Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 17:45:58

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Citigroup: Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013
Citigroup: Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013
Πηγή: Express.gr
Η CITIGROUP εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι άλυτο και προσδοκά με πιθανότητα 50%-75% ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, με τρομακτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας, σύμφωνα με την ανάλυσή της “Global Economic Outlook and Strategy” που υπογράφει ο chief economist του οίκου Willem Buiter.

Η πραγματική οικονομία θα υποχωρήσει 7,5% φέτος, αλλά 10,1% το 2013 με την ανεργία από το 23,6% φέτος να εκτινάσσεται στο 29% στο επόμενο έτος, βάσει των εκτιμήσεων της Citigroup. Με το νέο νόμισμα ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 15% και το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 437,3% από 156,5% φέτος!

Ταυτόχρονα, αμφισβητεί την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του προγράμματος: “Πιστεύουμε ότι η τρόικα θα μπορούσε να δώσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, αλλά είναι απίθανο να συμφωνήσει στο αίτημα της κυβέρνησης για ουσιαστικές αλλαγές στο μνημόνιο. Η προκύπτουσα αντιπαράθεση ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των 30 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προγραμματιστεί, αλλά ακόμη και αν η εκταμίευση γίνει τελικά προς το τέλος του καλοκαιριού, η πιθανή αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί, ακόμα και στο ελαφρώς τροποποιημένο MoU, είναι πιθανό να αποκλείσει τις υπόλοιπες εκταμιεύσεις στη συνέχεια”.

Το “Grexit” μπορεί επίσης να προκληθεί από μια επανεξέταση της τρόικας για την ελληνική οικονομία στην οποία θα αναφερόταν ότι εσκεμμένα η χώρα δεν συμβαδίζει με τις προϋποθέσεις του προγράμματος, σταματώντας τις εκταμιεύσεις στην Ελλάδα. Σε εκείνο το σημείο η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την ΟΝΕ, επιβάλλοντας ωστόσο ελέγχους κεφαλαίου, συναλλαγματικούς ελέγχους, περιορισμούς στην εκροή καταθέσεων και προσωρινή αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup. “Πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο θα αυξηθούν, καθώς ο κίνδυνος να χρειαστούν διάσωση τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία, αυξάνονται”, σημειώνουν οι αναλυτές της Citi.

Σύμφωνα με τη Citigroup, απαιτούνται τρεις εξαιρετικά απίθανες εξελίξεις για να παραμείνει η χώρα μέλος της ΟΝΕ. “Η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τη θεσμική και πολιτική της κατάσταση, να δείξει ικανότητα στην εφαρμογή εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας ακόμα και αν η τρόικα κάνει μερικές παραχωρήσεις”. Επιπλέον, ακόμη και αν η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, θα χρειαστεί σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της για να εισέλθει η χώρα σε βιώσιμη πορεία. 

Τέλος, οι επίσημοι πιστωτές της χώρας θα πρέπει να συμφωνήσουν να διατηρηθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, τόσο μέσω του ευρωσυστήματος όσο και μέσω του ELA.
Κατά τη γνώμη της Citi είναι απίθανο ότι αυτές οι τρεις προϋποθέσεις να συμβούν!


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου