Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 01:28:04

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Σταδιακή επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες
Σταδιακή επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες
Πηγή: Express.gr
ΗΡΕΜΙΑ για τρίτη συνεχόμενη μέρα επικράτησε χθες στα τραπεζικά γκισέ, όπου εκτός των μικρών εισροών καταθέσεων της τάξης των 200 - 300 εκατ. ευρώ έχουν σταματήσει και οι εκροές, που έφταναν τις αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε καθημερινή βάση. Ενδεικτικό του κλίματος που καταγράφεται είναι το αυξημένο ενδιαφέρον για τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες και τα διάφορα εναλλακτικά καταθετικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, το  ενδιαφέρον αυτό θεωρείται το πρώτο βήμα για την επιστροφή καταθέσεων, ενώ στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται άτομα που διατηρούν αυξημένη ρευστότητα είτε σε θυρίδες είτε σε σπίτια, και η οποία θα γυρίσει στο τραπεζικό σύστημα μόλις η ανησυχία εκτονωθεί.

Συνολικά, οι εκροές καταθέσεων από τις αρχές Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου προσέγγισαν τα 12 δισ. ευρώ. Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου περί τα 3 - 4 δισ. ευρώ καταθέσεις αποχώρησαν από το σύστημα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων «έφυγε» την προηγούμενη εβδομάδα. Τον περασμένο Μάιο στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος και της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης περισσότερα από 7 δισ. ευρώ «σηκώθηκαν» λόγω της ανασφάλειας και της διάχυτης αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), περί τα 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες, στρώματα και... αποθήκες. Αν η ανησυχία εκτονωθεί με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και πολύ περισσότερο αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για τη μικρή έστω ελάφρυνση των όρων του μνημονίου και την ενεργοποίηση πολιτικών για την τόνωση της ανάπτυξης, τότε το κλίμα στη χώρα θα βελτιωθεί θεαματικά και θα οδηγήσει στην επιστροφή μεγάλου μέρους της ρευστότητας που βρίσκεται εντός της χώρας, αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2008 οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 90 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων έχει μετακινηθεί στο εξωτερικό, άλλα διατηρούνται σε μετρητά και άλλα έχουν «καταναλωθεί» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η επιστροφή των καταθέσεων που έχουν μεταφερθεί στις τράπεζες του εξωτερικού, και οι οποίες είναι περισσότερες από την προηγούμενη κατηγορία, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα αργήσουν να έλθουν στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες αναμένουν την εκτόνωση της ανησυχίας, προκειμένου να ισορροπήσει η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων, αλλά και να προχωρήσει η δεύτερη φάση της κεφαλαιοποίησης, που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. Η δεύτερη δόση, που αναμένεται να είναι ισόποση της πρώτης, δηλαδή ύψους 18 δισ. ευρώ, θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, ενώ κρίσιμες είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την τύχη της ΑΤΕbank, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και των μικρότερων τραπεζών.

Κ. Παπαγρηγόρης


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου