Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 01:28:11

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Περαιτέρω μείωση καταθέσεων και χορηγήσεων τον Απρίλιο
Περαιτέρω μείωση καταθέσεων και χορηγήσεων τον Απρίλιο
Πηγή: ΑΠΕ  29/05/13-17:08

Περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισε ο ρυθμός χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική (οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις) κατά 1,6 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες να εμφανίζει μείωση κατά 3,4%. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2013, ήταν αρνητική κατά 1.190 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 1.514 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της έγινε λιγότερο αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -3,4% από -3,6% τον Μάρτιο του 2013.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έγινε περισσότερο αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -3,0% από -2,8% τον περασμένο μήνα, ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 1.103 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 956 εκατ.
ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -8,7% από -13,9%, τον Μάρτιο του 2013.

Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε κατά 3,7% σε σύγκριση με πέρυσι, στα 104,2 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων εμφάνισαν μείωση κατά 3,2% με αποτέλεσμα το συνολικό υπόλοιπο των δανείων να μειωθεί στα 73,2 δισ. ευρώ από 77,4 δισ. ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αντιστοίχως οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων κατέγραψαν μείωση κατά 5,4% στα 29,3 δισ. ευρώ από 32 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Κατά 1% μειώθηκαν οι καταθέσεις

Μικρή εκροή ύψους 1,7 δισ. ευρώ καταγράφηκε τον Απρίλιο από το απόθεμα των καταθέσεων που διατηρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο τέλος Απριλίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησαν στα 162,3 δισ. ευρώ από τα 164 δισ. ευρώ που είχαν φθάσει στο τέλος Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι καταθέσεις παρέμειναν αυξημένες κατά περίπου 8% σε σύγκριση με το κατώτατο επίπεδο στο οποίο είχαν υποχωρήσει (150,6 δισ. ευρώ) τον Ιούνιο του 2012. Η εκροή των καταθέσεων τον Απρίλιο δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο καθώς παρατηρήθηκε σε όλες σχεδόν χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία). Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κατά κύριο λόγο με την κρίση στην Κύπρο το «κούρεμα» των καταθέσεων που επιβλήθηκε, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου