Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 19:26:49

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Με συμμετοχή καταθετών οι διασώσεις τραπεζών
Με συμμετοχή καταθετών οι διασώσεις τραπεζών
Πηγή: Express.gr
«Ο τρόπος που διασώθηκαν οι τράπεζες της Κύπρου θα αποτελέσει το μοντέλο του μέλλοντος για ανάλογες περιπτώσεις», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή και των μεγαλοκαταθετών στις διασώσεις τραπεζών. «Το μοντέλο της συμμετοχής των μετόχων, πιστωτών και μη εγγυημένων τοποθετήσεων (δηλαδή των καταθετών με ποσά άνω των 100.000 ευρώ) πρέπει να είναι η συνήθης πρακτική στην περίπτωση που ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εμφανίζει προβλήματα» δηλώνει και προσθέτει ότι, σε διαφορετική περίπτωση, εγείρεται θέμα ηθικής, όταν μια τράπεζα επιδίδεται σε επικίνδυνες πρακτικές με μεγάλα κέρδη, αλλά αναθέτουμε στο δημόσιο τις ζημιές, αν υπάρξει αποτυχία.

Δύσκολη χρονιά για την Κύπρο το 2013

Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, παραδέχεται ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και θα υπάρχει ύφεση, που θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. «Θέλω να τονίσω ότι θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και προετοιμαζόμαστε ως κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον "Φιλελεύθερο". Για το αν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα ο κ. Γεωργιάδης δίνει τη δική του εξήγηση. «Πρέπει και ως κράτος να προσγειωθούμε. Να αποκτήσουμε επαφή με την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουμε αυτό που το κάθε νοικοκυριό, η κάθε επιχείρηση θέλοντας και μη συνειδητοποιεί, ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις για πάντα πέραν των δυνατοτήτων σου», σημειώνει και προσθέτει: «συνεπώς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να μην περιμένουμε απλώς να συμβούν τα χειρότερα».

Με αφορμή την πώληση χρυσού, ο κ. Γεωργιάδης, ασκεί κριτική στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τις αντιδράσεις του, αναφέροντας ότι «έγιναν επίσημα και δημοσίως δηλώσεις από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν ανέγνωσε την επίσημη γραπτή απόφαση της 15ης του Μάρτη». Πώς γίνεται ένα μήνα μετά έκπληκτος ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, υπογραμμίζει, «να βγει δημοσίως, να πάρει τηλέφωνο να μας καρφώσει στην ΕΚΤ, να σπεύσει στο Bloomberg να πει, δεν έχω ιδέα». Στο θέμα σχέσεων Κεντρικής Τράπεζας και κυβέρνησης ο υπουργός αναφέρει: «Οφείλω να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει ζήτημα σε σχέση με την αποτελεσματική λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας και σε σχέση με τη συνεργασία. Να συμφωνήσω ότι ειδικά αυτή την περίοδο, τη δύσκολη, δεν έχουμε δικαίωμα να συντηρούμε αυτή την κατάσταση» .

Στην κριτική του κ. Γεωργιάδη βρίσκονται και βουλευτές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει απόρριψαν την πρώτη απόφαση του Eurogroup για κούρεμα 6,5% και δυο μέρες μετά «έτρεχαν και μας έλεγαν να φέρουμε για υπερψήφιση κούρεμα 20%». Σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου θεωρεί «πολύ σημαντική και θετική προοπτική την εξεύρεση και κάποιου επενδυτή, αφού, ως πράξη που θα ενίσχυε την αξιοπιστία» της Τράπεζας και του τραπεζικού συστήματος».


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου