Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 10:15:39

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχει πλήξει τις βασικές μετοχές του σιδήρου
Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχει πλήξει τις βασικές μετοχές του σιδήρου
Πηγή: Express.gr

Η ΛΑΜΨΗ του χρυσού και η δημοτικότητα του αργού πετρελαίου είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν, αλλά οι εταιρίες εξόρυξης αξίζουν μια ματιά, κυρίως από μακροπρόθεσμους επενδυτές. Υπάρχει πολλή συζήτηση αυτές τις μέρες για τα εμπορεύματα και τις μετοχές εμπορευμάτων. Οι επενδυτικές στρατηγικές της μόδας φαίνεται να έχουν επικεντρωθεί στο χρυσό, σε φυσική μορφή ή μέσω ETFs (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) όπως το GLD, ή μέσω εταιριών ορυχείων όπως η Barrick Gold (ABX) και η Goldcorp (GG). Επίσης της μόδας είναι οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και σε εταιρίες όπως η ExxonMobil (XOM). Κανείς όμως δεν πρέπει να αποκλείει μετοχές άλλων εμπορευμάτων, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με σιδηρομεταλλεύματα.

Οι μεγάλοι παίκτες στο χώρο αυτό περιλαμβάνουν την Cliffs Natural Resources (CLF) και τις διαφοροποιημένες blue chip εταιρίες εξόρυξης Vale (VALE), BHP Billiton (BHP) και Rio Tinto (RIO), μεταξύ άλλων.
Γιατί, λοιπόν, σίδηρος;

Εμπορευσιμότητα: Η ισχυρή ζήτηση για τη βάση των σιδηρομεταλλευμάτων σημαίνει ότι η αγορά πάντα αναζητά το προϊόν αυτό. Περίπου 2 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι θα εξορυχτούν το 2012, σύμφωνα με το περιοδικό The Economist, και το μέγεθος της αγοράς εμπορευμάτων για σιδηρομετάλλευμα ξεπερνιέται μόνο από το αργό πετρέλαιο.

Υπάρχει παντού: Ο σίδηρος και ο χάλυβας (που είναι ουσιαστικά σίδηρος καθαρός) είναι πανταχού παρόντες. Χρησιμοποιούνται σε ουρανοξύστες, αυτοκίνητα, πλυντήρια πιάτων και σε οτιδήποτε ενδιάμεσα. Περίπου το 95% της παγκόσμιας παραγωγής μετάλλων επικεντρώνεται στον τομέα του χάλυβα και του σιδήρου.
Δεν είναι μόνο η βασική ζήτηση: Δείτε την οικοδομική έκρηξη μόνο στην Κίνα και την Ινδία, καθώς αυτές οι αναδυόμενες αγορές αστικοποιούνται και χρειάζονται περισσότερες πολυκατοικίες και εμπορικά ακίνητα. Περισσότερες κατασκευές και πωλήσεις ανθεκτικών αγαθών στο εξωτερικό σημαίνει αυξανόμενη ζήτηση για τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν η μακροοικονομική εικόνα δεν είναι τόσο καλή προς το παρόν.

Πληθωρισμός: Κατά ομολογία του ίδιου του Ben Bernanke, οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών έχουν σχεδιαστεί τώρα για να επικεντρωθούν στην αύξηση της απασχόλησης και στη στήριξη των στοιχείων του ενεργητικού... και για τον πληθωρισμό βλέπουνε μετά με ένα μικρό ποσοστό πληθωρισμού να είναι πραγματικά επιθυμητό. Οι ίδιες πληθωριστικές πιέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του χρυσού και του πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε αύξηση των τιμών των σιδηρομεταλλευμάτων.

Φυσικά, οι κίνδυνοι είναι προφανείς: Ως βασικό μέταλλο, ο σίδηρος είναι υπό την οδυνηρά κυκλική φύση της παγκόσμιας οικονομίας. Ακριβώς όπως οι αδύναμες τιμές του χαλκού και του αλουμινίου έχουν συγκρατήσει τις μετοχές που σχετίζονται με αυτά τα μέταλλα, έτσι και οι βασικές μετοχές σιδήρου έχουν αισθανθεί τον πόνο της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η Cliffs Natural Resources και η Rio Tinto βρίσκονται κάτω κατά περισσότερο από 50% από την εποχή των μέγιστων τιμών των εμπορευμάτων στα μέσα του 2008, καθώς και άλλες μετοχές σιδήρου είναι σημαντικά στο κόκκινο κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών έναντι ενός μικρού κέρδους για τον S&P 500.

Όμως, το περιθώριο ανόδου είναι αρκετά δραματικό με βάση τα ιστορικά στοιχεία.
Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος έχουν συντριβεί κατά το παρελθόν έτος ή λίγο παραπάνω, αλλά δείχνουν σημάδια ζωής. Αν και όταν η ζήτηση ανακάμψει, είναι αρκετά ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι οι παραγωγοί σιδηρομεταλλεύματος θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές κατά 50% υψηλότερα από ό,τι τώρα.
Είναι δυνατόν το πετρέλαιο να χτυπήσει τα 150 δολ. το βαρέλι ή ο χρυσός να χτυπήσει τα 2.500 δολ. η ουγκιά στο εγγύς μέλλον, αλλά είναι τουλάχιστον εξίσου δυνατό, αν όχι περισσότερο, τα σιδηρομεταλλεύματα να ανέβουν στα ύψη.

Σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο καλό είναι να υπάρχει σωστή διαφοροποίηση και αν είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται και άλλες μορφές επένδυσης εκτός των παραδοσιακών μετοχών και ομολόγων. Μπορεί κανείς να κοιτάξει και τις εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα εμπορεύματα, τα νομίσματα, τα ακίνητα, τα managed futures κτλ.


Του Αλέξη Αλεξίου*


*Ο κ. Α. Αλεξίου είναι πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίων σε ΑΕΠΕΥ
alal@otenet.gr


Προσοχή:
Το εν λόγω άρθρο εκφράζει μόνο τις προσωπικές απόψεις του συντάκτη του, έχει επιμορφωτικό χαρακτήρα και δεν σκοπεύει στην προώθηση και διαφήμιση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας. Επίσης δεν αποτελεί σύσταση για πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης. Οι επενδύσεις γενικά, και ειδικότερα σε μοχλευμένα προϊόντα, έχουν ρίσκο. Προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου