Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 04:35:17

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Ηλεκτρονική διασύνδεση ΣΔΟΕ με τραπεζικούς λογαριασμούς
Ηλεκτρονική διασύνδεση ΣΔΟΕ με τραπεζικούς λογαριασμούς
Πηγή: Express.gr
ΣΥΣΤΗΜΑ οn line σύνδεσης της εφορίας με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να μπορεί να παρακολουθεί, όποτε απαιτείται, το ύψος των καταθέσεων και τις κινήσεις που πραγματοποιούνται στους λογαριασμούς. Τον ερχόμενο Απρίλιο κατατίθεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη διασύνδεση των ελεγκτικών υπηρεσιών με το τραπεζικό σύστημα. Το σχέδιο αφορά τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών. Προβλέπει την  ηλεκτρονική αποστολή στοιχείων από τις τράπεζες στον Τειρεσία. Από εκεί τα στοιχεία θα διοχετεύονται στον κόμβο της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. 

Πρόσβαση θα έχουν όλοι οι φορείς του ελεγκτικού μηχανισμού του Δημοσίου, όπως οι εφορίες, το ΣΔΟΕ καθώς και η Οικονομική Αστυνομία, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών του υπουργείου με το τραπεζικό σύστημα θα συντομευτεί κατά πολύ η διάρκεια διενέργειας διασταυρώσεων ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και τις τραπεζικές καταθέσεις των ελεγχομένων και θα ολοκληρώνονται με ταχύτατους ρυθμούς οι έλεγχοι σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων υπόπτων για φοροδιαφυγή, διακίνηση «μαύρου χρήματος», ξέπλυμα «βρόμικου χρήματος» και παράνομο πλουτισμό.

Σήμερα για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για σοβαρά φορολογικά αδικήματα και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα 8 μηνών ή ακόμη και ενός έτους. Συγκεκριμένα, απαιτείται το ΣΔΟΕ ή κάποια άλλη ελεγκτική υπηρεσία να αποστείλει γραπτό αίτημα για την αποστολή στοιχείων κίνησης τραπεζικών λογαριασμών προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και εκείνη με τη σειρά της να κοινοποιήσει το αίτημα αυτό προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Οι τράπεζες ανταποκρίνονται στο αίτημα μετά την πάροδο πολλών μηνών, με αποτέλεσμα στο ενδιάμεσο διάστημα οι ελεγχόμενοι να έχουν χρόνο για να «κουκουλώνουν» τις παρανομίες τους! Κάποια στιγμή αποστέλλονται από τις τράπεζες τεράστιοι όγκοι χαρτιών με λεπτομερή δεδομένα, που για να ερευνηθούν επαρκώς από τους αρμόδιους ελεγκτές απαιτείται να περάσουν πολλοί μήνες, με συνέπεια να καθυστερεί σημαντικά η ολοκλήρωση των διασταυρώσεων και των ελέγχων σε πολύ σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λοιπών οικονομικών εγκλημάτων.

Με το νέο σύστημα οι χρήστες κατά τη διενέργεια των ελέγχων θα αναζητούν τους λογαριασμούς μέσω του ΑΦΜ κάθε ελεγχομένου. Ειδικότερα το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών θα λειτουργεί ως εξής:

-  Οι πιστοποιημένοι χειριστές θα αναζητούν αυτόματα με κωδικό τον ΑΦΜ του ελεγχόμενου με πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό χωρίς να γνωρίζει η τράπεζα ποιος και πότε ελέγχεται.

- Οι τράπεζες, καθημερινά, θα αποστέλλουν στον Τειρεσία όλες τις κινήσεις που έγιναν στους λογαριασμούς που διατηρούν. Από τον server του Τειρεσία θα αποστέλλονται τα στοιχεία στον server της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

- Η ενημέρωση του Συστήματος θα γίνεται καθημερινά. Οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των ελεγχομένων από το 2002 και μετά. Ωστόσο οι κινήσεις λογαριασμού που θα διατίθενται θα είναι από το 2008.

- Η πρόσβαση θα γίνεται ηλεκτρονικά από διαβαθμισμένους υπαλλήλους μέσω του μοναδικού κόμβου διασύνδεσης της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

- Οι χρήστες θα διαπιστώνουν σε ποιες τράπεζες έχει λογαριασμό ο φορολογούμενος, το υπόλοιπο του λογαριασμού και τις κινήσεις που έκανε

- Η εφαρμογή θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον προσεχή Σεπτέμβριο. Εντός του Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 η διαβίβαση πληροφοριών θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.
Ταυτόχρονα, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση της ψηφισθείσας από τον Ιανουάριο του 2012 διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων χιλιάδων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων, που θα επιλέγονται για φορολογικό έλεγχο.

Με τη μέθοδο αυτή η εφορία θα επανυπολογίζει το εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου με βάση την αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει, τις δαπάνες που πραγματοποιεί για τη διαβίωσή του και για καταναλωτικούς σκοπούς καθώς επίσης και με βάση το ύψος των καταθέσεών του στις τράπεζες.

Οι «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» θα εφαρμόζονται σε περιπτώσεις που προκύπτουν ενδείξεις για απόκρυψη σημαντικού ύψους εισοδημάτων, για διακίνηση «μαύρου χρήματος», για «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» και για παράνομο πλουτισμό. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που θα αποκαλύπτεται ότι απέκρυψε ο ελεγχόμενος θα υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος με βάση τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή με συντελεστές που θα φθάνουν μέχρι και το 45% για τα πολύ μεγάλα ποσά που έχουν αποκρυφτεί.

Οι φορολογικές αρχές θα λαμβάνουν υπόψη στοιχεία που αφορούν:

- Την αναλογία μεταξύ του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων και της αξίας των κτηθέντων περιουσιακών στοιχείων. Θα ελέγχουν δηλαδή εάν η αξία των ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με το ύψος των εισοδημάτων που αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις.

- Τη ρευστότητα των ελεγχομένων.

- Το ύψος των καταθέσεών τους στις τράπεζες.

- Τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με την καταβολή μετρητών. Συγκεκριμένα θα ελέγχονται αγορές περιουσιακών στοιχείων (κατοικιών, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.ά) που έγιναν με μετρητά και θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στην εφορία οι φορολογούμενοι. Αγορές περιουσιακών στοιχείων που έγιναν σε μετρητά και δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογούνται.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου