Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 10:57:55

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Καταθέσεις - Επενδύσεις arrow Πλήρως ελεγχόμενες οι συνθήκες ρευστότητας στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα εκτιμά η ΤτΕ
Πλήρως ελεγχόμενες οι συνθήκες ρευστότητας στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα εκτιμά η ΤτΕ
Πηγή: Express.gr

ΥΠΟ πλήρη έλεγχο εκτιμούν τόσο η ΤτΕ όσο και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ότι παραμένουν οι συνθήκες ρευστότητας του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, παρά το κύμα ανησυχίας που επικράτησε στην εγχώρια αποταμιευτική βάση την περασμένη εβδομάδα όταν και διεφάνη η νέα προσφυγή στις κάλπες και βεβαίως το μπαράζ δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου περί χρεοκοπίας της χώρας και εξόδου της από το ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ΤτΕ διαμήνυσε, μέσα στην εβδομάδα, στους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών ότι  σε περίπτωση που χρειαστεί ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας (ELA) μπορεί να διαθέσει ρευστότητα στο σύστημα μέχρι του ποσού των 100 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, πρόκειται για μια κεφαλαιακή δύναμη πυρός που είναι ικανή να απορροφήσει οποιοδήποτε κραδασμό προκληθεί στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα από τη συνεχιζόμενη εκροή των καταθέσεων, ενώ στέλνει και ένα μήνυμα ηρεμίας και κατευνασμού της ανησυχίας σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Μάλιστα οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μετά και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την περασμένη Τετάρτη, ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, δημιουργείται ένα ισχυρό «δίχτυ ασφαλείας» για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα που έχει αντλήσει συνολικά από την ΕΚΤ το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, αγγίζει συνολικά τα 130 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα το τραπεζικό σύστημα έχει αντλήσει από τον ELA έως τα τέλη Ιανουαρίου το ποσό των 54 δισ. ευρώ έναντι των 38 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2011.
Ειδικότερα, οι τράπεζες έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ, με βάση τη λογιστική κατάσταση του Ιανουαρίου, το ποσό των 73,37 δισ. ευρώ έναντι 76,16 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου και από τον ΕLA, 54,04 δισ. ευρώ έναντι 38,03 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα.

Με βάση τους υπολογισμούς της JP Morgan, η Εθνική έχει αντλήσει από το ευρωσύστημα στο τέλος του 2011 ρευστότητα ύψους 31,2 δισ. ευρώ, εκ της οποίας τα 7 δισ. ευρώ από τον ELA. Για την Alpha Bank, τα ποσά ήταν αντιστοίχως 21,9 και 8,4 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank έχει εξάρτηση ύψους 30 δισ. ευρώ από το ευρωσύστημα και ειδικά από τον ELA 12 δισ. ευρώ. Σε ποσό ύψους 24 δισ. ευρώ ανέρχεται στο τέλος του προηγούμενου έτους η χρηματοδότηση που έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς συνολικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον ELA, ενώ ειδικά από τον τελευταίο άντλησε 9 δισ. ευρώ

Κλίμα ανησυχίας στους καταθέτες

Ωστόσο, Προβόπουλος και τραπεζίτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη νέα έξαρση των εκροών, με το σύνολο της εγχώριας δεξαμενής καταθέσεων να έχει υποχωρήσει από τις αρχές του 2010 κατά 75 και πλέον δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες η αδυναμία σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης, η εν γένει πολιτική αβεβαιότητα και οι μεγάλες δυσκολίες της ανακεφαλαιοποίησης καλλιέργησαν την ανησυχία στους καταθέτες οι οποίοι είτε προχώρησαν σε αναλήψεις μετρητών προς αποθησαυρισμό είτε μετέφεραν τις αποταμιεύσεις τους σε άλλους ασφαλέστερους επενδυτικούς προορισμούς όπως τοποθετήσεις σε δολάρια, ομόλογα γερμανικού δημοσίου, αμοιβαία κεφάλαια ξένων επενδυτικών κολοσσών, ακόμη και σε θυρίδες.

Αναμφίβολα, το τραπεζικό σύστημα βίωσε σημαντική πίεση στην καταθετική βάση καθ'Α όλη τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Την υποχώρηση της εγχώριας δεξαμενής καταθέσεων επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας κατά τη σύσκεψη που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη Δευτέρα, όταν και τους ενημέρωσε ότι οι εκροές από το πιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από το διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο, ανήλθαν  στα 800 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η εκτίμηση του κ. Παπούλια ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη τις επόμενες ημέρες επιβεβαιώθηκε καθώς τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη, όταν και ξεκαθάρισε η νέα προσφυγή στις κάλπες σε συνδυασμό με το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου για έξοδο της χώρας από το ευρώ, πραγματοποιήθηκαν νέες εκροές καταθέσεων.

Την άλλη  βδομάδα τα 18 δισ. του ΤΧΣ

Μία ακόμη «ανάσα» πάντως στο πιστωτικό σύστημα αναμένεται να δώσει και η διάθεση των πρώτων 18 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, η οποία αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Σε πρόσφατη συνέντευξη ο επικεφαλής του ΤΧΣ Π. Θωμόπουλος υπογράμμισε ότι είναι θέμα ημερών η ολοκλήρωση της κεφαλαιακής στήριξης της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως είπε, ομόλογα του EFSF ύψους 18 δισ. ευρώ βρίσκονται ήδη στο ΤΧΣ και μπορεί να φθάσουν στις τράπεζες μέσα σε ώρες, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

 Κ. Παπαγρηγόρης
kpap@express.gr 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου