πολιτικοοικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα διεθνώς, παρά τα όσα λέει η διεθνής συντήρηση, θεωρούμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και είναι αναγκαίες για την Ελλάδα. Υπάρχουν ριζοσπαστικές και προοδευτικές προτάσεις, που δεν μας κάνουν έρμαια των διεθνών ανέμων της ελεύθερης αγοράς, ούτε ενός πελατειακού κρατισμού, όπως τον ασκεί η Νέα Δημοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανταγωνιστικότητα περιοριστήκαμε στην 65η θέση από την 61η το 2006. Στο δείκτη δωροδοκίας είμαστε τρίτοι από το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 27% είναι ο δείκτης, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 5%. Διολισθαίνουμε όλο και περισσότερο στη διαφθορά. Στο δείκτη παιδείας, η Ελλάδα είναι 25η ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και 34η ανάμεσα στις 57 της λεγόμενης «Ομάδας Πίζα».

Μόνο το 27% των ελληνικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, έναντι του 51% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε 11η χώρα σε αγοραστική δύναμη ανάμεσα σε 13 χώρες της ευρωζώνης και 18η σε σύνολο 40 ευρωπαϊκών χωρών, με μέσο διαθέσιμο εισόδημα 12 χιλιάδες ευρώ, έναντι 17 χιλιάδων ευρώ στο Βέλγιο.

Προϋπολογισμός και μεσαία τάξη

Ο προϋπολογισμός του 2008 είναι η γραπτή απόδειξη της κυβερνητικής αποτυχίας. Είναι ένας ψευδής προϋπολογισμός, που κρύβει την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ένας προϋπολογισμός αδιαφανής, ένας προϋπολογισμός, που αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης, να πορευτεί αμετανόητη στον ίδιο δρόμο των τελευταίων ετών.

Η μεσαία τάξη, αποτελεί το κομμάτι της κοινωνίας που δείχνει να πλήττεται διεθνώς, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτή είναι και η σημαντικότερη ίσως κοινωνική μεταβολή των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας: η άγρια συμπίεση των μεσαίων στρωμάτων, από τις νεοσυντηρητικές πολιτικές, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και η αίσθηση ενός αδιεξόδου από αυτή την ασφάλεια. Δεν πρόκειται για συμπίεση μόνο οικονομική, είναι και συμπίεση ηθική. Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να χειροτερεύει συνεχώς, βλέπουν τις ευκαιρίες τους, τις δυνατότητές τους, τις ελευθερίες τους να γίνονται ολοένα και λιγότερες.

Η ελευθερία, σήμερα, ταυτίζεται με το πόσο χρήμα έχει ή πόση εξουσία ασκεί κανείς. Αυτή δεν είναι ελευθερία, είναι η αυθαιρεσία των ισχυρών, των παρασιτικών, των μη παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας. Αυτός είναι ο ορισμός της μη δίκαιης, της άδικης κοινωνίας. Ενώ μια δίκαιη κοινωνία διασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα για όλους. Σήμερα η μεσαία τάξη ξέρει ότι η κοινωνική της θέση επιδεινώνεται. Νιώθει ανασφάλεια παντού για το μέλλον της. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου