Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, 06:04:05

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Η Ευρωζώνη ετοιμάζεται για μείωση επιτοκίων
Η Ευρωζώνη ετοιμάζεται για μείωση επιτοκίων
Πηγή: ΑΠΕ  15/06/12-12:41

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να προσφέρουν στη νέα ελληνική κυβέρνηση ένα πακέτο κινήτρων για να την πείσουν να εμμείνει στην τρέχουσα συμφωνία διάσωσης μετά τις εκλογές της Κυριακής, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πακέτο των κινήτρων θα περιλαμβάνει περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων διάσωσης (σ.σ.: των δανείων από την Ευρωζώνη) καθώς και πόρους της ΕΕ που θα δοθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να τονωθούν οι επενδύσεις σε δημόσια έργα.

Παρά τις παραχωρήσεις που ετοιμάζουν, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι παραμένουν αντίθετοι σε μεγαλύτερες αλλαγές -που επιδιώκουν πολλοί στην Ελλάδα- στο μνημόνιο, όπως στην αλλαγή ή επιμήκυνση των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα, προσθέτει το δημοσίευμα. Οι ίδιοι αξιωματούχοι επιμένουν, επίσης, ότι το πακέτο των παραχωρήσεων θα δοθεί υπό τον όρο ότι πρώτα η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει ότι θα εμμείνει σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Η εφημερίδα σημειώνει ότι μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης θα ήταν μία σημαντική παραχώρηση από την πλευρά της Ευρωζώνης, σε μία εποχή που η κοινή γνώμη σε πολλές χώρες- μέλη της έχει γίνει πιο σκληρή έναντι της Ελλάδας.

Η τρέχουσα συμφωνία, που έγινε τον Φεβρουάριο, μείωσε τα επιτόκια σε επίπεδα, τα οποία είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, χαμηλότερα από το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανείστριες χώρες χάνουν χρήματα για κάποια από τα δάνεια αυτά. Οι Ευρωπαίοι ευελπιστούν ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ θα φανεί ελκυστικό στη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των θέσεων βραχυπρόθεσμης εργασίας, εφόσον υλοποιηθεί γρήγορα και σε σημαντική έκταση. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το ύψος του επενδυτικού προγράμματος δεν έχει ορισθεί, αλλά με βάση κάποια από τα σχέδια που εξετάζονται, οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις θα στόχευαν στην αναβάθμιση της κρατικής περιουσίας, ώστε να γινόταν πιο ελκυστική για πώληση, με βάση το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.

Η ΕΤΕπ διέθεσε πέρυσι το ποσό- ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε να βρει μεγάλα προγράμματα για χρηματοδότηση, επειδή πρέπει σε αυτά να συμμετέχουν και ιδιώτες επενδυτές, κάτι που αποδείχθηκε πολύ δύσκολο στη σημερινή ελληνική συγκυρία. Η ΕΤΕπ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ένα σχέδιο για τη χορήγηση δανείων στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Το σχέδιο αυτό ακόμη ετοιμάζεται, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου