Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 11:47:28

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Υποχωρούν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες
Υποχωρούν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες
Πηγή: Express.gr
ΜΕ επιτόκια που προσεγγίζουν ακόμη και το 6% στις προθεσμιακές καταθέσεις επιχειρούν οι τράπεζες να βάλουν ανάχωμα στη συνεχή μείωση της καταθετική τους βάσης.  Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και έπειτα οι εκροές των καταθέσεων προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα κυρίως της πολιτικής αβεβαιότητας που ακολούθησε και του μπαράζ δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου για την τύχη της χώρας. Η εγχώρια δεξαμενή καταθέσεων υποχωρεί πλέον προς τα επίπεδα των 160 δισ. ευρώ, με το σύνολο των εκροών από τις αρχές του 2010 να υπολογίζεται στα 75 δισ. ευρώ.  Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι αυξημένες καθημερινές ανάγκες και οι εκ νέου οι ανησυχίες εξαιτίας της πολιτικής ρευστότητας δεν επιτρέπουν τη σταθεροποίηση των καταθέσεων, ενώ προσθέτουν ότι περισσότερο από εκροές, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται πληθώρα ερωτημάτων από πελάτες τραπεζών για εναλλακτικές τοποθετήσεις.

Τις σημαντικές πιέσεις στο σύστημα θα «εκτονώσει» η παροχή, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, των 18 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF καθώς λύθηκαν τα τεχνικά προβλήματα που είχαν σταθεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση της προσωρινής κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η προσφορά επιτοκίων σε προθεσμιακές καταθέσεις παραμένει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, αρκετά πάνω από 5%, χωρίς να είναι εύκολο να καθησυχαστεί με το δέλεαρ της υψηλής απόδοσης η ανησυχία των μικρών και μεσαίων καταθετών όσο συντηρείται η πολιτική αβεβαιότητα και συνεχίζονται οι «άτσαλες» δηλώσεις που αφορούν τις καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος.

Έτσι, σε αυτή τη φάση δεν είναι πολλοί αυτοί που επιλέγουν να κλειδώσουν τα κεφάλαιά τους, ακόμη και για διάστημα ενός μηνός, παρ' ότι οι προσφορές είναι υψηλές ενώ ορισμένοι «σπάνε» και προθεσμιακές ώστε να κρατούν τα κεφάλαιά τους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.  Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τις τελευταίες ημέρες είναι συνήθη τα ερωτήματα των καταθετών για τη δυνατότητα εναλλακτικών τοποθετήσεων ενώ οι αναλήψεις αφορούν μικρά ποσά και δεν καταγράφονται κινήσεις πανικού, οι οποίες δεν θα είχαν άλλωστε νόημα αφού οι καταθέσεις παραμένουν διασφαλισμένες.  Εναλλακτικές τοποθετήσεις όπως, για παράδειγμα, ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου αφορούν ποσά άνω των 50 χιλιάδων ενώ την τιμητική τους έχουν και πάλι οι θυρίδες. Αναλήψεις πραγματοποιούνται σταθερά κάθε μήνα και για την κάλυψη αναγκών από ιδιώτες και επιχειρήσεις και την πληρωμή φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων.

Η ρευστότητα του συστήματος είναι έτσι και αλλιώς πιεσμένη και η «ανάσα» που δόθηκε με την ολοκλήρωση του PSI Plus, κυρίως όσον αφορά το κλίμα που δημιούργησε και λιγότερο σε πραγματική αύξηση καταθέσεων, κράτησε ελάχιστα. Οι τράπεζες αναμένουν τα 18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε, εκτός από την ενίσχυση των κεφαλαίων, να έχουν τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας μέσω των ομολόγων του EFSF.  Τα 18 δισ. ευρώ που έχουν επιμεριστεί στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες τους επιτρέπουν να βελτιώσουν το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%, που είναι το υφιστάμενο κατώτατο όριο για την Τράπεζα της Ελλάδος και συνακόλουθα, να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ELA.  Ειδικότερα, οι τράπεζες έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ, με βάση τη λογιστική κατάσταση του Ιανουαρίου, το ποσό των 73,37 δισ. ευρώ έναντι 76,16 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο και από τον ΕLA, 54,04 δισ. ευρώ έναντι 38,03 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα. 


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου