Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 01:50:16

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Εκλογές στη ΝΔ arrow Εκατέρωθεν βολές από Μπακογιάννη - Σαμαρά
Εκατέρωθεν βολές από Μπακογιάννη - Σαμαρά
Πηγή: ΑΠΕ  22/11/09-12:30


Σε ένα ιδιότυπο debate από τις στήλες της εφημερίδας «Το Βήμα» ανέπτυξαν τις θέσεις και τις απόψεις τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη.
Απαντώντας σε κοινές ερωτήσεις, οι δύο υποψήφιοι κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους: Η κα Μπακογιάννη επέκρινε τον κ. Σαμαρά ότι κρύφτηκε την ώρα της μάχης και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού την επέκρινε για υπόγειους μηχανισμούς, οι οποίοι διαιρούν τις κομματικές οργανώσεις και απωθούν τους ψηφοφόρους.

Οι δύο υποψήφιοι διαφωνούν για τα αίτια της εκλογικής ήττας της ΝΔ:

 Η κα Μπακογιάννη σημειώνει ότι πρώτος και βασικότερος λόγος της ήττας ήταν «η συμπεριφορά κάποιων στελεχών μας τα οποία έπληξαν την εικόνα της παράταξης. Χάσαμε το ηθικό πλεονέκτημα και αυτό ήταν καταστροφικό. Ένας δεύτερος λόγος είναι οι καθυστερήσεις και ολιγωρίες στη λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα. Και ένας τρίτος έχει να κάνει με τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία μας ανάγκασε τον τελευταίο χρόνο να πάρουμε δυσάρεστα μέτρα, τα οποία ήταν μεν αναγκαία, αλλά είχαν πολιτικό κόστος».

Ο δε Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι «μας έφυγαν ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι από το 2004. Υπήρξε μαζική φυγή από το ένα μεγάλο κόμμα χωρίς ουσιαστικά να επωφεληθεί το άλλο . Τους απογοητεύσαμε από την έλλειψη επαφής μαζί τους. Τους απογοητεύσαμε διότι όταν ξέσπασε η κρίση, ενώ στηρίξαμε τη ρευστότητα των τραπεζών, δεν φροντίσαμε η ρευστότητα να φθάσει στην πραγματική οικονομία . Και κάναμε εκλογές τη λάθος στιγμή.
Επίσης ορισμένα στελέχη μας προσέβαλαν το δημόσιο ήθος της παράταξης».

Στο ερώτημα αν επί του θέματος έχουν κάνει προσωπικά λάθη, η κα Μπακογιάννη δηλώνει: «Ως κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης της ΝΔ ασφαλώς έχω και εγώ μερίδιο ευθύνης. Ωστόσο ποτέ δεν κρύφτηκα.
Ποτέ δεν προσπάθησα να διαχωρίσω τη θέση μου. Εγώ στα δύσκολα για το κόμμα βγήκα μπροστά και ξέρω ότι από αυτό είχα κόστος. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν την ασφάλεια της απόστασης για να προστατεύσουν το προφίλ τους».

Και ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει: «Ποιος δεν έχει κάνει; Κάποια στιγμή διαφώνησα και για τις πρόωρες εκλογές.
Δεν ήμουν σε θέση να επηρεάσω τα πράγματα πιο καθοριστικά. Στήριξα τον Καραμανλή και δεν μετανιώνω γι' αυτό».

Ο Α. Σαμαράς και η Ντ. Μπακογιάννη συμφωνούν ότι μετά την εκλογική μάχη ο ηττημένος θα πρέπει να στηρίξει τον νικητή και ο νικητής να εμπιστευθεί τον ηττημένο και ακόμη ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα σύμβολα του κόμματος.

Στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους, η κα Μπακογιάννη δηλώνει πως η υποψηφιότητά της μπορεί να διασφαλίσει πως η ΝΔ θα παραμείνει μεγάλο κόμμα. κόμμα εξουσίας που μπορεί να κερδίσει εκλογές.
«Ισχυρή ΝΔ είναι η μεγάλη ΝΔ. Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση και προς το κέντρο και προς τα δεξιά. Και, παράλληλα, να απευθυνθούμε με σύγχρονο πολιτικό λόγο στην κοινωνία.

Το τελευταίο που χρειάζεται η ΝΔ είναι λογικές περιχαράκωσης και ιδεολογικής καθαρότητας, οι οποίες είναι συνταγή αποτυχίας. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα που πιστεύω ότι έχω είναι ότι η υποψηφιότητά μου ενώνει την παράταξη». Ο δε Αντώνης Σαμαράς τονίζει: «Ότι απευθύνομαι ταυτόχρονα τόσο σε αυτούς που επιθυμούν την ανάδειξη των διαχρονικών αξιών μας όσο και σε εκείνους που ζητούν να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπρος στις σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις που κερδίζουν έδαφος παντού στην Ευρώπη.
Δεν το αφήνω το κόμμα να διαιρεθεί ανάμεσα στους πιο παραδοσιακούς «δεξιούς» και στους πιο σύγχρονους «φιλελεύθερους»».

Στο ερώτημα αν θα στηρίξουν πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επώδυνα μέτρα, η Ντόρα Μπακογιάννη λέει: «Αν είναι σωστό και αναγκαίο ένα μέτρο, θα προτάξουμε το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό.
Πιστεύω ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας συνεπάγονται τεράστιες ευθύνες όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την αντιπολίτευση.

Αν εκλεγώ αρχηγός, θα επιδιώξω να υπάρξει μια εθνική συμφωνία σε ορισμένα πολύ μεγάλα θέματα, στα οποία απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις». Και ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει: «Θα στηρίξω τα χρήσιμα μέτρα.
Αυτά που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Όχι αυτά που τιμωρούν την κοινωνία για να διασώσουν τις στρεβλώσεις που μας έφεραν στην τωρινή κρίση. Ούτε αυτά που προστατεύουν τους ισχυρούς και τιμωρούν τους αδυνάτους.
Το μυστικό είναι η ανάπτυξη. Και δεν πρόκειται να πνίξουμε την οικονομία για να τη... σώσουμε».

Εξ άλλου στο ερώτημα αν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ. Γ. Α. Παπανδρέου για συνεργασία στην επίλυση του Ασφαλιστικού, η κα Μπακογιάννη σημειώνει: «Η τελική επιλογή μας θα διαμορφωθεί από την ουσία τού τι θα προτείνει ο κ. Παπανδρέου. Γιατί μετρά βεβαίως και η ουσία. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αποφασιστικό, χωρίς να πλήξουμε τις διαμορφωμένες, ώριμες ασφαλιστικές προσδοκίες.
Καθαρές κουβέντες».

Και ο Αντώνης Σαμαράς λέει: «Θα συνεργαστώ σε οτιδήποτε ωφελεί τη χώρα. Αλλά και θα εμποδίζω οτιδήποτε υποθηκεύει το μέλλον της. Το αν θα συνεργαστώ ή όχι, λοιπόν, να μου το ρωτήσετε όταν θα γίνουν γνωστές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου