Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 14:45:40

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow UBS: Η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ
UBS: Η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ
Πηγή: Express.gr
ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, καθώς το κόστος της αποχώρησης είναι υπερβολικό τόσο για την Ελλάδα όσο και την ευρωζώνη, εκτιμά η UBS. Εάν η Ελλάδα σκεφτεί να πραγματοποιήσει την έξοδο από το ευρώ, οι αγορές αλλά και όλοι οι καταθέτες στις τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της απόφασης.
Η προσδοκία και μόνο της εξόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική αναταραχή, ενώ η αναμονή και όχι η ίδια η αναχώρηση θα οδηγήσει πιθανότητα σε παύση του εμπορίου της χώρας, αδυναμία της κυβέρνησης να βρει χρήματα στις αγορές και μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες.

Στην παρούσα φάση, οι επιλογές της Ελλάδας είναι είτε να προχωρήσει σε μια προσεκτική επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας και ενδεχομένως να αναδιαρθρώσει το υφιστάμενο χρέος και πάλι, ή χρεοκοπία με μια δραστική αποκήρυξη του χρέους.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα χρεοκοπίας εντός των τειχών μιας νομισματικής ένωσης, οπότε η έξοδος από τη νομισματική ένωση δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτόματη. Η χρεοκοπία θα απαιτούσε μια ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ένα “αναγκαστικό δάνειο” για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού. Στην περίπτωση μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ σαφώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Φαίνεται να υπάρχει μεγάλος εφησυχασμός από τους δημόσιους φορείς αναφορικά με την ικανότητα των “τειχών προστασίας” να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη.

Οι μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες, εφόσον συμβούν, θα προκύψουν, κατά πάσα πιθανότητα, λόγω των κινδύνων του ίδιου του νομίσματος του ευρώ και λιγότερο λόγω της φερεγγυότητας ή των κινδύνων ρευστότητας των τραπεζικών συστημάτων. Αν αυτό συμβεί τελικά, τότε τα πανευρωπαϊκά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων είναι απίθανο να προσφέρουν λύσεις.

Η πιθανότητα και άλλων οικονομιών να ενωθούν με την Ελλάδα στην άτακτη αποχώρησή της από το ευρώ θα πρέπει να θεωρείται πολύ υψηλή και αυτός ο κίνδυνος είναι που καθιστά τους ορθολογικούς φορείς χάραξης της πολιτικής απρόθυμους να “παίξουν” με τις πιθανότητες. Εάν η υπαρξιακή κρίση του ευρώ συνεχίσει να μεγαλώνει, θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για να αποφευχθούν οι αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις από τη μετάδοση της κρίσης.
Μια επιλογή μπορεί να είναι μια νέα σύγχρονη συνθήκη του Μάαστριχτ. Ακριβώς όπως η αρχική συνθήκη του Μάαστριχτ καθορίζει ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη της νομισματικής ένωσης, έτσι ένα σύγχρονο Μάαστριχτ θα μπορούσε να θέσει τα αναγκαία μέτρα για να διορθώσει την τρέχουσα δυσλειτουργία της νομισματικής ένωσης. Ένα αξιόπιστο σχέδιο δράσης θα έπρεπε να αφιερωθεί αποκλειστικά στην αμετάκλητη ύπαρξη της νομισματικής ένωσης και θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των πολιτικών αλλά και να εξουδετερώσει τις δυνάμεις “φυγής” στη ζώνη του ευρώ.

                                    Θ.Σ. 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου