Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 08:40:18

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Τρία σενάρια για το διεθνές νομισματικό σύστημα το 2030
Τρία σενάρια για το διεθνές νομισματικό σύστημα το 2030
Πηγή: ΑΠΕ  13/06/12-14:15


Τρία πιθανά σενάρια για το διεθνές νομισματικό σύστημα το 2030 αναλύει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με τίτλο «Σενάρια για το μέλλον του διεθνούς νομισματικού συστήματος», που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Deloitte, καθώς η κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη εξαπλώνεται με σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι προβλέψεις βασίστηκαν στις πιθανές πολιτικές επιλογές στις τρεις σημαντικότερες νομισματικές περιοχές στον κόσμο: του ευρώ, του δολαρίου και του γουάν. Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, η διεθνής νομισματική σταθερότητα βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των αβεβαιοτήτων γύρω από τους μελλοντικούς διεθνείς ρόλους των τριών αυτών νομισμάτων και των πολιτικών επιλογών, που μπορούν να μεταβάλουν ριζικά τα παγκόσμια πρότυπα εμπορίου και κινήσεων κεφαλαίων.

Η Ευρωζώνη πλήττεται από την αδύναμη δομή διακυβέρνησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ασαφούς δημοσιονομικής τους θέσης και η Κίνα θα πρέπει να επιλύσει συστημικές αδυναμίες στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα εάν θέλει η διεθνής σημασία του γουάν να αυξηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, τα τρία σενάρια για το διεθνές νομισματικό σύστημα σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte είναι τα εξής:

 1. Επιστροφή στην περιφερειοποίηση: Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι δημοσιονομικές προκλήσεις στην Ευρωζώνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιμετωπίζονται με τον κατάλληλο τρόπο, καθώς οι πολιτικοί γίνονται εσωστρεφείς.
Επιπλέον, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η μείωση της ζήτησης για εξαγωγές καθιστούν τις προσαρμογές στο μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας ακόμα πιο δύσκολες, γεγονός που οδηγεί σε στασιμότητα στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τέλος, το εμπόριο και οι χρηματοοικονομικές ροές περιορίζονται στο παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι χώρες στρέφουν την προσοχή τους στους περιφερειακούς οικονομικούς δεσμούς.

2. Εξισορρόπηση των G2 (Κίνα, ΗΠΑ): Αυτό το σενάριο εξετάζει την πιθανότητα σταδιακής διάλυσης της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης ως αποτέλεσμα του πολιτικού αδιεξόδου και της στασιμότητας της ανάπτυξης.
Παράλληλα, το συγκεκριμένο σενάριο μελετά τη σταδιακή χαλάρωση των ανισορροπιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και τις αυξημένες πιέσεις που είναι πιθανό να ασκηθούν στους φυσικούς πόρους εξαιτίας της συνεχιζόμενης υψηλής κατανάλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και της δημιουργίας μιας καταναλωτικής οικονομίας στην Κίνα.

3. Ένας κόσμος δύο ταχυτήτων: Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, καθώς η Ευρώπη έχει προβεί σε επιτυχείς μεταρρυθμίσεις στην οικονομική της διακυβέρνηση και καθίσταται δημοσιονομική ένωση, οι αγορές επικεντρώνονται στη μη βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ. Ενθαρρυμένη από την ισχυρή ανάπτυξη, η Κίνα επιδιώκει ενεργά τη χρήση του γουάν για το εμπόριο μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Ως εκ τούτου, αναδεικνύεται μια εναλλακτική νομισματική τάξη με το γουάν στον πυρήνα της. Υπό αυτό το σενάριο προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ο κόσμος των δύο ταχυτήτων. Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Νίκος Σοφιανός, πρόεδρος της Deloitte Ελλάδας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη συνεχιζόμενη στη χώρα μας συζήτηση, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, περί αποχώρησης από την Ευρωζώνη και μετάβασης σε νέο εθνικό νόμισμα, ένα σενάριο που τροφοδοτεί και επιτείνει την αβεβαιότητα κυρίως στη νομισματική περιοχή του ευρώ. Επίσης, πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι ο προβληματισμός και οι συζητήσεις πρέπει να υπάρχουν, στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες εξελίξεις και όχι βραχυπρόθεσμα και μέσα στα στενά γεωγραφικά μας όρια με στόχο την αντιμετώπιση των προσωρινών προβλημάτων». 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου