Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, 06:00:06

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Αύξηση καταθέσεων κατά 800 εκατ. τον Οκτώβριο
Αύξηση καταθέσεων κατά 800 εκατ. τον Οκτώβριο
Πηγή: Express.gr
ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ και κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου η μικρή αλλά σταθερή επιστροφή καταθέσεων στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ελλάδα ενισχύθηκαν στα 155,25 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου από 154,33 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, ήτοι κατά 920 εκατ. ευρώ περίπου.

Συνολικά, στο διάστημα Ιουνίου - Οκτωβρίου η εγχώρια δεξαμενή καταθέσεων καταγράφει αύξηση 5 δισ. ευρώ περίπου. Η μεγάλη βελτίωση υπήρξε μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου μετά τις εκλογές, όπου σημειώθηκε αύξηση 3,3 δισ. ευρώ, ενώ από το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο καταγράφεται αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ περίπου σε καταθέσεις μηνιαίως.

Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,8 δισ. ευρώ και ανήλθαν στα 161 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Αντιθέτως, σε φυγή φαίνεται πως τρέπονται οι καταθέτες στις ιταλικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 26,4 δισ. ευρώ στα 1,441 τρισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Στην Ισπανία οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 0,8 δισ. ευρώ στα 1,504 τρισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αύξησε σημαντικά και συγκυριακά τον Οκτώβριο τη ρευστότητα που αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από την ΤτΕ μέσω του ELA, του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας.

Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν τον Οκτώβριο από την ΤτΕ και την ΕΚΤ 129,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 122,7 δισ. ευρώ ήταν από τον ELA και τα 6,5 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.
Το Σεπτέμβριο οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει 131 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 100,6 δισ. ευρώ από τον ELA και 30,25 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες πολύ σύντομα θα πάρουν νέα προκαταβολή από το ΤΧΣ, περί τα 3-4 δισ. ευρώ, ώστε να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, δηλαδή tier 1, πάνω από 8% ώστε να μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ.
Η νέα προκαταβολή αναμένεται περί τις 15-18 Δεκεμβρίου, οπότε θα αποκατασταθεί και η παρεχόμενη ρευστότητα από την ΕΚΤ, που κοστίζει 0,75%, ενώ από τον ELA κοστίζει στις τράπεζες 3%.

Κ. Παπαγρηγόρης


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου