Κυριακή, 21 Απριλίου 2019, 23:42:53

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Αυτοματοποιημένο σύστημα παραγραφής αδρανών καταθέσεων υπέρ του Δημοσίου
Αυτοματοποιημένο σύστημα παραγραφής αδρανών καταθέσεων υπέρ του Δημοσίου
Πηγή: Express.gr
 


ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ στη νομοθεσία για τις «αδρανείς» καταθέσεις φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο προβλέπεται αυτοματοποιημένο σύστημα για «την παραγραφή υπέρ του ελληνικού Δημοσίου» των αδρανών καταθέσεων με την παρέλευση της 20ετίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι αδρανείς καταθέσεις φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, τα ποσά θα μπαίνουν «σε ειδικό κωδικό και θα διατίθενται για ειδικούς σκοπούς στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στα θέματα υγείας, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης». Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ειδοποιούν τρεις φορές τους καταθέτες των οποίων οι λογαριασμοί δεν παρουσιάζουν κίνηση εφόσον το υπόλοιπό τους είναι μεγαλύτερο των 100 ευρώ.
Η πρώτη ειδοποίηση θα γίνεται με την παρέλευση πέντε χρόνων από την ημερομηνία που ανοίχθηκε ο λογαριασμός, η δεύτερη στη 10ετία και η τρίτη στη 15ετία.
Μετά από 20 χρόνια ακινησίας τα ποσά θεωρούνται έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.
Σε ειδική διάταξη ορίζεται με σαφήνεια ότι το υπόλοιπο αδρανούς καταθετικού λογαριασμού παραγράφεται υπέρ του ελληνικού Δημοσίου μετά την παρέλευση εικοσαετίας.
Κάθε τράπεζα οφείλει αμέσως μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου της εικοσαετίας να αποδίδει στο Δημόσιο συγκεντρωτικά μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων, πλέον αναλογούντων τόκων που έκλεισαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχετικά ποσά σε ειδικό λογαριασμό.
Στο νομοσχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση, ορίζονται μεταξύ άλλων:
• Προκαταβολή σύνταξης. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι ή στρατιωτικοί αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης θα λαμβάνουν έως την έκδοση της κανονικής τους σύνταξης και για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 8 μήνες το 50% του βασικού μισθού κατά το χρόνο αποχώρησης, με προσαύξηση 50% του τυχόν καταβαλλόμενου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.
• Προθεσμίες και ποινές. Για την έκδοση της πράξης κανονισμού της σύνταξης καθιερώνεται προθεσμία έξι μηνών από την ημερομηνία πρωτοκόλλησης της σχετικής αίτησης στην Υπηρεσία Συντάξεων του ΓΛΚ και για την αποστολή της αίτησης συνταξιοδότησης από την Υπηρεσία του υπαλλήλου στο ΓΛΚ, εντός δύο μηνών από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης, με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ. Οι υπάλληλοι που θα καθυστερούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις (με ακόμα πιο σφιχτές εσωτερικές ημερομηνίες) ή θα επιχειρήσουν να παρακάμψουν τη σειρά προτεραιότητας θα έρχονται αντιμέτωποι με κυρώσεις για παράβαση καθήκοντος καθώς και για απιστία σχετική με την υπηρεσία.
• 'Αγαμες θυγατέρες. Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, γίνεται δεκτό να μη λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα από ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, προκειμένου για τη μεταβίβαση συντάξεων σε άγαμες θυγατέρες και μηδενικό πραγματικό εισόδημα. Προϋπόθεση το τεκμαιρόμενο εισόδημα να είναι χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους.
• ΕΚΑΣ. Από την 1-1-2014 το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται στους δικαιούχους συνταξιούχους του Δημοσίου μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, όπως ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα.
Από την 1-1-2013 ως ημερομηνία καταβολής των συντάξεων του Δημοσίου ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου