Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 21:56:20

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Στα 104,7 δισ. ευρώ το ύψος των εγγυημένων καταθέσεων στις τράπεζες
Στα 104,7 δισ. ευρώ το ύψος των εγγυημένων καταθέσεων στις τράπεζες
Πηγή: ΑΠΕ  11/06/13-12:10

 Στο ποσό των 140,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των καλυπτόμενων καταθέσεων από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2012.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ύψος των εγγυημένων καταθέσεων ανερχόταν στο τέλος του περασμένου έτους στο ποσό των 104,7 δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των καταθετών που δικαιούνταν αποζημίωση από το Ταμείο σε 32 εκατομμύρια, καθώς πολλοί καταθέτες τηρούν ταυτόχρονα λογαριασμούς σε πολλά πιστωτικά ιδρύματα.
Όλα τα ανωτέρω στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις 6 Απριλίου μετά από ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Η ερώτηση κατατέθηκε μετά τα γεγονότα στην Κύπρο και την αβεβαιότητα και ανησυχία που δημιουργήθηκε στους Έλληνες καταθέτες.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο, "σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και επενδύσεων της 31.12 2012, το ύψος των καλυπτομένων από το ΤΕΚΕ καταθέσεων ανερχόταν σε 140,3 δισ. ευρώ, των εγγυημένων καταθέσεων σε 104,7 δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των καταθετών που δικαιούνταν αποζημίωση από το ΤΕΚΕ σε 32 εκατομμύρια, καθώς πολλοί καταθέτες τηρούν ταυτόχρονα λογαριασμούς σε πολλά πιστωτικά ιδρύματα".

Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιο ύψος ανέρχονται οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες και ποιος ο αριθμός των καταθετών που δικαιούνται αποζημίωσης μέχρι ποσού 100.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής. Ζητούσε επίσης στοιχεία για το δεσμευμένο ποσό που αποτελεί το αποθεματικό του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ποιος είναι ο θεματοφύλακας του αποθεματικού κεφαλαίου και ποιες είναι οι πηγές της χρηματοδότησής του ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των καταθετών των ελληνικών τραπεζών.
Στο έγγραφο του ΤΕΚΕ που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τον απολογισμό του έτους 2012 του ΤΕΚΕ, οι συσσωρευμένοι πόροι του ανέρχονταν, την 31η Δεκεμβρίου 2012, σε 3.980.838.607 ευρώ που, ως ποσοστό των εγγυημένων καταθέσεων, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Οι πόροι του ΤΕΚΕ είναι, στο πλαίσιο της σχετικής πρόβλεψης του νόμου, αφενός κατά ένα μέρος επενδεδυμένοι σε κρατικούς τίτλους της ζώνης του ευρώ υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και αφετέρου σε μορφή καταθέσεων, αναφέρεται επίσης στο έγγραφο.
Όπως εξάλλου ενημερώνεται ο βουλευτής, «κατά το νόμο, οι πόροι του ΤΕΚΕ προέρχονται από ετήσιες τακτικές εισφορές που καταβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα στο ΤΕΚΕ και από έσοδα που προκύπτουν από τη διαχείριση του ενεργητικού του.
Εφόσον οι πόροι δεν επαρκούν για την αποζημίωση καταθετών προβλέπεται η καταβολή συμπληρωματικής εισφοράς και ο δανεισμός των απαιτούμενων κεφαλαίων από τα συμμετέχοντα σε αυτό πιστωτικά ιδρύματα ή και από άλλες πηγές».
Κατερίνα Βλαχοδήμου * Συνημμένο το κείμενο της απάντησης του υπουργείου Οικονομικών.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου