Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 06:57:09

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Γιατί δεν θα βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση (3)
Γιατί δεν θα βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση (3)
Πηγή: Express.gr
ΤΕΤΑΡΤΟ επιχείρημα προς τη μη διάλυση της ευρωζώνης είναι η ανεπάρκεια των θεσμών οργάνωσης, θεσμικού ελέγχου και λειτουργίας της νομισματικής ένωσης.  Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα, το οποίο είναι απόλυτα κατανοητό προς όλους, πολιτικούς και οικονομολόγους, εντός και εκτός ΕΕ. Θα είναι πολύ δύσκολο προς κάθε Ευρωπαίο πολιτικό να πείσει τα κοινοβούλιά  τους (δηλαδή τους λαούς της Ευρώπης)  ότι το όραμα της Ευρώπης θα γυρίσει πίσω σε τεμαχισμό των νομισματικών διαδικασιών, επειδή δεν πρόκαναν να θωρακίσουν την Ένωση. Πριν καταλήξουν σε πρόταση διάλυσης, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι πρέπει να αποκαταστήσουν τη θεσμική θωράκιση του νομίσματος. Προηγείται λοιπόν η θέσπιση μέτρων για κεντρικό έλεγχο των οικονομιών, ευρωομόλογα, πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, κεντρικό έλεγχο των τραπεζών, έλεγχο των αγορών παραγώγων που τζογάρουν σε ευρώ και πλείστες άλλες θεσμικές παρεμβάσεις που  δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.  

Πέμπτον, η νομισματική ένωση δεν οργανώνεται ανάλογα με τις προσωρινές διαθέσεις μιας μερίδας των Ευρωπαίων πολιτικών. Με άλλα λόγια, η νομισματική ένωση δεν μπορεί να εξελίσσεται ανάλογα με την ευκαιριακή ύπαρξη σε θέσεις-κλειδιά μερικών ατόμων που προβάλλουν έντονα το προσωπικό ή κομματικό επιχείρημα στα λόγια και τις πράξεις τους.  Έχουμε χορτάσει από τα λόγια του κ. Σόιμπλε, του Ολλανδού και της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών και άλλων γερακιών της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι εκπροσωπούν το σύνολο των απόψεων για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Φανταστείτε τι θα έλεγε για την Ελλάδα ένας σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος ή ένας σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας. Μια νομισματική ένωση όμως δεν μπορεί να είναι έρμαιο της κομματικής και ιδεολογικής ταυτότητας των εκάστοτε ηγετών.

Έκτο και τελευταίο είναι το επιχείρημα «να διώξουμε την Ελλάδα για να συνετιστούν οι υπόλοιποι». Αυτή θα είναι μια πρωτοφανής εξέλιξη στο διεθνές δίκαιο. Δηλαδή, να τιμωρηθεί ένας λαός ο οποίος κατά τεκμήριο αποτελείται από αθώους πολίτες, επειδή μερικοί πολιτικοί του πήραν ορισμένες (λάθος έστω) αποφάσεις. Τεχνικά πώς θα γίνει αυτό; Έστω και ένα κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας (π.χ. το κυπριακό), το «διώξιμο» δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αλλά και τα υπόλοιπα κοινοβούλια των μελών της ΕΕ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Και οι νομικοί σύμβουλοι των κυβερνήσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την «έξωση» θα κουραστούν ελάχιστα για να διαπιστώσουν πως οι συνθήκες δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο. Αν γίνει έξωση με πραξικοπηματικό τρόπο, τότε η Ευρώπη θα τιμωρήσει μια χώρα που –λένε ότι– επιδεικνύει αντικοινοτική συμπεριφορά, ενεργώντας με ακόμη χειρότερη συμπεριφορά.

του Κώστα Λουρόπουλου costas@e-on.gr
(Τέλος. Διαβάστε τα 2 προηγούμενα άρθρα επιλέγοντάς τα από τις σχετικές ειδήσεις)


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου