Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 03:04:31

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Ελβετία: Τρεις «λύσεις» για τη φορολόγηση των καταθέσεων
Ελβετία: Τρεις «λύσεις» για τη φορολόγηση των καταθέσεων
Πηγή: ΑΠΕ  07/12/12-12:49

Στο ύψος του συντελεστή φορολόγησης των ελληνικών κεφαλαίων στην Ελβετία, φαίνεται πως επικεντρώνεται η πολιτική συζήτηση στην κεντροευρωπαϊκή χώρα, εν μέσω διαπραγματεύσεων Αθηνών και Βέρνης για τη σύναψη συμφωνίας, βάσει της οποίας θα φορολογούνται οι καταθέσεις Ελλήνων φορολογικών κατοίκων.

Η Ελβετία έχει συνάψει ήδη φορολογικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία, οι οποίες τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2013. Έχει επίσης συνάψει συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία ωστόσο συνάντησε την άρνηση της γερμανικής 'Ανω Βουλής (Bundesrat). Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία, και σε συζητήσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τις κυρωθείσες συμφωνίες, η Ελβετία θα καταβάλει σε Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστρία ποσοστό επί των ήδη υφιστάμενων κεφαλαίων φορολογικών κατοίκων τους, χωρίς την αποκάλυψη των ονομάτων των κατόχων. Για τις, δε, μελλοντικές αποταμιεύσεις αυτών, θα παρακρατά φόρο εισοδήματος που θα καταβάλει επίσης στις δύο χώρες. Οι κάτοχοι μπορούν να αποφύγουν την πληρωμή των προβλεπόμενων ποσών εφόσον γνωστοποιήσουν τους λογαριασμούς τους –μέσω των ελβετικών τραπεζών- στις χώρες όπου φορολογούνται ή εφόσον κλείσουν τους λογαριασμούς τους πριν τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες.

Ο φόρος που θα παρακρατηθεί από την Ελβετία για τα υφιστάμενα κεφάλαια, και θα αποδοθεί στις χώρες με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες, έχει οριστεί στο 21%-41% για τα γερμανικά και τα βρετανικά κεφάλαια και στο 15%-38% για τα αυστριακά κεφάλαια.

Εν συντομία, οι κάτοικοι Γερμανίας, ΗΒ και Αυστρίας έχουν τρεις επιλογές: -να αποκαλύψουν εθελοντικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, -να διατηρήσουν το απόρρητο των λογαριασμών τους, αποδεχόμενοι την εφάπαξ φορολόγηση των παρελθόντων καταθέσεων και τη φορολόγηση του εισοδήματος των μελλοντικών καταθέσεων τους, ή -να αποσύρουν τις καταθέσεις τους Το ελβετικό κοινοβούλιο είναι έτοιμο να κυρώσει μια τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα, παρά τις ενστάσεις του ελβετικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ηθικής φύσης ερώτημα θέτει, πάντως, ο βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος Φούλβιο Πέλλι (Fulvio Pelli) για το ενδεχόμενο να τεθεί ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό φορολόγησης των υφιστάμενων ελληνικών κεφαλαίων, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Σε συνάντησή τους με Έλληνες δημοσιογράφους στη διοικητική πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη Βέρνη, ο κ. Πέλλι και ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Ζακ Νειρύνκ (Jacques Neirynck) σημείωσαν τη θετική στάση των κομμάτων τους, όπως και του μεγαλύτερου, Λαϊκού Κόμματος, απέναντι σε μια ελληνοελβετκή συμφωνία, στην κατεύθυνση των γνωστών και ως φορολογικών συμφωνιών «Ρούμπικ».

Από την πλευρά της, η σοσιαλίστρια 'Αντα Μάρρα (Ada Marra) εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεθνής πίεση για διαφάνεια στις τραπεζικές καταθέσεις οδήγησε τη χώρα της σε συμφωνίες, που μέχρι πριν πέντε χρόνια ήταν εκτός σκέψης, και ότι είναι θέμα χρόνου να «σπάσει» η έννοια του «απορρήτου» (secrecy). Τάχθηκε επίσης υπέρ της λεγόμενης «αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών» μεταξύ των κρατών, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα λάβει μόνο ένα μέρος των χρημάτων, και προέβλεψε ότι η ελβετο-γερμανική συμφωνία δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Η θέση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών Η διαφύλαξη του τραπεζικού απορρήτου, ως βασικού πυλώνα του ελβετικού τραπεζικού συστήματος, και η παράλληλη διασφάλιση της φορολόγησης των κεφαλαίων για λογαριασμό των συμβαλλομένων χωρών αποτελούν τους βασικούς στόχους των φορολογικών συμφωνιών που επιδιώκει η ελβετική κυβέρνηση.

Σύμφωνα όμως με την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν βασικά «προβλήματα» σε αυτές, όπως 1. η μη αποκάλυψη των ονομάτων των δικαιούχων των λογαριασμών, 2. ότι το ποσό που θα αποδίδεται θα υπολογίζεται αποκλειστικά από τις ελβετικές αρχές, 3. ότι εξαιρούνται λογαριασμοί δικαιούχοι των οποίων είναι μορφώματα τύπου trust και 4. ότι υπάρχει περιορισμός ανταλλαγής πληροφοριών εκ μέρους της Ελβετίας. Ποιο το ύψος των ελληνικών κεφαλαίων στην Ελβετία; Κατά τη διάρκεια πρόσφατων ενημερωτικών συναντήσεων τραπεζικών, κυβερνητικών και πολιτικών στελεχών με Έλληνες δημοσιογράφους στην Ελβετία, δόθηκαν στοιχεία για τη θέση του ελβετικού τραπεζικού τομέα στην οικονομία της χώρας. Όχι όμως και σαφή στοιχεία για το ύψος των «ελληνικών καταθέσεων», στη βάση της «αδυναμίας» συλλογής τέτοιων στοιχείων καθώς και της «αδυναμίας διάκρισης» των κεφαλαίων αυτών, καθώς, ένα μέρος ανήκει σε Έλληνες φορολογικούς πολίτες, άλλο μέρος σε Έλληνες που δηλώνουν κάτοικοι τρίτων χωρών, ενώ μέρος είναι κεφάλαια που δεν φορολογούνται, καθώς προέρχονται πχ από τη ναυτιλία.

Τα συνολικά κεφάλαια που κατείχαν οι ελβετικές τράπεζες το 2011 ανήρχοντο στα 2,78 τρισεκ. ελβετικά φράγκα, ενώ, στον τομέα της εξωχώριας ιδιωτικής τραπεζικής (offshore private banking) η Ελβετία κατείχε (το 2010) μερίδιο 27% της παγκόσμιας αγοράς, ήτοι 2,1 τρισεκ δολ ΗΠΑ σε σύνολο 7,8 τρισεκ USD. Με βάση έκθεση της Boston Consulting Group, το μισό εξ αυτών (1.050 δισεκ), προερχόταν από την Ευρώπη. Ωστόσο, μεγαλύτερο ποσό ευρωπαϊκών κεφαλαίων κατευθύνθηκε στο Λουξεμβούργο (=1.328 δισεκ USD), ενώ στο Λονδίνο, τα νησιά της Μάγχης (Channel Islands) και στο Δουβλίνο κατευθύνθηκαν 722 δισεκ USD.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τραπεζική πηγή στη Γενεύη, δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τα ελληνικά εξωχώρια κεφάλαια, θα «μάντευε» ωστόσο (με βάση υπολογισμού το μερίδιο του ελληνικού ΑΕΠ στο ευρωπαϊκό) ότι θα μπορούσαν να αποτελούν το 5% των ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην Ελβετία, ποσοστό που θα αντιστοιχούσε σε περίπου 52,5 δισεκ δολάρια ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί και το ποσό που μπορεί να συλλεχθεί από τις ελβετικές τράπεζες υπέρ των ελληνικών φορολογικών αρχών. Το γεγονός, δε, ότι οι φορολογικές συμφωνίες με το ΗΒ και την Αυστρία δεν έχουν καν τεθεί σε λειτουργία, δεν συμβάλει στην εξαγωγή κανενός σχετικού συμπεράσματος. Ερωτηθέντες σχετικά, Ελβετοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων συμφωνιών θα αρχίσουν να εμφανίζονται -το νωρίτερο- σε ένα εξάμηνο. Επισκόπηση των φορολογικών συμφωνιών της Ελβετίας με το ΗΒ, την Αυστρία και τη Γερμανία Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, οι συμφωνίες προστατεύουν το τραπεζικό απόρρητο και ικανοποιούν τις φορολογικές αξιώσεις των αντισυμβαλλόμενων χωρών.

Τις θεωρούν μάλιστα αποτελεσματικότερες από την εναλλακτική της αυτόματης ανταλλαγής πληροφορικών και της πρόβλεψης διοικητικής συνδρομής του ΟΟΣΑ, καθώς επίσης και συμβατές με την νομοθεσία της ΕΕ.
Ο ελβετικές αρχές δεν μπορούν να αποτρέψουν το κλείσιμο λογαριασμών από τους κατόχους, οι οποίοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στις συμφωνίες. Έχουν όμως αναλάβει την υποχρέωση να ενημερώσουν τις αντισυμβαλλόμενες χώρες για τους δέκα πιο σημαντικούς προορισμούς (χώρες) των μεταφερόμενων κεφαλαίων. Εκτιμάται ωστόσο ότι δεν έχουν υπάρξει σημαντικές εκροές έως τώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Booz&Co, βραχυπρόθεσμα θα υπάρξουν εκροές 47 δισεκ. ελβετικών φράγκων (δηλαδή πτώση 2,3%), ενώ τραπεζική πηγή υπολόγισε ότι, στην περίπτωση της ελβετογερμανικής συμφωνίας, μόλις το 0,4% των γερμανικών κεφαλαίων έχουν ήδη «φύγει» από την Ελβετία.

Βάσει των συμφωνιών, οι αντισυμβαλλόμενες χώρες θα απέχουν από την ενεργητική απόκτηση κλεμμένων δεδομένων πελατών ελβετικών τραπεζών, όπως έγινε με την αγορά CD, που περιείχαν στοιχεία γερμανών πελατών ελβετικών τραπεζών.

Το ενδεχόμενο, φορολογούμενοι που έχουν τακτοποιήσει τη θέση τους, εν ευθέτω χρόνω, να καταθέσουν νέα, μη-φορολογημένα κεφάλαια στην Ελβετία δεν αποκλείεται. Οι αρχές του ΗΒ και της Γερμανίας θα μπορούν να καταθέτουν αιτήματα διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων, ωστόσο θα απαιτείται από τις ελβετικές αρχές το όνομα συγκεκριμένου πελάτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Ελβετία θα αναφέρει εάν υφίσταται τέτοιος λογαριασμός. Αναφορικά με την Αυστρία, αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών θα πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας, που προβλέπει διοικητική συνδρομή σε δικαιολογημένες μεμονωμένες υποθέσεις.

Η εφαρμογή των συμφωνιών από τις ελβετικές τράπεζες θα ελέγχεται περιοδικά από τις ελβετικές αρχές, οι οποίες και θα μπορούν να επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων από τις τράπεζες. Τις ενημερωτικές επαφές εκπροσώπων των ελβετικών αρχών με Έλληνες δημοσιογράφους οργάνωσε η ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με την ‘Presence Switzerland’ του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών.-


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου