Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 15:48:30

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Τέσσερα σενάρια της HSBC για τις εξελίξεις στην Ελλάδα
Τέσσερα σενάρια της HSBC για τις εξελίξεις στην Ελλάδα
Πηγή: Express.gr
ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΣ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η HSBC βλέπει τέσσερα σενάρια που μπορεί να λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες και περιγράφει τις επιπτώσεις τους για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις αγορές, τονίζοντας πάντως ότι η ίδια δεν προβλέπει την έξοδο της χώρας από το ενιαίο νόμισμα. Ακόμη και ένα θετικό αποτέλεσμα για τα κόμματα που αντιτίθενται στη λιτότητα τον Ιούνιο δεν θα σημάνει απαραίτητα την αποχώρηση από την ευρωζώνη, είτε σύντομα είτε σε μακροχρόνια βάση.

- Αποτέλεσμα εκλογών υπέρ μνημονίου και παραμονή στο ευρώ: Οι φόβοι των αγορών για κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται πραγματικότητα και εκλέγεται ένας συνασπισμός που υπερασπίζεται το μνημόνιο. Η Ελλάδα λαμβάνει την επόμενη δόση της διάσωσης. Παρά την άνοδο ακραίων κομμάτων, το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες είναι ακόμη θετικά διακείμενοι στη συμμετοχή στο ευρώ, παρά τις ταραχές λόγω των μέτρων λιτότητας. Ωστόσο, απουσία οικονομικής ανάπτυξης, τα θέματα φερεγγυότητας για το ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες παραμένουν.

-    Αποτέλεσμα εκλογών κατά του μνημονίου και παραμονή στο ευρώ: Οι εκλογές βγάζουν κυβέρνηση που αντιτίθεται στην τρόικα και το μνημόνιο ακυρώνεται. Φοβούμενη τεράστια διάχυση του προβλήματος, η Ευρώπη προσφέρει ισχυρή στήριξη ρευστότητας στις κυβερνήσεις και στις τράπεζες της υπόλοιπης ευρωζώνης και, εν καιρώ, χαλαρώνει τη στάση της προς την Ελλάδα. Κλείνει συμφωνία που παρέχει στη χώρα μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη βοήθεια και πιο χαλαρό πρόγραμμα λιτότητας. Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, αλλά σταδιακά επανεμφανίζονται ρήγματα καθώς λόγω της απουσίας αξιόλογης οικονομικής ανάπτυξης στην περιφέρεια τα προβλήματα φερεγγυότητας επιστρέφουν.

- Έξοδος από το ευρώ χωρίς ντόμινο: Εκλέγεται αντιμνημονιακή κυβέρνηση, το μνημόνιο καταλήγει στα σκουπίδια, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν προθυμία συμβιβασμού με την Ελλάδα. Η Αθήνα περιθωριοποιείται και αναγκάζεται να επιβιώσει με δικούς της πόρους. Η τρόικα δεν δίνει τη νέα δόση της διάσωσης, δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης και η Ελλάδα αποφασίζει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Φοβούμενοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν ότι η Ελλάδα ήταν “σάπιο μήλο”. Η αποχώρησή της πυροδοτεί κινήσεις προς περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης: ενοποίηση του χρέους, κοινές εκδόσεις ομολόγων και κάποιας μορφής δημοσιονομική ένωση, μέτρα που σχεδιάζονται για να αντιμετωπίσουν τις θεωρούμενες αδυναμίες της Ένωσης.

-    Έξοδος από το ευρώ και ντόμινο: Το σενάριο αυτό είναι αντίστοιχο με το σενάριο 3, αλλά με μία μεγάλη διαφορά: η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ, όμως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν συμφωνούν στα επόμενα βήματα. Εκτινάσσονται τα spreads των κρατικών ομολόγων, επιταχύνονται οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες και το ευρώ οδεύει προς το σημείο όπου δεν υπάρχει πλέον γυρισμός.
 Θ.Σ.


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου