Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 17:40:12

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Γιατί δεν θα βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση (2)
Γιατί δεν θα βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση (2)
Πηγή: Express.gr
ΔΕΥΤΕΡΟ επιχείρημα προς τη μη διάλυση της ευρωζώνης είναι η ανταγωνιστικότητα. Αυτή δεν μπορεί να αποκατασταθεί και –κυρίως– να κρατηθεί μεσομακροπρόθεσμα αν η Ευρώπη παρουσιάζει προς τις αγορές κεφαλαίων και αγαθών ένα ρευστό, διαλυτό και μη συμπαγές νομισματικό οικοδόμημα. Οι παγκόσμιοι επενδυτές αλλά και οι καταναλωτές (τουρίστες, αγοραστές κ.λπ.) βλέπουν την Ευρώπη ως μία ενιαία αγορά. Δεν μπορεί η ΕΕ να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα αν κάθε 100 χιλιόμετρα ο καθένας έχει το νόμισμά του και τις πολιτικές του. Δεν μπορεί να σταθεί κανείς στην παγκοσμιοποιημένη αγορά αν δεν είναι οργανωμένος σε μείζονες ομάδες συμφερόντων. Το κοινό νόμισμα είναι μία αναγκαστική εξέλιξη. 'Αλλωστε οι συνολικές ωφέλειες από το κοινό νόμισμα, ακόμη και σήμερα μετά την κρίση, εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερες από τα κόστη.

Τρίτον, τι θα γίνει με τους οικονομικούς κύκλους που κάνει αναπόφευκτα κάθε οικονομία; Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, θα πετάνε μία χώρα έξω; Για καμία χώρα το μέλλον δεν είναι λαμπρά προδιαγεγραμμένο για πάντα. Στη θέση όπου είναι σήμερα η Ελλάδα ξέρουν οι πολιτικοί της Αυστρίας, της Ολλανδίας κ.λπ. ότι μπορεί να βρεθεί και η χώρα τους. 'Αλλωστε η Ελλάδα από το 1999 μέχρι το 2008, δηλαδή για μία συνεχή και αδιάκοπη δεκαετία, είχε ποσοστό ανάπτυξης σταθερά πάνω από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, με δείκτες από 3% και πάνω, μάλιστα σε μία χρονιά (2003) έφτασε το 4,7%. Ταυτόχρονα, μείωνε τα ελλείμματα μέχρι το 2008. Ήταν ζηλευτή σε όλο τον κόσμο! Αν η κρίση ξεσπούσε τότε με κάποια άλλη αφορμή, η Ελλάδα προφανώς με τα νούμερα αυτά θα έμενε στον σκληρό πυρήνα. Δηλαδή, οι αποκαλυπτικές «αδυναμίες» όπως τα σκάνδαλα, η φοροδιαφυγή, το σπάταλο κράτος, η ανίκανη δημόσια διοίκηση, που χρησιμοποιούνται σήμερα ως επιχειρήματα για να μας βγάλουν από την ευρωζώνη δεν υπήρχαν στις περιόδους των παχιών αγελάδων! Ποιος το πιστεύει σοβαρά αυτό;

Αλλά ακόμη και αν δεχθούμε πως τα κράτη του σκληρού πυρήνα θα εφαρμόζουν πάντα σώφρονα οικονομική πολιτική, υπάρχουν απρόβλεπτα φαινόμενα –π.χ. φυσικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας– που αποσταθεροποιούν οικονομίες. Αν αυτή η αρχή γίνει αποδεκτή, τότε στο μέλλον θα πετάνε έξω όποια οικονομία «στραβοπάτησε». Σε αναλογίες παλαιάς μορφής εθνικών κρατών η μεταχείριση αυτή μοιάζει με το να αποβάλουμε το δήμο Λαμίας από το εθνικό νόμισμα της Ελλάδας, επειδή ο τελευταίος έκανε μερικά σφάλματα οικονομικής διαχείρισης. Αυτή δεν είναι νομισματική ένωση, είναι καρμανιόλα. Ποιος θα θέλει να ενταχθεί σε αυτήν; Αντίθετα, όλοι θα επιδιώξουν να αποχωρήσουν μία ώρα αρχύτερα, πριν τους χτυπήσει το επόμενο οικονομικό τσουνάμι.

του Κώστα Λουρόπουλου
(Συνεχίζεται. Διαβάστε το πρώτο άρθρο επιλέγοντάς το από τις σχετικές ειδήσεις)


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου