Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 02:46:18

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία θα είναι η καλύτερη επένδυση για τα επόμενα 10 χρόνια
Τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία θα είναι η καλύτερη επένδυση για τα επόμενα 10 χρόνια
Πηγή: Express.gr
Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ επενδυτής Τζιμ Ρότζερς  είπε την Τετάρτη σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους ότι η πιο σημαντική πρόκληση είναι να μάθουν για τα εμπορεύματα, επειδή τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία θα είναι το καλύτερο μέρος για να επενδύσει κανείς τα επόμενα 10 χρόνια. «Τα εμπορεύματα είναι απλά μια άγνωστη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων αυτή τη στιγμή» είπε ο Ρότζερς στην εικονική σύνοδο κορυφής Alts. «Μια τεράστια ποσότητα χρημάτων θα τοποθετηθεί σε εμπορεύματα την επόμενη δεκαετία, καθώς οι άνθρωποι μαθαίνουν για τις ελλείψεις στην προσφορά. Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν επενδύσει σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία». Ο ειλικρινής επενδυτής και συγγραφέας μπεστ σέλερ μίλησε για την κρίση χρέους της Ευρώπης, τη φούσκα στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, τα αγαπημένα θέματά του για επενδύσεις σε εμπορεύματα, καθώς και για την καθημερινή χρήση των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων και τίτλων (ETFs and notes).

Εδώ είναι μερικά από τα κυριότερα σημεία της συζήτησής του:
 
Για την Ευρώπη:
Οι πτωχεύσεις θα πρέπει να επιτρέπονται παρά να «πουσάρουν» τις προβληματικές τράπεζες

Οι ειδήσεις από την Ευρώπη επιδεινώνονται καθώς οι ηγέτες ωθούν τα προβλήματα του χρέους στο μέλλον μετά τις επόμενες εκλογές. «Κανείς δεν μειώνει πραγματικά το χρέος», είπε ο Ρότζερς. «Δεν υπάρχει κανένα ψήφισμα για το θέμα. Η λύση για το πάρα πολύ χρέος δεν είναι περισσότερο χρέος. Συσσωρεύουν περισσότερο χρέος ελπίζοντας θα διορθωθεί το πρόβλημα. Εκείνο χειροτερεύει ... Δεν φαίνονται καλά τα πράγματα».

Πιστεύει ότι οι πτωχεύσεις θα πρέπει να επιτρέπονται παρά να «πουσάρουν» τις προβληματικές τράπεζες. Θα υπάρξει κατάρρευση, αλλά η περιοχή θα είναι σε θέση να ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Ο Ρότζερς επισήμανε την εμπειρία της Ιαπωνίας. «Το προσπάθησαν αυτό το 1990. Δεν αφήναν κανέναν να αποτύχει και δημιούργησαν τις τράπεζες - ζόμπι. Είναι 22 χρόνια μετά και η αγορά της Ιαπωνίας είναι κάτω κατά 80%. Αυτό δεν λειτουργεί».

Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω στην ιστορία, οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν μια οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και η απάντηση ήταν να αυξήσουν τα επιτόκια και να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό, κάτι το οποίο οδήγησε σε μια δυνατή δεκαετία. «Πρέπει να πληρωθεί το τίμημα. Δεν είναι διασκεδαστικός ο πόνος», δήλωσε ο Ρότζερς στην εικονική διάσκεψη.

Για μετοχές και ομόλογα:
Δεν κατανοώ το δανεισμό χρημάτων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για 30 χρόνια
Μετοχές: «Σορτάρω (πουλάω) μετοχές», δήλωσε ο Ρότζερς.

Ομόλογα: «Η 31ετής ανοδική αγορά ομολόγων πλησιάζει στο τέλος της. Ωστόσο, αυτό το είπα πέρυσι, έτσι ο συγχρονισμός μου δεν είναι καλός». «Δεν μπορώ να συλλάβω το δανεισμό χρημάτων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για 30 χρόνια». Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων του Δημοσίου των ΗΠΑ διαπραγματεύονται γύρω στο 2,7%. «Εάν το χρέος συνεχίσει να αυξάνεται και η εκτύπωση χρήματος επανέρθει ισχυρότερη, τα ομόλογα θα είναι ένα άσχημο μέρος για να είναι κανείς».

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα δούμε υψηλότερα επιτόκια. Φυσικά, ήμουν πεπεισμένος γι'Α αυτό και πέρυσι, αλλά τα ποσοστά μειώθηκαν. Οι φούσκες πάντα κρατάνε περισσότερο από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι άνθρωποι και πάνε υψηλότερα από ό,τι οι άνθρωποι αναμένουν. Αυτός είναι ο ορισμός της φούσκας. Δεν έχω ιδέα πόσο καιρό θα διαρκέσει, αλλά δεν παίζω».

ETFs (ΔΑΚ): «Τα διαπραγματεύσιμα προϊόντα είναι βολικά για τα εμπορεύματα. Αγοράζω πάντα διαπραγματεύσιμα προϊόντα και είναι καταπληκτικά. Έχω ETFs και ETNs εμπορευμάτων που έχουν ως βάση τα συμβόλαια».

Για τα νομίσματα
Το δολάριο δεν είναι ένα ασφαλές καταφύγιο

Ο Ρότζερς κατέχει περισσότερα του ενός νομίσματα, αλλά οι μεγαλύτερες θέσεις του είναι στο ελβετικό φράγκο και το γιεν Ιαπωνίας. 'Αλλα νομίσματα που κατέχει είναι το αμερικανικό δολάριο και το κινεζικό νόμισμα.

Κατέχει το δολάριο λόγω της αναταραχής στην Ευρώπη. «Οι άνθρωποι θα σπεύσουν να αγοράσουν το δολάριο», δήλωσε ο Ρότζερς. «Δεν είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, αλλά οι άνθρωποι σκέφτονται ότι είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. Θα το κρατάω μέχρι οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει κάτι καλύτερο».

«Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στην ιστορία του κόσμου. Αυτό δεν είναι μια καλή κατάσταση. Το δολάριο των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά προβληματικό και θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για μας στη συνέχεια».

Για τα εμπορεύματα
Θέλω να έχω πραγματικά περιουσιακά στοιχεία αφού οι ελλείψεις επιδεινώνονται, δεν βελτιώνονται

Ο Ρότζερς, είπε, στο δικό του χαρτοφυλάκιο, είναι long (αγορασμένος) εμπορεύματα. «Εάν η παγκόσμια οικονομία βελτιωθεί, τα εμπορεύματα θα πάνε καλά εξαιτίας των ελλείψεων», ανέφερε.

«Οι κυβερνήσεις τυπώνουν χρήματα – αυτό είναι το μόνο που ξέρουν. Έτσι, αν έχετε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία όπως το ασήμι και το ρύζι, θα επιβιώσετε», δήλωσε ο Ρότζερς.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται τα εμπορεύματα, αλλά αρχίζουν όλο και περισσότερο να το κάνουν».

«Η προσφορά των εμπορευμάτων ήταν σε παρακμή εδώ και 20 χρόνια». Τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου βρίσκονται σε παρακμή και δεν έχουν ανοίξει πολλά νέα ορυχεία.

Στη γεωργία, η μέση ηλικία ενός αγρότη στις ΗΠΑ είναι 58 και 66 στην Ιαπωνία. «Εξαντλούνται οι αγρότες», σημείωσε ο Ρότζερς.

«Θέλω να έχω πραγματικά περιουσιακά στοιχεία. Θέλω να επενδύω σε εταιρίες που παράγουν πραγματικά αγαθά. Οι ελλείψεις επιδεινώνονται, δεν βελτιώνονται».

Θα προτιμούσε μάλλον να κατέχει φυσικό αέριο σε αυτές τις τιμές παρά να σορτάρει το εμπόρευμα. Ο Ρότζερς πιστεύει ότι είμαστε πιο κοντά στον πυθμένα παρά στην κορυφή του φυσικού αερίου.

Για τα πολύτιμα μέταλλα
Ο χρυσός θα υπερβεί τα 2.000 δολ. ανά ουγκιά αλλά διορθώσεις 30% - 40% είναι φυσιολογικές

«Ο χρυσός είναι πάνω 11 χρόνια στη σειρά. Ο χρυσός κινείται πλάγια τώρα, μια επάξια κίνηση. Έχω χρυσό, δεν είμαι πωλητής χρυσού. Αν ο χρυσός πάει κάτω, εγώ θα αγοράσω περισσότερο». Πιστεύει ότι ο χρυσός θα πάει τελικά πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγκιά, αλλά είπε ότι οι διορθώσεις μεταξύ 30% και 40% είναι φυσιολογικές.
Ο Ρότζερς κατέχει όλα τα μέταλλα, αλλά είπε πως αν έπρεπε να αγοράσει ένα σήμερα αυτό θα ήταν το ασήμι.

Πέντε συμβουλές προς οικονομικούς συμβούλους

·      Nα μάθουν για τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία.

·      Να αγοράζουν χαμηλά και να πωλούν υψηλά. Είναι πολύ απλό. Το πρόβλημα είναι να γνωρίζει κανείς τι είναι σε χαμηλά και τι είναι σε υψηλά επίπεδα.

·      Τα εμπορεύματα έχουν αποδώσει καλύτερα από τις μετοχές, έχοντας όμως και αρκετή μεταβλητότητα. Σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο καλό είναι να υπάρχει διαφοροποίηση και σε πιο εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα εμπορεύματα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει μεγάλη συσχέτιση αποδόσεων.

·      Η αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ και η εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομική ένωση παρέχουν μάλλον ελάχιστα κίνητρα για να αγοράσει κανείς μόνο μετοχές.

·      Επιπλέον, αυτή είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία όπου τόσες πολλές μεγάλες οικονομίες έχουν προβλήματα κυρίαρχου χρέους μονομιάς. Είμαστε σε ανεξερεύνητο έδαφος!

Του Αλέξη Αλεξίου, πιστοποιημένου διαχειριστή χαρτοφυλακίων σε ΑΕΠΕΥ alal@otenet.gr

Προσοχή:
Το εν λόγω άρθρο εκφράζει μόνο τις προσωπικές απόψεις του συντάκτη του, έχει μόνο επιμορφωτικό χαρακτήρα και δεν σκοπεύει στην προώθηση και διαφήμιση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας. Επίσης δεν αποτελεί σύσταση για πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης. Οι επενδύσεις γενικά, και ειδικότερα σε μοχλευμένα προϊόντα έχουν ρίσκο. Προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου